Följ oss

Nyheter

Ursprungsbefolkning lämnar in stämningar mot järnmalmsbolag

Publicerat

den

Rio Tinto - Ett järnmalmsföretag

Rio Tinto - Ett järnmalmsföretagDet förefaller som den kanadensiska ursprungsbefolkningen är lika aktiv som de svenska samerna. Iron Ore Company of Canada, ett dotterbolag till gruvjätten Rio Tinto med fokus på järnmalm, i vilket Rio Tinto äger 58,7 procent av aktierna, har emottagit en stämning på cirka 900 miljoner kanadensiska dollar från två stycken indianstammar, Uashat Mak Mani-Utenam och Matimenkush-Lac John, som kräver en kompensation för att de inte längre kan utöva sin traditionella livsstil.

De förefaller vara samma stammar som har orsakat problem för Labrador Iron (LIM-TSX) i det förflutna. Eftersom stämningen avser verksamheter i Shefferville, Labrador City och Sept Iles kan detta påverka andra gruv- och prospekteringsbolag i de kanadensiska delstaterna Quebec och Labrador.

De i Kanada verksamma gruv- och prospekteringsföretagen kommer med största sannolikhet att hävda att tvisten inte är deras, utan att det är de berörda länsstyrelserna och inte de enskilda företagen som skall gå i svaromål.

Gruvdrift sedan 1950-talet

Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ) är traditionellt sett bosatta i Nitassinan, ett område som täcker större delen av nordöstra Quebec och Labrador, vilket är samma region som Iron Ore Company of Canada’s (IOC) bedrivit gruvverksamheter i sedan mitten av 1950-talet.

I det pressmedelande som föregick stämningen skriver Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ):

Rio Tinto är angelägen om att upprätthålla sin image som en mönstersamhällsmedborgare och skryter om sitt engagemang för ursprungsbefolkningar runt om i världen. Uashaunnuat och MLJ kan dock av egen erfarenhet intyga att detta inte är annat än tomma ord. Iron Ore Company of Canada har genomfört sig alla sina projekt utan samtycke från Uashaunnuat och MLJ, i strid mot våra rättigheter. Iron Ore Company of Canada och Rio Tinto är de företag som har vållat störst skada för Uashaunnuat och MLJ och orsakat de största skadorna för Nitassinan.

KartaSedan 1950-talet har Iron Ore Company of Canada byggt och drivit en av Kanadas största gruvprojekt i Nitassinan, i och kring städerna Schefferville, Labrador City och Sept-Iles. Uashat Mak Mani-Utenam (Uashaunnuat) och Matimekush-Lac John (MLJ) hävdar nu att Iron Ore Company of Canadas gruvor och andra projekt har förstört miljön för de två stammarna, fördrivit dem från deras territorium samt hindrar dem att utöva sina traditionella verksamheter och leva enligt deras traditionella livsstil.

Dessutom har IOC:s olika projekt, bland annat en 578 km lång järnväg mellan Schefferville och Sept-Iles, som ägs och drivs av av dotterbolaget QNS & L, öppnat Uashaunnuats och MLJ s territorium för många andra utvecklingsprojekt.

Iron Ore Company of Canada är Kanadas viktigaste producent av järnmalm och har sedan 1954 utvunnit mer än en miljon ton järn från Nitassinan-området, i första hand från bolagets fyndighet i Labrador City och den nu stängda anläggningen i Schefferville.

Vi bedömer att det kommer att ta många år innan det händer något i denna fråga, men vi är redan nu beredda att förutsäga vem som kommer att stå som vinnare när allt är klar, nämligen advokaterna som de båda sidorna anlitar.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära