Gates och Bezos letar kobolt i Kanada

KoBold Metals har förvärvat rättigheter till ett område i norra Quebec, strax söder om Glencores nickelgruva. KoBold Metals är en startup som backas upp av en koalition av miljardärer som leds av Bill Gates. Företaget, som grundades 2018, har förvärvat rättigheter till ett område på cirka 1 000 kvadratkilometer där det planerar att börja samla geofysiska data före årets slut.

Flygvy

KoBolds aktieägare inkluderar stora namn som Venture capital-företaget Andreessen Horowitz och Breakthrough Energy Ventures. Den senare finansieras av välkända miljardärer inklusive Jeff Bezos, Ray Dalio, Michael Bloomberg, Richard Branson och Gates.

KoBold strävar efter att skapa en ”Google Maps” av jordskorpan, med ett särskilt fokus på att hitta koboltavlagringar. Den samlar in och analyserar flera dataströmmar – från gamla borresultat till satellitbilder – för att bättre förstå var nya fyndigheter kan hittas. Algoritmer som tillämpas på de insamlade uppgifterna bestämmer de geologiska mönstren som indikerar en potentiell avsättning av kobolt, som förekommer naturligt vid sidan av nickel och koppar.

Verkställande direktör Kurt House tror att företagets prospekteringsverksamhet på platsen i Quebec kan hjälpa till att bevisa värdet av dess strategi. ”Subtiliteterna i de geofysiska signalerna är verkligen bara tydliga när du har all information och kan utvärdera dem på ett systematiskt, statistiskt rigoröst sätt” sa House till Bloomberg. ”Det är för mycket för den mänskliga hjärnan att hantera”

KoBolds chef konstaterade att företaget troligen skulle börja samla in geofysiska data under de kommande tre till sex månaderna. Borrning, sade House, kan starta tidigast om ett par år.

För närvarande bryts cirka 65 procent av världens kobolt i Demokratiska republiken Kongo, mycket av det för hand och sysselsätter barn. Nya koboltgruvor utanför DCR kan bli den föredragna källan för etiskt bruten kobolt på medellång sikt.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top