Nyheter
Supercykel för skog och skogsägare
Den svenska marknaden för skogsråvara är i en supercykel. Det innebär goda utsikter för skogsägare, enligt Handelsbankens nya Skogsrapport.
”Råvaror generellt och skogsråvaror i synnerhet är väl positionerade för en fortsatt återhämtning under 2025”, säger Christian Kopfer, aktieanalytiker för skog och råvaror Handelsbanken.
Den svenska marknaden för skogsråvara är gynnsam för skogsägare. Handelsbankens experter bedömer att råvaror generellt är tillbaka efter de senaste årens berg-och dalbana.
”Råvaror är väl positionerade för en någorlunda normal konjunkturell återhämtning i slutet av första halvåret 2025”, säger Christian Kopfer.
Stora prisskillnader på skogsmark
Efter en prisnedgång på skogsmark, framför allt i norra Sverige, är prisskillnaderna stora inom landet. Enligt fastighetskonsultföretaget Svefas statistik rapporterades begränsade nedgångar inom flera län, och faktiska prisuppgångar i Östergötland, Kalmar, Södermanland och Stockholm.
”Vi bedömer att skogsmarkspriserna kommer att stiga generellt nästa år, eftersom vi nu befinner oss i ett lägre ränteläge samtidigt som efterfrågan överstiger utbudet på skogsråvara under en lång tid framöver”, säger Jesper Forsman, segmentsansvarig skog i Handelsbanken.
Allt som allt räknar Handelsbankens experter med att svensk skogsmark som helhet kommer stiga i värde igen under 2025.
Nya intäktsmöjligheter för skogsägare
Exakt hur nya policyinitiativ i EU och på global nivå kommer påverka hur skogen brukas i framtiden är fortfarande osäkert, där nationella beslut kring implementering har stor inverkan på effekter. Sammantaget görs ändå bedömningen att det blir svårt att öka avverkningsnivåer framöver om Sverige ska leverera på sina miljö- och klimatåtaganden. Hur regelverken kommer att påverka skogsägare beror bland annat på eventuell ersättning för koldioxidinlagring eller skydd av mark. Ett ökat fokus på skogens klimat-och miljörelaterade fördelar kan skapa nya möjliga intäkter, utöver inkomster från försäljning av virke.
I Sverige är marknader för kolkrediter och biokrediter i sin linda, även om det pågår arbete med att utveckla standarder för att främja marknadernas effektivitet och trovärdighet.
”Marknader för både kolkrediter och biokrediter ser ut att kunna växa framöver och skapa nya möjligheter för den som äger skog”, säger Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.
Efterfrågan på skogsindustriella produkter ökar 2025
En normal konjunkturell återhämtning väntas för skogsindustriella produkter, som till exempel pappersmassa. Andra varor, exempelvis sågade trävaror och förpackningsmaterial, har varit betydligt senare ut ur startblocken.
”Vi förväntar oss att den underliggande efterfrågan på till exempel sågade trävaror och förpackningsmaterial också kommer förbättras generellt under nästa år”, säger Christian Kopfer.
Nyheter
Fortum undersöker möjligheten för ytterligare pumpkraft på tre platser i Sverige
Idag presenterar Fortum en förstudie för ny pumpkraft i Sverige. Målsättningen är att klargöra om förutsättningar finns för att i ett senare skede kunna ta ett investeringsbeslut. Utgångspunkten för Fortum är att ny pumpkraft kan bidra till både ett leveranssäkert elsystem och vara ekonomiskt lönsam.
Förstudiearbetet kommer att pågå under ca två år och under den tiden ska ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska utmaningar och möjligheter för ny pumpkraft grundligt gås igenom. Tre geografiska områden kommer att undersökas: Lekstjärnen i Älvdalens kommun i Dalarna, samt Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun i Värmland.
Redan idag driver Fortum tre pumpkraftverk; Kymmen, Letten och Eggsjön, samtliga i Värmland. Den installerade kapaciteten i dessa pumpkraftverk är 89,5 megawatt. Vad den potentiella effektökningen från eventuella framtida pumpkraftverk kan bli kommer att analyseras i förstudien.
I takt med att andelen väderberoende kraftslag som sol- och vindkraft fortsätter att öka, kommer vikten av flexibilitet i elsystemet att bli än större. Flexibla lösningar, som pumpkraft, möjliggör en mer stabil elförsörjning när och där den behövs. Det ger mer förutsägbarhet för hushåll och industrier och därmed även för Fortums kunder.
“Pumpkraftverk ger viktig flexibilitet i elsystemet och har unika egenskaper. Den har en förmåga att både producera och konsumera elektricitet, och därtill lagra energi under långa perioder och i mycket stora mängder. Fortum driver sedan länge tre pumpkraftverk i Värmland och har gedigen kunskap om, och erfarenhet av tekniken.” säger Mikael Lemström, chef för Fortums Vattenkraft.
Inom förstudien kommer detaljerad planering och tekniska och miljömässiga bedömningar att ske, liksom samråd och dialog. Målet är en transparent och kontinuerlig dialog med berörda intressenter.
Fortum undersöker även pumpkraftverk i Finland genom Fortums delägda bolag Kemijoki Oy.
Nyheter
Guldpriset stiger till över 2900 USD
Guld har under en längre tid haft en hög efterfrågan, inte minst från centralbanker i en värld av geopolitiska spänningar. Men även från olika typer av privatinvesterare.
Nu har guldpriset precis passerat 2 900 USD per uns. Donald Trumps handelskrig, och hot om flera faktiska krig, har skapat en enorm osäkerhet i världen. Igår meddelade Trump att USA inför tullar på 25 procent för stål och aluminium. Detta tillsammans fick guldpriset att lyfta. Först passerade terminen 2 900 USD och en stund senare följde spotpriset efter.
Nyheter
BP-aktien stiger 7 procent på uppgiften att aktivistfonden Elliott har tagit en position
BP är det stora oljebolaget som har haft en väldigt dålig utveckling. Företaget har under senare år dragit ner på satsningar i olja och gas för att i stället satsa på förnybar energi. Det visade sig vara ett stort misslyckande. På senare tid har företaget börjat fokusera mer på olja och gas igen, samtidigt som man ser över satsningarna på förnybart.
Att aktien i huvudtaget handlas på den nivå den gör har vissa hävdat enbart beror på att marknaden förväntar sig att någon aktivist ska komma in och göra något med företaget. Nu verkar det besannas och aktien är denna morgon upp 7 procent. Financial Times skriver att aktivistinvesteraren Elliott Management med Paul Singer i spetsen har köpt in sig i BP.
-
Nyheter6 dagar sedan
Belgien gör en u-sväng, går från att lägga ner kärnkraft till att bygga ny
-
Analys3 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter4 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter4 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely
-
Analys3 veckor sedan
Brent testing the 200dma at USD 78.6/b with API indicating rising US oil inventories
-
Nyheter2 veckor sedan
Fondförvaltare köper aktier i kanadensiska guldproducenter när valutan faller
-
Nyheter3 veckor sedan
Epiroc-aktien är ett bra sätt att få exponering mot gruv- och råvarusektorn