Följ oss

Nyheter

Silver är en råvara att räkna med

Publicerat

den

Graf över priset på guld och silver under 2020

Silver är en ädelmetall som har haft ett händelserikt år hittills, och aktiviteten inom silverterminer skiljer sig från de råvaror som har handlats kraftigt under COVID-19-krisen. I mars 2020 låg silverpriset en kort period strax under 12 USD per troy ounce, ett pris som inte setts sedan 2009.

Silvertacka - Silverpriset har en spännande utveckling

Bara fyra månader senare ligger priset på denna råvara på sin högsta nivå på sex år, över 22 dollar per ounce, 80 procent över sin botten i mars. Även för en relativt volatil tillgång som silver är detta intervall inom året otroligt brett. Vad hände på silvermarknaden och vad kan det betyda för det andra halvåret 2020?

Två mycket distinkta perioder

Vi kan dela upp silverhandeln hittills i år i två mycket distinkta perioder. Den första, från januari till slutet av mars, fångar prisutvecklingen när Covid-19 blev en global pandemi. Silvermarknaden utsattes för en kraftig nedgång och silverpriset sjönk med 30 procent. Guld och silver tenderar att röra sig i tandem, där silver vanligtvis uppvisar starkare prisrörelser.

Utförsäljningen var inget undantag, och silver som tappade betydande. I teorin är guld och silver att betrakta som är säkra tillflyktsorter, eftertraktade tillgångar i kristider. I mars såldes dock både guld och silver ut. Dessa råvaror var inte undantagna från allmänt försäljningstryck, särskilt när investerare behöver sälja likvida tillgångar för att möta sina säkerhetskrav.

I början av april hade silverförsäljningen pressat guld-silver-förhållandet till rekordhöga nivåer. När denna ratio låg på mer än 120x innebar det att ett troy ounce guld skulle kunna köpa 120 troy ounce silver. I början av året var förhållandet redan på förhöjda nivåer på cirka 80x, betydligt över det långsiktiga genomsnittet på 64x. Sedan botten i slutet av mars har silverpriset emellertid kontinuerligt överträffat guld, och pressat förhållandet tillbaka mot nivåer där det handlades historiskt. Silver har verkligen gjort en comeback.

Graf över pris på guld och silver år 2020
Källa: CME Group

Guld i sig har hittat bra stöd efter utförsäljningen i mars. Många faktorer kan på lång sikt stödja ädelmetaller och bör i förlängningen också hjälpa silver: de skattemässiga och monetära reaktionerna på COVID-19 är enorma på båda sidor av Atlanten – och på andra håll i världen. Likviditeten har översvämmat marknaderna, och Fed håller effektivt press på räntorna under överskådlig framtid.

Inflationsförväntningarna ökar eftersom Fed också indikerar att det kommer att möjliggöra att inflationsmålet på två procent överträffas om det skulle hjälpa till den ekonomiska återhämtningen. Det innebär att den reala avkastningen, alternativkostnaderna för att äga ädelmetaller som guld och silver, ligger på rekordlåga nivåer och borde stödja framtida prisökningar. Om det visar sig vara sant, och om guld-silverförhållandet fortsätter att återvända, kommer silver att vara en råvara att titta på under de kommande åren.

Potentialen för silverprisets utveckling har inte passerat obemärkt. CFTC-åtagandet från handelsföretagens rapporter visar att managed money-konton har ökat sina hausseartade silverpositioner kraftigt sedan början av mars. I denna kategori ingår hedgefonder, rådgivare för råvaror och andra spekulanter. De nettolånga positionerna är ännu inte tillbaka där de var före Covid-19, vilket lämnar mycket utrymme för tillväxt.

Silver COT
Källa: Quikstrike

Till skillnad från guld representerar industriell konsumtion en stor del av efterfrågan på silver och metallen påverkas troligen mer av Covid-19-störningar som påverkar gruvverksamheten. En ökning av Coronavirusinfektioner i Peru; Mexiko och Chile kan leda till minskat gruvutbud.

Mer utrymme att växa?

Guld-silver-förhållandet förblir över sitt historiska medelvärde, och marknadspositionering är ännu inte på extrema nivåer, vilket innebär att silver förblir en metall att titta på, både i absoluta termer och i förhållande till guld. Det är värt att notera att silver ofta är mer volatilt än guld, vilket kan leda till högre rörelser uppåt och nedåt.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära