Följ oss

Nyheter

Vad säger förhållandet mellan guld och silver?

Publicerat

den

Guld- och silvertackor

Under de senaste månaderna, i synnerhet under de senaste veckorna då vi sett enorma utförsäljningar och prisjusteringar, så har guld och silver visat sig vara extremt volatila. Då båda dessa ädelmetaller har blivit billigare i förhållande till deras nominella priser är det intressant att se hur prisfallet har påverkat deras inbördes förhållande eftersom detta kan ge ledtrådar om hur priserna kommer att utvecklas under resten av året.

För att utföra denna analys plottas här slutkurserna för ETF-fonderna GLD och SLV, som alternativ till frontmånads-terminerna på dessa ädelmetaller, för att kunna se den relativa styrkan respektive svagheten hos GLD respektive SLV från 2006 till dags dato. Resultatet kan beskådas nedan.

Pris-ratio mellan guld (GLD) och silver (SLV)

Sedan införandet av ETF-fonden SLV under 2006 har kursen på denna fond handlats inom ett mycket brett spektra i jämförelse mot GLD. Den lägsta skillnaden uppmättes under våren 2011 när GLD handlades till cirka tre gånger priset på SLV och den högsta skillnaden noterades under finanskrisen 2008 då guld var på modet. Då handlades GLD till åtta och en halv gång priset på SLV.

Dessa två förhållanden är att betrakta som extremvärden, och fram till finanskrisen handlades GLD i ett spann mellan fem och sex gånger priset på GLD. Vi ser detta snäva intervall extra tydligt i diagrammet innan utbrottet under finanskrisen 2008.

Efter det att den värsta finanskrisen upphörde ser vi att kvoten mellan dessa sjönk till strax över tre. Efter en överreaktion i rations lägre del ser vi hur förhållandet utvecklas åt det andra hållet, vi ser den branta trenden som syns i den markerade delen av diagrammet i början av 2012. Bara för att trenden slutade innebär det inte att en period av överavkastning för SLV är nära förestående igen.

Vi kan se att en andra uppåtgående trend har funnits i ungefär ett år nu, där förhållandet trendar något uppåt. Den viktigaste punkten i detta förhållande visar att GLD åter utvecklas bättre än SLV. Detta innebär att, när denna signal har bekräftats, att ännu en period under vilken GLD kommer att överträffa SLV är förestående. Med tanke på de stora utförsäljningarna av guld under april 2013 är det således betydligt billigare att köpa ETF-fonden GLD nu än för bara en månad sedan.

Upprepas scenariot?

Under perioden 2008 till 2010 såg vi att förhållandet mellan GLD och SLV studsade mellan sex och sju och om detta upprepas kan det betyda att GLD kommer att utvecklas betydligt bättre än SLV än en gång. Tanken är inte att köpa eller sälja den ena eller andra metallen, utan att se om det går att erhålla en överavkastning i förhållandet mellan dessa två ädelmetallfonder, en så kallad pairs trading.

Ration kan komma att öka igen genom att GLD stiger i värde, att SLV faller i förhållande till GLD eller en kombination av dessa två scenarion. Det betyder att prisutvecklingen på den ena eller den andra ETFen inte har betydelse, utan att det är förhållandet dem emellan som vi tittar på.

Med tanke på att guldet används som en form av valuta och som en fear hedge kan ett antal olika händelser komma att skapa en tjurrusning i förhållandet mellan guld och silver. 2008 såg vi till exempel hur förhållandet mellan GLD och SLV stack upp till 8,5 på bara några månader vilket gav massiva vinster till de placerare som hade innehav i GLD men blankat SLV.

Poängen med denna text är att visa att investerarna har visat en mycket tydlig preferens för guld jämfört med silver under det senaste året. Det visar även hur det går att dra fördel av detta och skapa en hedge genom att koppla ihop ett långt innehav av GLD eller för all del guld, med att blanka SLV eller silver.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Claes

    10 maj, 2013 vid 14:46

    Jag vet inte riktigt, håller mig borta från att investera i guld och silver just nu. Tycker trenderna är allt för kaotiska. Investerar hellre i stabilare trender, men då med hävstång i formav av bull och bear certifikat.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära