Följ oss

Nyheter

Svarta havsvetet nådde 325 dollar

Publicerat

den

Vete i handen

När vetepriserna i form av Svarta havsvetet nått 325 dollar per ton, och vårvetet SRW handlas över 8 dollar per bushel ställer sig många frågan om rallyt är över nu.

Förra veckan steg 12,5 %-vetepriser i ryska djuphavshamnar med 9 dollar till 325 dollar/mt, en ny topp som inte setts sedan 2012/13. Marknaden stöds av högre globala riktmärken, stora anbud och trög export.

Vete i närbild

Vete i Chicago och Paris steg 1-2 procent förra veckan och ökade hårt i förrgår. Marknaden stöds av de senaste stora upphandlingarna. Förra veckan köpte egyptiska GASC 360 000 ton vete, på måndagen köpte saudiska SAGO 1,27 mmt. GASC håller på med ett nytt anbud.

Den ryska veteexporten är fortsatt trög. Vi uppskattar oktoberexporten till 3,4 mm5, -26 % YOY och den lägsta volymen sedan oktober 2016.

SovEcon har varit i grunden positiva sedan sensommaren och hade ett mål på 320-330 dollar/mt för Svartahavsvete under innevarande säsong. Målet har nåtts ännu tidigare än SovEcon förväntade sig, analysföretaget trodde att marknaden skulle nå denna nivå först under första kvartalet 2022.

Den nuvarande prisnivån börjar se lite hög ut ur en fundamental synvinkel. Samtidigt vet vi väl att marknaden kan agera irrationellt eller kanske till och med börja få panik, speciellt när det är en marknad med relativt oelastisk efterfrågan och det fortfarande finns mycket likviditet globalt.

SovEcon tror att det finns en god chans att se ännu högre priser senare under 2021/22, dvs över 350 USD/mt 12,5 %-Svartahavsvete och 8,5 dollar/bushel SRW. De skriver emellertid att vändningen kan dock bli ganska skarp eftersom fundamentala faktorer blir baisse enligt deras uppfattning.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära