Följ oss

Nyheter

Svaga fundamenta kan fortsätta tynga oljepriset

Publicerat

den

De globala oljemarknaderna kan ha sett det värsta som Coronapandemin haft att utsätta den för, men den tentativa återhämtningen är fortfarande i fara.

Produktion av olja i siluett

International Energy Agency uppgav att den värsta effekten av coronaviruset på den globala efterfrågan på olja har passerat, men att oljemarknaden troligen kommer att genomgå en långsam återhämtningsprocess under andra halvåret, rapporterar Wall Street Journal.

I sin månatliga rapport sade IEA att den globala efterfrågan på olja sjönk med 10,75 miljoner fat per dag under första halvåret, vilket är ungefär 11 procent lägre än förra året. IEA spår att oljebehovet kommer att minska med 5,1 miljoner fat per dag under andra halvåret 2020.

IEA varnade emellertid att en ökade fall av Covid-19-fall skulle kunna ge ett slag mot den tentativa återhämtningen. ”Den starka tillväxten av nya Covid-19 fall som har sett återinförandet av lockdowns i vissa regioner, inklusive Nord- och Latinamerika, kastar en skugga över utsikterna” sade IEA.

Samtidigt, på utbudssidan, visar IEA-uppgifterna att den globala produktionen i juni var 13,7 miljoner fat per dag lägre jämfört med april när Organization of the Petroleum Exporting Countries och dess allierade enades om att avsluta ett priskrig och sänkte det globala utbudet. Dessutom bidrog utbudet i USA till en stramare marknad. IEA uppskattar att amerikanska producenter minskade produktionen i maj och juni till 1,3 miljoner fat respektive 0,5 miljoner fat per dag.

IEA varnade dock att producenterna kan börja höja produktionen inför stigande priser och pekade på den amerikanska produktionen som förväntas komma ner under andra halvåret innan de börjar växa igen. OPEC och dess allierade förväntas också slappna av produktionskapslarna med 2 miljoner fat per dag från augusti medan den libyska produktionen också kan öka med en miljon fat per dag i slutet av året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära