Nyheter
Steady Energy i Finland ska producera koldioxidfri fjärrvärme med små kärnkraftsreaktorer

Steady Energy, en avknoppning från det statliga finska forskningscentret VTT, har fått 2 miljoner euro i såddfinansiering i en investeringsrunda ledd av VTT, Yes VC och Lifeline Ventures. Företaget arbetar med att utveckla en SMR-reaktor för att producera fossilfri fjärrvärme.
Finansiering ska gå till att bygga en modell i skala 1:1 (som drivs av elvärme) för att demonstrera anläggningens funktionalitet. Målet är sedan att bygga den första skarpa anläggningen till år 2030.
Fjärrvärmereaktorn LDR-50 är en liten modulär kärnreaktor som har varit under utveckling vid VTT sedan 2020. LDR-50 är ett typnamn för en reaktor med en värmeeffekt på 50 MW. Den är konstruerad för drift vid cirka 150 grader celsius och under 10 bar (145 psi), vilket innebär att driftförhållandena är mindre krävande jämfört med traditionella reaktorer, vilket förenklar de tekniska lösningar som behövs för att uppfylla de höga säkerhetsstandarderna inom kärnkraftsindustrin.
”Det tryck som LDR-50-reaktorn kräver är jämförbart med trycket i en espressomaskin för hushållsbruk. Den arbetar med ett lägre tryck än ett fjärrvärmenät. Detta säkerställer att i händelse av ett funktionsfel som leder till ett läckage, begränsas läckaget inom värmeverket, utan att människor eller miljön utsätts för fara”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.
50 procent av all energi hushåll förbrukar i EU går till uppvärmning av bostäder
Cirka 50 procent av all energi som förbrukas av hushållen i EU går till uppvärmning av bostäder. Den årliga fjärrvärmeförbrukningen i Europa är cirka 500 TWh, varav cirka 300 TWh produceras med fossila bränslen. Att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning av bostäder enbart i Europa är en marknad med en betydande tillväxtpotential på hundratals miljarder euro. I hela Europa finns det cirka 3 500 fjärrvärmenät som betjänar 60 miljoner människor och som till stor del drivs med fossila bränslen. En framgångsrik, storskalig utfasning av fossila bränslen i fjärrvärmen kan avsevärt minska utsläppen av växthusgaser.
”75% av fjärrvärmesystemen i EU drivs idag med fossila bränslen. Situationen är ännu värre i Kina. Kärnenergi är redan en viktig källa till koldioxidsnål el, och små modulära reaktorer är en väg att utvidga användningen av tekniken till andra energisektorer utöver uppvärmning. Förutom att SMR är säkrare än traditionella reaktorer är de också mer prisvärda. Vi bygger en demonstrationsanläggning för fjärrvärme, helst i Finland, men vår långsiktiga plan är att ha flera anläggningar i drift runt om i världen som producerar koldioxidneutral värme till bostäder, kontor och för olika industriella tillämpningar. Vi kommer att marknadsföra världens bästa kärnkraftsteknik optimerad för uppvärmningssektorn”, fortsätter Nyman.
Passiva system ger hög säkerhet
Den passiva lösningen för värmeavledning som ingår i LDR-50-reaktorn har en viktig roll för dess säkerhet. Passiva system gör det möjligt att uppfylla mycket höga säkerhetskrav med förenklad teknik.
LDR-50:s reaktormodul består av två sammankopplade tryckkärl, vars mellanliggande utrymme delvis är fyllt med vatten. När värmeavledningen genom de primära värmeväxlarna äventyras börjar vattnet i mellanutrymmet att koka och bildar en effektiv passiv värmeöverföringsväg till reaktorbassängen. Systemet är inte beroende av elektricitet eller några mekaniska rörliga delar, som kan gå sönder och förhindra kylfunktionen. Innovationen beviljades patent 2021.
”Kärnkraftskunnande, nationell energipolitik och världens ledande fjärrvärmenätverk ger Steady Energy världens bästa utgångspunkt för att starta sin verksamhet specifikt i Finland”, säger Timo Ahopelto, Founding Partner på Lifeline Ventures.
”Europa och USA har vaknat upp till det faktum att små reaktorer kommer att bli en del av energiproduktionen redan under detta årtionde. Vi talar om en mycket betydande global marknad”, säger Jyri Engeström, grundare och partner på Yes VC.
”På VTT har vi omvandlat hopp till handling i 80 år genom att driva vetenskaplig innovation för att förändra världen och företagen till det bättre. Just nu står mänskligheten inför sin största utmaning, klimatförändringarna. Vi är på en resa för att utforska morgondagens teknik och ta fram banbrytande lösningar för att bygga framtidens koldioxidneutrala samhällen. Steady Energy representerar vårt engagemang för vårt syfte och förkroppsligar det hopp vi vill ge världen”, säger Jussi Manninen, Executive Vice President på VTT.
Steady Energy kommer att planera sina affärsmodeller efter kundernas behov och är redo att leverera värmeverk direkt till kunderna. LDR-50 har en enhetsstorlek på 50 megawatt, vilket är tillräckligt för att värma upp en mindre stad. En enda värmecentral kan ha flera reaktorer. Värmeverket kan även användas som en avsaltningsanläggning för att producera färskvatten i områden i världen som lider av vattenbrist, eller så kan det modifieras för att producera ånga för industriella ändamål.
”För att bevara vår planet och se till att kommande generationer får en frisk planet måste all förbränningsbaserad uppvärmning upphöra. Vid sidan av förnybar energi erbjuder kärnenergi en stabil källa till energi och värme som uppfyller det moderna samhällets behov och hjälper oss i vår kamp mot klimatförändringarna”, avslutar Nyman.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
Nyheter
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.
Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.
Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.
200 miljoner danska kronor i ny finansiering
I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.
Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.
Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”
”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer