Följ oss

Nyheter

Spannmålspriserna har inte toppat ännu

Publicerat

den

Vare sig priserna på spannmål eller oljeväxter har nått sin topp ännu trots den rekordartade utvecklingen för priset på majs och sojabönor säger nederländska Rabobank. Banken prognostiserar vidare en explosiv situation för prisutvecklingen av sojamjöl. Priserna på spannmål och oljeväxter förväntas enligt Rabobank att stiga ytterligare när de fullständiga effekterna av den mest förödande torkan som de amerikanska jordbrukarna drabbats av på 56 år får fullt genomslag.

Under veckan nådde även terminskontraktet på sojabönor i Chicago en ny rekordnivå då denna gröda stängde över 17,7775 USD per bushel samtidig som priset på majs fortsätter att vara starkt och avslutade veckan på 8,1675 USD per bushel. Enligt råvaruföretaget Benson Quinn Commodities finns det förutsättningar för att priset på sojabönor kommer att passera 20 USD per bushel på grund av tekniska orsaker.

Många analytiker gör bedömningen att den pågående torkan och de efterföljande skördeförhållandena kan komma att bli lika svåra som under den förödande torkan 1988 vilket gör att de nu höjer prognoserna för spannmålspriserna under det kommande kvartalet.

Nervösa regeringar med djupa fickor

Enligt den prognosuppdatering som Rabobank har publicerat kommer majspriset att hålla sig över 7 USD per bushel en bit in på 2013, och banken väljer samtidigt att nedgradera prognoserna för den amerikanska majsskörden till 131 bushels per acre, vilket är 15 bushels lägre per acre än det amerikanska jordbruksverkets, USDAs, nuvarande prognos. Stämmer dessa siffrorna kommer USDA behöva minska sin prognos för den amerikanska majsskörden med 1,6 miljarder bushels vilket kommer att driva upp priset på majs och andra sädesslag ytterligare under kommande månader. Även exporten bedöms komma att driva upp priset eftersom efterfrågan på sädeslag drivs upp av nervösa regeringar i utvecklingsländerna.

Notabelt är att de öppna positionerna är lägre än tidigare år. Den 10 juli var detta 224.820 kontrakt vilket är under genomsnitt på 300.000 kontrakt under 2011, och långt under rekordet 458.457 kontrakt som nåddes i september 2010

Explosiv prissituation

För sojabönor finns en möjlighet att skörden kommer att kunna dra fördel av regn. Däremot är sannolikheten emellertid fortfarande hög för att den amerikanska skörden av denna råvara kommer att falla till sin lägsta nivå på nio år vilket gör att den kan komma att sjunka under 3 miljarder bushels. Sådana uppgifter kan komma att skicka signaler om betydligt högre priser till slutanvändarna av sojabönor, i alla fall under det kommande halvåret. Efter detta kommer de sydamerikanska skördarna att komma att fylla på lagren igen.

Det är emellertid priset på sojamjöl som varit i fokus under 2012 då detta under 2012 har stigit med närmare 80 procent, vilket gör detta till den råvara som utvecklats bäst under innevarande år. Data från den amerikanska marknaden visar att sojamjölskonsumtionen fortsätter att öka för tredje månaden i rad samtidigt som den utestående exportförsäljningen på 713.000 ton för 2012 till 2013 är den högsta sedan 2009 då torka slog ut de sydamerikanska skördarna.

Vete versus majs

Rabobank har även höjt sin prognos för priset på vete och förutser att Chicagopriset kommer att fortsätta att överstiga 8 USD per bushel en bra bit in på 2013 då de minskade skördarna av majs tvingar användarna att söka sig till andra sädesslag. Redan nu finns uppgifter om att mer än 450 miljoner bushels vete kommer att användas som djurfoder under den kommande tolvmånadersperioden, mer än dubbelt så högt som USDAs tidigare prognoser.

Även vetepriset i Paris förväntas vara fortsatt högt, sedan det inkommit uppgifter om att skördarna av Svarta Havsvetet bedöms komma in på 71 miljoner ton vilket gör att de europeiska skördarna kommer att svara för en betydligt större andel av den globala veteproduktionen än vad som tidigare har prognostiserats.

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära