Följ oss

Nyheter

Sveriges största elektrolysanläggning invigs idag

Publicerat

den

Ovako producerar vätgas med elektrolys

Idag kommer stål- och återvinningsföretaget Ovako att inviga anläggningen som ska användas för att värma stål vid stålverket i Hofors. Det blir även Sveriges största elektrolysanläggning.  

– Uppvärmning av produkter i stålindustrin har alltid krävt stora mängder fossila bränslen och det rimmar illa med Ovakos ambitiösa målsättning att ha noll utsläpp i verksamheten. Norden har unika resurser i form av fossilfria energislag och det har vi tagit fasta på i vårt innovationsarbete. Från att vi trycker på knappen i september startar ett nytt kapitel i svensk stålhistoria. Med den nya vätgasanläggningen i Hofors blir Ovako först i världen med att värma stål med fossilfri vätgas inför valsning. Här finns spännande potential för utsläppsminskningar världen över och vi ser redan ett stort intresse från globala partners, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef Ovako. 

Elektrolysören för produktion av fossilfri vätgas installeras vid Ovakos verksamhet i Hofors. Anläggningen om 20 MW kommer att generera 3 880 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen. Förutom uppvärmningen av stål kan den fossilfria vätgasen användas för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar. Dessutom kan den överskottsvärme som genereras användas för fjärrvärme i närliggande samhällen. 

Ovako samarbeter med partners som Volvokoncernen, Hitachi Energy, H2 Green Steel och Nel Hydrogen. Satsningen stöds även av Energimyndigheten där det gemensamma syftet är att etablera en industriöverskridande användning av fossilfri vätgas, öka kunskapen om möjligheterna med bränslet och uppnå en kostnadseffektiv produktion av vätgas.  

– Det är viktigt att vi samarbetar över industrigränser och satsar på lösningar som ger stor och snabb klimatnytta. Sedan 2015 har vi reducerat våra koldioxidutsläpp med 57 procent och nu kommer vi som första stålbolag visa att det är möjligt att värma upp stål med fossilfri vätgas före valsning och på så sätt komma ännu närmare nollutsläpp i vår stålproduktion, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef Ovako. 

Planen är att använda lokal vätgasproduktion i alla Ovakos enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns en god tillgång på fossilfri el.  

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära