Connect with us

Nyheter

Gates och Bezos letar kobolt i Kanada

Published

on

Vy

KoBold Metals har förvärvat rättigheter till ett område i norra Quebec, strax söder om Glencores nickelgruva. KoBold Metals är en startup som backas upp av en koalition av miljardärer som leds av Bill Gates. Företaget, som grundades 2018, har förvärvat rättigheter till ett område på cirka 1 000 kvadratkilometer där det planerar att börja samla geofysiska data före årets slut.

Flygvy

KoBolds aktieägare inkluderar stora namn som Venture capital-företaget Andreessen Horowitz och Breakthrough Energy Ventures. Den senare finansieras av välkända miljardärer inklusive Jeff Bezos, Ray Dalio, Michael Bloomberg, Richard Branson och Gates.

KoBold strävar efter att skapa en ”Google Maps” av jordskorpan, med ett särskilt fokus på att hitta koboltavlagringar. Den samlar in och analyserar flera dataströmmar – från gamla borresultat till satellitbilder – för att bättre förstå var nya fyndigheter kan hittas. Algoritmer som tillämpas på de insamlade uppgifterna bestämmer de geologiska mönstren som indikerar en potentiell avsättning av kobolt, som förekommer naturligt vid sidan av nickel och koppar.

Verkställande direktör Kurt House tror att företagets prospekteringsverksamhet på platsen i Quebec kan hjälpa till att bevisa värdet av dess strategi. ”Subtiliteterna i de geofysiska signalerna är verkligen bara tydliga när du har all information och kan utvärdera dem på ett systematiskt, statistiskt rigoröst sätt” sa House till Bloomberg. ”Det är för mycket för den mänskliga hjärnan att hantera”

KoBolds chef konstaterade att företaget troligen skulle börja samla in geofysiska data under de kommande tre till sex månaderna. Borrning, sade House, kan starta tidigast om ett par år.

För närvarande bryts cirka 65 procent av världens kobolt i Demokratiska republiken Kongo, mycket av det för hand och sysselsätter barn. Nya koboltgruvor utanför DCR kan bli den föredragna källan för etiskt bruten kobolt på medellång sikt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära