Tre ETF-fonder för en bred exponering mot olja- och naturgas

För några dagar sedan skrev vi om ETF-fonden MLP & Energy Infrastructure från Global X Fund. Den ger en investerare exponering mot aktiviteten i den amerikanska oljeindustrin, utan att att ta en position i oljepriset.

Om du i stället vill få en bred exponering mot energimarknaden via företag inom prospektering och produktion av olja och naturgas så listar vi nedan tre alternativ som är värda att titta närmare på.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP)

ETF-fonden XOP från SPDREn ETF-fond som har målet att replikera utvecklingen på S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index. Det är en jämviktad fond som består av aktier i 72 företaget som prospekterar och producerar olja och gas. Den innehåller bland annat Forest Oil Corp. (FST), Laredo Petroleum Holdings Inc. (LPI) och Magnum Hunter Resources Corp. (MHR). Den har en förvaltningskostnad på 0,35 % och betalar en utdelning på 1,24 %. XOP förvaltar tillgångar på cirka 910 MUSD.

iShares Dow Jones US Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO)

IEO, en ETF-fond från iSharesIEO innehåller 61 aktier i företag som är fokuserade på prospektering och produktion. De tre största innehaven är Occidental Petroleum Corp. (OXY), Anadarko Petroleum Corp. (APC) och EOG Resources Inc. (EOG). Fördelningen är baserad på en free float-justerad market cap-viktat index. Förvaltningskostnaden är 0,46 % och utdelningen 0,84 % i dagsläget. IEO har tillgångar på 448 MUSD.

PowerShares Dynamic Energy Exploration and Production (PXE)

ETF-fonden PXE från PowerSharesPXE följer Energy Exploration & Production Intellidex Index och innehåller 30 aktier inom prospektering och produktion av energi. De största innehaven är Noble Energy Inc. (NBL), EOG Resources Inc. och ConocoPhillips (COP). Den börshandlade fondens förvaltningskostnad är 0,65 % och har en utdelning på 2,26 %. Den har 85 MUSD under förvaltning.

Alla tre ETFer handlas på NYSE Arca (NYSEARCA).

  1 Reply to “Tre ETF-fonder för en bred exponering mot olja- och naturgas”

  1. Magnus skriver:

   Börshandlade fonder är helt klart modellen för att få en diversifiering i portföljen.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top