Nyheter
SovEcon sänker prognosen för den ryska veteexporten
Analysföretaget SovEcon sänker sin prognos för Rysslands veteexport för skördeåret 2021/2022. Företaget är emellertid fortfarande optimistisk om utsikterna på kort sikt.
SovEcon har minskat prognosen för den ryska veteexportens för 2021/2022 med 0,3 mmt till 34,0 mmt. Den totala exporten av spannmål och baljväxter uppskattas till 43,8 mmt (-0,6 mmt). Revideringen återspeglar lägre skördeförväntningar och den nuvarande tröga exporttakten.
Tidigare sänkte SovEcon den ryska prognosen för veteskörden med 0,1 mmt till 75,5 mmt och den totala prognosen för spannmålsskörd med 0,7 mmt till 119,4 mmt. De främsta orsakerna var lägre avkastning och högre nedläggning av områden i Volga Valley-regionen. I slutet av oktober sänkte ryska AgMin sin totala spannmålsprognos från 127,4 mmt till ”över 123 mmt”.
USDA uppskattar att den ryska veteskörden kommer att uppgå till 72,5 mmt (ex. Krim som kommer att producera cirka 0,9 mmt vete enligt SovEcons uppskattning) och exporten 2021/2022 till 35 mmt.
Ryssland startade 2021/2022 en veteexportkampanj i genomsnittlig takt. I oktober började dock exporten sakta ner snabbt. SovEcon uppskattar att oktoberexporten endast var 3,2 mmt (-30 % YOY), den lägsta volymen på fem år. Exporten för juli-oktober 2021 uppskattas till 15,6 mmt (-7 % på årsbasis). Exporten hämmas av en knappast förutsägbar veteexportskatt. Konkurrensen med Ukraina som har skördat en rekordstor veteskörd och EU är fortsatt hög.
Under andra halvan av säsongen kommer Rysslands vete att möta ytterligare konkurrens tack vare ännu en bra skörd på södra halvklotet. Australien är på väg till en annan rekordskörd (uppskattat USD: 31,5 mmt vs 33 mmt 2020/21 och 14,5 mmt 2019/20)
Rysslands veteexport på kort sikt kommer dock att stödjas av det faktum att landet har återvunnit sin konkurrensfördel efter en snabb uppgång i EU:s vete. December Svarta havet – Matif spread har fallit från $24/mt i augusti-september till $9/mt i november. En ytterligare faktor är en gradvis försvagning av rubeln gentemot den amerikanska dollarn mitt i relativt platta inhemska rubelpriser.
Kommande spannmåls- och veteexportkvoter förväntas vara relativt icke-restriktiva av SovEcon.
Nyheter
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina
Nederländerna | 194,4 |
Sydkorea | 165,5 |
UK | 111,8 |
Kanada | 102,3 |
Spanien | 87,3 |
Kina | 81,9 |
Frankrike | 81,3 |
Taiwan | 80,4 |
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
Nyheter
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.
Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.
– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.
Ordförklaringar:
Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.
Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.
Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining