Nyheter
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
Under 2024 har guldpriset nått rekordnivåer, delvis på grund av ökad efterfrågan från både centralbanker och konsumenter, särskilt i Kina. Kinas centralbank har köpt stora mängder guld för att diversifiera sina reserver från amerikanska dollar, mot bakgrund av ökade spänningar med USA och oro för potentiella sanktioner. Samtidigt har kinesiska konsumenter, pressade av en svag ekonomi och en krisdrabbad fastighetsmarknad, sökt guld som en trygg investering och symbol för rikedom.
Denna efterfrågan har drivit upp priserna, vilket i sin tur har lett till en mättnad på marknaden för guldsmycken i Kina, där försäljningen minskade kraftigt under hösten 2024. Även om guldpriset förblir nära rekordnivåer, har detta lett till att investerare i allt högre grad köper fysiska guldtackor och mynt, trots kostnader för förvaring.
Framtiden för guldpriserna påverkas av globala osäkerheter, inklusive potentiella amerikanska tullar mot Kina under Trumps nya administration och fortsatta geopolitiska spänningar. Guld förblir en attraktiv tillgång i tider av ekonomisk instabilitet och oro.
Nyheter
Tysklands storskaliga satsning på gaskraftverk stoppas, får fortsätta med kolkraft
Tyskland hade planerat för en storskalig satsning på gaskraftverk för att ersätta den återstående kolkraften. Men när regeringen nu har fallit så finns inte längre någon majoritet för att rösta igenom satsningen. Tyskland ska enligt antagen lag ha fasat ut kolkraft vid 2038, men planen var att klara av saken redan 2030 genom en stor satsning på nya gaskraftverk med importerad naturgas.
Nu får Tyskland köra vidare på kolkraft längre. Men nya gaskraftverk är viktiga, den tyska tillgången på elektricitet är instabil på kritiska nivåer. Tyskland har återkommande perioder då varken vindkraftverk eller solcellsparker producerar någon betydande mängd elektricitet.
Tyskland har kört sitt energisystem rakt ner i avgrunden. Landet har nu ett energisystem med instabil, smutsig och dyr energi.
Nyheter
Kinas efterfrågan på olja förväntas nå sin topp 2025
Kinas statliga oljebolag brukar ge prognoser över när de tror att Kina kommer att peaka gällande användning av olja, samt på vilken nivå denna peak kommer att vara. Javier Blas brukar sammanställa prognoserna och nedan är vilka prognoser som givits de senaste åren. Den generella utvecklingen har varit att peaken ska komma tidigare, men på en högre nivå. Den nya färska prognosen kapar tiden rejält då man nu spår att toppen kommer att vara år 2025.
2024: peak “by 2025” at 770m tonnes
2021: peak “by 2030” at 780m
2020: peak “before 2030” at 740m
2019: peak “in 2030” at 705m
2018: peak “by 2030s” at 690m
Det finns tre huvudsakliga saker som driver utvecklingen. Det första är att Kinas extrema byggnationstakt är över. Det andra är elektrifieringen i Kina, framför allt personbilar och lätta lastbilar går i högt tempo över till eldrift. Det tredje är att tunga lastbilar allt mer använder naturgas i stället för diesel. Dvs den tredje saken är en förflyttning mellan två fossila bränslen, med vad gäller olja så minskar den efterfrågan.
Nyheter
Elpristopp på ingång – priser upp mot 5 kr/kWh
Idag och två dagar framåt förväntas tillfälliga men kraftiga timprisökningar på el i SE3 och SE4 rapporterar Bixia. Anledningen är ett vindstilla Tyskland kombinerat med hög efterfrågan. SE1 och SE2 påverkas inte.
Södra och mellersta Sverige kan med start idag förvänta sig timpriser på el upp mot 5 kr/kWh under dygnets höglasttimmar, det vill säga de timmar då efterfrågan på el är som högst. Orsaken till de förväntat höga priserna är precis som vid pristoppen i början av november ett vindstilla väderläge i Tyskland.
– Dagens dygnsmedelpris på el i södra Sverige är det högsta sedan veckan innan jul 2022, mitt under energikrisen. Anledningen är att Europas snabba omställning till förnybar energi har gjort elproduktionen mer väderberoende. Låg vindkraftsproduktion kombinerat med kyla leder därför till tillfälliga pristoppar som även påverkar oss i Sverige då vi är tätt sammankopplade med den europeiska elmarknaden säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
I norra Sverige, elområde SE1 och SE2, väntas priserna däremot att förbli låga. Vindkraftsproduktionen är just nu mycket hög tack vare starka vindar, vilket håller nere elpriserna.
– Till skillnad från våra vindstilla förhållanden söderut blåser det storm i norra Sverige så där går vindkraften på högvarv och skapar inlåst kraft som inte går att överföra, säger Johan SIgvardsson.
De tillfälligt höga elpriserna i SE3 och SE4 förväntas bli ännu högre under torsdagen och fortsätta till och med fredag för att sedan sjunka under helgen då förbrukningen minskar, temperaturen blir mildare och vindkraftsproduktionen ökar.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter4 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada