Nyheter

Svaga fundamenta kan fortsätta tynga oljepriset

Publicerat

den

De globala oljemarknaderna kan ha sett det värsta som Coronapandemin haft att utsätta den för, men den tentativa återhämtningen är fortfarande i fara.

International Energy Agency uppgav att den värsta effekten av coronaviruset på den globala efterfrågan på olja har passerat, men att oljemarknaden troligen kommer att genomgå en långsam återhämtningsprocess under andra halvåret, rapporterar Wall Street Journal.

I sin månatliga rapport sade IEA att den globala efterfrågan på olja sjönk med 10,75 miljoner fat per dag under första halvåret, vilket är ungefär 11 procent lägre än förra året. IEA spår att oljebehovet kommer att minska med 5,1 miljoner fat per dag under andra halvåret 2020.

IEA varnade emellertid att en ökade fall av Covid-19-fall skulle kunna ge ett slag mot den tentativa återhämtningen. ”Den starka tillväxten av nya Covid-19 fall som har sett återinförandet av lockdowns i vissa regioner, inklusive Nord- och Latinamerika, kastar en skugga över utsikterna” sade IEA.

Samtidigt, på utbudssidan, visar IEA-uppgifterna att den globala produktionen i juni var 13,7 miljoner fat per dag lägre jämfört med april när Organization of the Petroleum Exporting Countries och dess allierade enades om att avsluta ett priskrig och sänkte det globala utbudet. Dessutom bidrog utbudet i USA till en stramare marknad. IEA uppskattar att amerikanska producenter minskade produktionen i maj och juni till 1,3 miljoner fat respektive 0,5 miljoner fat per dag.

IEA varnade dock att producenterna kan börja höja produktionen inför stigande priser och pekade på den amerikanska produktionen som förväntas komma ner under andra halvåret innan de börjar växa igen. OPEC och dess allierade förväntas också slappna av produktionskapslarna med 2 miljoner fat per dag från augusti medan den libyska produktionen också kan öka med en miljon fat per dag i slutet av året.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version