Följ oss

Nyheter

US Navy prisar biobränsle, Green Fleet är nu grön

Publicerat

den

Biobränsle - Alternativ energi hos US Navy

Biobränsle - Alternativ energi hos US NavyUnder juli 2012 gick den amerikanska flottans ”Green Navy” till sjöss med 450.000 gallons biobränsle och med ett varmt stöd från den amerikanska jordbruksministern, Tom Vilsack. Flottans uttåg inleddes med ett deltagande i Rim of the Pacific Exercise, den största internationella maritima övningen i världen. Sex fartyg användes i övningen, som ägde rum utanför Hawaii. Användandet av biobränsle är ett led i president Obamas initiativ att minska beroendet av utländsk olja och bland annat ersätta dem med biobränslen. Marinen använder sig av dessa biobränslen i syfte att testa deras operativa resultat och utröna om förmågan att kunna använda andra bränslen än olja kommer att öka den amerikanska flottans flexibilitet och minska dess sårbarhet för förändringar i priset på olja.

I dag innebär en förändring av oljepriset med en dollar per fat att kostnaderna för drivmedel för den amerikanska flottan ökar eller minskar med cirka 30 miljoner USD per år. På grund av de senaste årens stora volatilitet bränslepriserna och som en säkerhetsåtgärd har den amerikanska flottan förbundit sig att använda biobränslen både nu och i framtiden.

US Navy har tecknat avtal med Royal Australian Navy i syfte att formalisera framtida samarbete om utbyggnaden av alternativa bränslen. Det faktum att US Navy tecknat ett avtal med ett av landets viktigaste allierade och deras engagemang visar behovet av alternativ till de fossila bränslena och de pris- och utbudschocker som dessa kan vara föremål för.

Jordbruket kommer att gynnas av flottans användning av biobränslen. Det bränsle som används erhölls från två amerikanska företag, och härrör från en kombination av använd matolja och alger. Jordbrukssekreterare Vilsack sade att produktionen av biobränsle kommer att skapa nya möjligheter för utveckling av en biobaserad ekonomi på den amerikanska landsbygden. Han sade att biobränsle sysselsätter omkring 400.000 amerikaner, men förväntar sig att detta antal kommer att öka till närmare en miljon i framtiden. Vilsack sade även att ett ökat utbud av biobränsle kommer att minska prisfluktuationerna på olja.

Politiska debatten fortsätter

Trots beröm från Vilsack, Mabus och flera politiker vid Capitol Hill är det inte alla som är odelat förtjusta. En uttalad motståndare till militärt biobränsle är senatorn John McCain, en republikan från Arizona. McCain säger att National Defense Authorization Act inte bör användas till att stärka en kommersiell industri som inte kan göra en prisvärd produkt och kostnaden för bränslet skall inte belasta militärens säkerhet. Han anser att det är fel att spendera 26 USD per gallon för biobränslen jämfört med de cirka 3,60 USD per gallon som traditionella bränslen skulle kosta US Navy.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära