Följ oss

Nyheter

Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral

Publicerat

den

Mineraler

International Mineralogical Association erkänner närmare 6 000 mineraler, och många av dem, som granat, finns i överflöd. Men det mest sällsynta mineral som finns på jorden är kyawthuite. Endast en kristall av denna mineral har någonsin hittats och det skedde i en region i Myanmar som kallas Mogok.

Kristallen är en röd-orange färg, väger 1,61 karat, eller cirka 0,3 gram, och har en kemisk formel av Bi3+Sb5+O4. Detta betyder att grundämnena vismut, antimon och syre tillsammans utgör denna mineral. Forskare hittade också små mängder tantal. Kyawthuite är än så länge den enda kända vismut-antimonoxiden.

Mineralen är monokliniskt, vilket innebär att dess kristallsystem kommer i form av en parallellogramprisma. Den har ett vitt streck. Det betyder att när du skrapar den över en oglaserad platta, är strecket som det lämnar efter sig vitt. Gemologer använder strecken av en mineral för att hjälpa till att identifiera den, för en mineral kan ha många färger, som safir, men färgen på dess strimma förblir konstant.

Egenskaper

Kyawthuite är en transparent mineral och har en lyster som en diamant. Till skillnad från diamant, som är det hårdaste ämnet man känner till, rankas kyawthuit endast 5,5 på Mohs hårdhetsskala. Den är skör och har en konkoidal fraktur. Det betyder att när du bryter den, liknas bitarna ett snäckskal. Den är också otroligt tät tack vare vismuten den innehåller. Den är åtta gånger så tät som vatten och sjunker när den läggs i vatten. Intressant nog hittade människor som letade efter safirer mineralen i en alluvial ström. Kyawthuite är dock inte relaterad till safirer, vilket är en form av korund som kan förekomma i alla färger utom röda.

International Mineralogical Association erkände kyawthuit som en mineral 2015, och du kan hitta den facetterade ädelstenen i Los Angeles Countys Natural History Museum. Kyawthuite namngavs för att hedra geologen Dr Kyaw Thu från Yangon University.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära