Sydafrika – shale gas för 400 år

Karoo-regionen i Sydafrika har mängder av shale gas

Karoo-regionen

Sydafrika har tagit bort förbudet som infördes i april mot frackning, det som på engelska heter hydraulic fracturing eller fracking. En metod för att frigöra bland annat shale gas, eller skiffergas som det heter på svenska, dvs en form av naturgas.

Det borttagna förbudet öppnar dörrarna för Shell och Anglo American som tidigare intresserat sig för prospekteringslicenser i Karoo-regionen.

Undersökningar indikerar att Karoo-regionen i Sydafrika innehåller shale gas som kan förse landet med energi i 400 år. Sydafrikas uppskattade reserver av åtkomlig shale gas ligger på 485 biljoner cubic feet, dvs drygt 13,7 biljoner kubikmeter, vilket gör Karoo till den femte största reserven i världen.

Shale gas har på senare år blivit en allt viktigare källa för naturgas. USA har kommit längst i utvecklingen vilket gjort att landet nu svämmar över av billig energi. Amerikanska myndigheter uppskattar att vid år 2035 kommer 46 procent av USAs naturgas att komma från shale gas.

  1 Reply to “Sydafrika – shale gas för 400 år”

  1. Magnus skriver:

   Vilken potential för Sydafrika! Billig naturgas i mängder. Kombinera det med lite dyr solenergi så blir det riktigt miljövänligt. Och det borde banne mig vara mycket billigare med solenergi i solrika Sydafrika än i Sverige.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top