Nyheter
USA ber Indien att häva exportförbudet för icke-basmatiris

USA bad nyligen Indien, vid WTO, att häva sitt exportförbud av icke-basmatiris med omedelbar verkan eftersom det skapade en onödig handelsbarriär. Indien, å sin sida, hävdade att det nya förbudet var en förordning snarare än en begränsning, vilket var avgörande för livsmedelsförsörjningen för 1,4 miljarder människor.
Indien påpekade vid WTOs jordbrukskommittés möte beviljade undantag från exportförbudet.
Indien konfronterades med sin risexportpolitik av en grupp WTO-medlemmar, ledda av USA, som hävdade att exportförbudet hade en skadlig inverkan på länder som är starkt beroende av import, särskilt under kristider. De andra medlemmarna som frågade ut Indien var Japan, Australien, Brasilien, Kanada, Europeiska unionen, Nya Zeeland, Schweiz, Thailand och Storbritannien.
Indien lade förbud mot export av icke-basmatiris den 20 juli i år för att säkerställa att de inhemska priserna inte stiger, särskilt under festivalsäsongen. Regeringen förbjöd export av brutet ris respektive vete i september och maj förra året.
Med hänvisning till information från sitt jordbruksdepartement uppgav USA att Indien sannolikt kommer att ha en uppskattad rekordproduktion av ris på 134 miljoner ton och lager på 36 miljoner ton för perioden 2023-2024.
USA sa att under villkoren för riklig inhemsk tillgång skapade det nya exportförbudet onödiga handelshinder och hindrade flödet av mat till områden där det behövs mest. Den sa att den skulle uppmuntra Indien att häva exportförbudet med omedelbar verkan.
Indien betonade att dess exportförbud mot icke-basmatiris var en förordning och inte en begränsning, och att det var mycket viktigt att säkra livsmedelstryggheten för sina 1,4 miljarder människor. Åtgärderna är tillfälliga och ses över regelbundet för att möjliggöra nödvändiga justeringar baserat på inhemsk efterfrågan och utbudssituation, tillade den.
När det gäller frågan om att lämna förhandsmeddelanden om restriktioner hävdade Indien att man inte kunde göra det eftersom det kan leda till att privata aktörer manipulerar marknadsvillkoren.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer