Connect with us

Nyheter

Detta land har en guldtacka kvar i sina valv

Published

on

Guldvalv

För ganska precis ett år sedan kom statistik från Wold Gold Council som visade att centralbankernas nettoköp av guld låg på den högsta nivån sedan 2013. Rapporten visade att centralbankernas inköp av guld stigit med 68 procent, en ökning med 145,5 ton jämfört med året innan. Den visade också att ett land hade en enda guldtacka kvar i sina valv.

Estlands centralbank har bara en guldtacka på 11 kg kvar i sina valv, har Fabio Filipozzi, chef för bankens avdelning för finansmarknader, avslöjat när han förra året talade med lokala medier med anledning av bankens 100-årsjubileum.

Enligt Filipozzi lagras den stora majoriteten av Estlands blygsamma guldinnehav om 256 kilogram (0,25 ton) i New York City ”av säkerhetsskäl”, med policyn att lagra guld utomlands som går 100 år tillbaka till Estlands oberoende från Ryssland 1918.

Den återstående tackan har ett uppskattat värde på ungefär en halv miljon euro vid dagens guldpris, men har inte en tillräcklig renhet för att faktiskt kunna användas i finansiella transaktioner, vilket gör den mer till ett ”museiobjekt” än en funktionell värdebevarare.

Näst minst guldreserver i Europa

Filipozzi kommenterade den blygsamma storleken på Estlands guldreserver, som rankas näst sist i Europa, och noterade att detta var resultatet av att republiken sålde de allra flesta av sina ädelmetallinnehav för att investera i andra tillgångar, såsom aktier och obligationer, efter självständigheten från Ryssland 1991.

Estlands baltiska grannar, Lettland och Litauen, har betydligt större guldinnehav på 6,6 ton respektive 5,8 ton.

Fyra av de fem länderna med världens största guldreserver finns i Europa, inklusive Tyskland, med 3 369,7 ton, Italien med 2 451,8 ton, Frankrike med 2 436 ton och Ryssland med 2 150 ton. USA har världens största guldinnehav med 8133,5 ton.