Följ oss

Nyheter

Valdemarsvik kan bli aktuellt för kärnkraft

Publicerat

den

Rendering över Kärnfull Nexts SMR-park i Valdemarsvik

Projektbolaget Kärnfull Next presenterade idag en ny kandidatplats för en park med små modulära kärnreaktorer (SMR) – denna gång i Valdemarsviks kommun. Den östgötska kustorten ingår i bolagets SMR-program Re:Firm South som siktar på att bygga ut fossilfri och planerbar energiproduktion i södra Sverige.

​”Vi är väldigt entusiastiska över indikationerna från vår förstudie i Valdemarsvik. Siten har potential att bli en nyckel i vår plan att tillföra stora mängder stabil och hållbar energi till områden med stort effektbehov, samt skapa betydande ekonomiska och sociala fördelar för lokalsamhällena” kommenterar Christian Sjölander, vd Kärnfull Next.

​Bolaget har ingått ett exklusivt samarbetsavtal med markägaren Latona Group gällande prospekteringsrättigheterna för kärnkraft inom fastigheten Valdemarsvik Målma 4:9 (2). Den pågående förstudien, som avslutas efter sommaren, har påvisat så pass goda förhandsresultat att parterna valt att informera kommun, närboende och nu allmänhet om planerna på en så kallad SMR-park.

Platsen rekommenderades redan på 1970-talet

Platsen innefattar områden som redan på 1970-talet identifierades som passande för kärnkraft, bland annat i Centrala Driftledningens rapport ”Lokalisering av stora kustförlagda värmekraftverk” från 1972. Fastighetens stora areal på över 1300 hektar gör även projektet högintressant för samlokalisering med 2030-talets energikrävande industrier, såsom datacenter för AI.

​“Vi är mycket glada över att samarbeta med Kärnfull Next i detta spännande projekt. Fastigheten väntas erbjuda unikt goda förutsättningar för kärnenergi, och vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen av fossilfri elproduktion i regionen. Detta initiativ har möjlighet att skapa stora värden för Valdemarsviks kommun och invånare” säger Gustav Carp, ägare Latona Group.

Rendering över hur SMR-parken kan se ut på platsen i Valdemarsvik.
Rendering över hur SMR-parken kan se ut på platsen i Valdemarsvik.

​Geografisk placering, topologi samt goda kylningsmöjligheter i en framåtlutad kommun med omfattande obebyggd yta är några tidiga indikationer på ett positivt utfall av förstudien. Projektet i Valdemarsvik innebär stora möjligheter för lokalt jobbskapande, både på själva reaktorparken och hos eventuell samlokaliserad verksamhet skriver Kärnfull Next.

​En SMR-enhet med minst trehundra megawatt elektrisk effekt skapar runt femhundra direkta och indirekta arbetstillfällen per år i sjuttio år. SMR-parken i Valdemarsvik planeras initialt till mellan fyra och sex lättvattenkylda reaktorer, vilket skulle innebära ett årligt tillskott på mellan 10-15 terawatt-timmar (TWh) fossilfri och planerbar el. Sveriges nuvarande kärnkraftsflotta producerade som jämförelse 47 TWh el ifjol.

Kärnfull Next genomför sen 2022 förstudier på ett flertal kommuner i södra Sverige. Genom att etablera flera SMR-parker inom ramen för ett och samma Re:Firm-program uppnås skalfördelar gällande exempelvis teknikval, konstruktionspartners, elköpsavtal (så kallade PPA:er) och finansieringsparter.

​I augusti 2023 kommunicerade bolaget Nyköping som kandidatort inom SMR-programmet, och fler förstudier är nu på väg att nå en tillräcklig mognadsgrad för att offentliggöras.

Om Valdemarsvik väljs ut som första kommun för Re:Firm South kan de första kilowattimmarna ren och pålitlig energi från SMR-parken börja levereras under första halvan av 2030-talet.

Nyheter

I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr

Publicerat

den

Norra Kärr där Leading Edge Materials ska bygga en gruva

Sällsynta jordartsmetaller har seglat upp som en av världens mest eftertraktade grupper av råvaror, inte minst sedan den största producenten Kina har börjat använda dem som ett geopolitiskt vapen. Det är nu viktigt för länder att säkra tillgången på dem. En av Europas största fyndigheter finns i Norra Kärr, på höjderna ovanför Vättern och Gränna, som drivs av Leading Edge Materials.

I slutet av mars kommer EU att offentliggöra en lista på prioriterade gruvprojekt som får både extra resurser och ett snabbspår i koncessionsansökan. Norra Kärr är ett av 170 projekt som det har skickats in ansökningar för.

Kurt Budge, VD för Leading Edge Materials, svarar på frågor om Norra Kärr.
Fortsätt läsa

Nyheter

De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022

Publicerat

den

Intresset att investera i guld via ETF-fonder har skjutit i höjden igen. Förra veckan hade ETF-fonder de största inflödena sedan 2022. Det kommer samtidigt som priset på guld stadigt stiger.

ETF-flöden är intressanta eftersom det är ett enkelt sätt för både privatpersoner och andra investerare att snabbt och enkelt investera betygande summor. Sådana köp- och säljflöden har stor påverkan på guldpriset. Vi såg dock förra året hur flödena gick åt olika håll, vilket är ovanligt. Det kan sannolikt förklaras av att de amerikanska börserna gick enormt starkt. Investerarna som sålde guld och köpte aktier fick en väldigt bra avkastning. Nu är börsen högt värderad och Trump skapar en massiv osäkerhet på marknaden. Guld som en trygg hamn lockar nu allt fler investerare igen.

Förutom investeringar via ETF-fonder så lyfte Goldman Sachs förra veckan fram centralbankers köp som en drivare av guldpriset under 2025 och höjde sin riktkurs för guldpriset till slutet av 2025 till 3100 USD per uns.

Guldpriset är i skrivande stund 2952 USD per uns.

Fortsätt läsa

Nyheter

70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader

Publicerat

den

Graf över priset på batterimetallen kobolt

Kongo (DRC) står för 70 procent av hela världens produktion av den viktiga batterimetallen kobolt. Vid en tidpunkt hade en del smarta investerare klurat ut att det var kobolt som skulle bli den stora bristvaran, inte litium. Priset på kobolt rusade visserligen i höjden, men idag är priset lika pressat som det på litium.

För att försöka balansera marknaden något så har Kongo nu infört ett fyra månader långt komplett exportstopp.

Det ska bli intressant att se hur mycket Kongo kan påverka priset. Å ena sidan sitter landet på enormt starka kort, att en enda aktör kontrollerar 70 procent av en viktig råvara är få aktörer förunnat. Å andra sidan har tillväxten av elfordon inte alls gått så snabbt som de flesta trodde för några år sedan, samtidigt som alternativa batterier använder betydligt mindre av just metallen kobolt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära