Nyheter
Storbanken säger att guld inte hör hemma i rika kunders portföljer

”Gå inte på hypen. Guld har ingen roll i rika klienters portföljer”, sade Mossavar-Rahmani på Goldman Sachs. ”Guld är endast lämpligt om du har en mycket stark uppfattning om att den amerikanska dollarn kommer att krossas. Vi har inte den åsikten” säger Mossavar-Rahmani, investeringschef för privat förmögenhetsförvaltning på Goldman Sachs, som tycker att guld är för dyrt och inte har någon tydlig roll i portföljerna för hennes privata kunder.

”Vi tror att dollarn behåller sin status som reservvaluta. Dollarn kan bli litet billigare för att den är måttligt övervärderad men det betyder inte att den kommer att rasa eller att vi kommer att få enorm inflation och att guld är en bra ersättare” sade Mossavar-Rahmani avslutningsvis.
Strategiskt och taktiskt
Under en intervju på CNBC under torsdag morgon förklarade Mossavar-Rahmani att hennes förmögenhetsförvaltningsgrupp har två faktorer som den fokuserar på när den tänker på guld: strategiskt och taktiskt.
Hon sa att guld inte är ett bra deflationsskydd, att guld inte genererar några intäkter och inte är knuten till ekonomisk tillväxt och företagsvinster, så det misslyckas med det strategiska hindret eftersom Goldmans förmögenhetsförvaltningsgrupp bedömer dess relevans i en balanserad portfölj.
För det andra förklarade hon att taktiskt är guldinvesteringar ett svårt val att göra om inte investerare har en uppfattning om att den nuvarande svagheten i den amerikanska dollarn är början på en svårare nedgång för dollar och en möjlig förändring i ledarskapet för den monetära enheten som ses som världens primära reservvaluta.
”Så all denna spänning och prat om guld är inte något som vi köper” sa Mossavar-Rahmani. ”I själva verket tycker vi att människor bör titta på det omvända och tror att det finns mer nackdelar med guld än vad det finns fördelar” sade hon.
Mossavar-Rahmanis kommentarer går stick i stäv med vad Goldmans råvaruteam anser, som tidigare denna vecka höjde sin 12-månadersprognos för guld till 2 300 USD per troy ounce från det tidigare målet 2 000 USD per troy ounce.
Detta uttalande kom av ”en potentiell förskjutning av den amerikanska centralbanken Fed som går mot en inflationsförspänning mot bakgrund av stigande geopolitiska spänningar, förhöjd amerikansk inhemsk politisk och social osäkerhet och en växande andra våg av COVID-19-relaterade infektioner” sade ett team med analytiker inklusive Jeffrey Currie.
Bränsle för att investera smartare
Guldprisets uppgång har kommit i kölvattnet av stigande fall av COVID-19 i USA och runt om i världen. Guldprisets uppgång har dock också sammanfallit med en försvagning av dollarn mot dess stora rivaler, vilket kan ge guld kraft eftersom guld- och andra ädelmetaller prissätts i den valutan och dess värdeminskning kan göra metaller mer attraktiva för köpare med alternativa valutor.
Ett mått på detta är ICE US Dollar Index DXY, det så kallade dollarindexet, som handlas kring sin lägsta nivå sedan 2018. DXY har fallit med mer än 4,5 procent i juli månad, medan guldpriset steg med mer än åtta procent.
Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

-
Nyheter4 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Nyheter2 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Analys2 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter2 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter2 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft