USA och Saudiarabien kan skapa oljekartell

USA och Saudiarabien har diskuterat idén att inrätta ett oljeavtal, rapporterar Bloomberg, med hänvisning till energisekreteraren Dan Brouillette. Ett sådant avtal skulle kunna utgöra en kartell, som per definition är en grupp oberoende marknadsaktörer som går med på att agera tillsammans för att påverka marknaden på ett sätt som är gynnsamt för dem.

Tom väg i Saudiarabien

För tillfället är detta emellertid bara en idé som vissa tjänstemän i Trumpadministrationen stöder. Chansen att det blir något mer är en idé enligt Brouillette oklar. ”Det finns många, många idéer som flyter runt inom politiken just nu, det här är en av dem,” sa den amerikanska energisekreteraren till Bloomberg i en intervju.

Den amerikanska oljeindustrin har drabbats kraftigt av kombinationen av koronavirusutbrottet och priskriget som Saudiarabien startade efter att Ryssland vägrade att samarbeta om större produktionsnedskärningar. Producenterna sänker sina utgifter, avbryter återköp av aktier, och vissa har redan bett leverantörer av oljeservicetjänster om betydande rabatter på deras tjänster.

Har tappat 60 procent

Priset på West Texas Intermediate, den amerikanska olja som används som en benchmark, har tappat cirka 60 procent i pris sedan början av året.

Enligt Reuters John Kemp måste oljepriset  falla ytterligare om inte de ekonomiska utsikterna för landet – och världen – förbättras kraftigt och snabbt. Dessa synpunkter är inte goda nyheter för skifferindustrin eller de stora oljebolagen i USA, vilket gör Trump-administrationens tankar rörande Saudiarabien logiska. Men ingenting är säkert ännu.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top