Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer vecka 22 2012

Publicerat

den

  • Analyser - Prognos på priser för råvarorBrett råvaruindex: -2,79 %
    UBS Bloomberg CMCI TR Index
  • Energi: -4,81 %
    UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index
  • Ädelmetaller: -1,06%
    UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index
  • Industrimetaller: -2,15 %
    UBS Bloomberg CMCI Industrial Metals TR Index
  • Jordbruk: -2,14 %
    UBS Bloomberg CMCI Agriculture TR Index

Kortsiktig marknadsvy:

  • Guld: Neutral/köp
  • Olja: Neutral/sälj
  • Koppar: Sälj
  • Majs: Sälj
  • Vete: Neutral

Guld

Diagram över guldkurs utveckling 2011 - 2012

Sedan vårt senaste veckobrev har guldet stigit 0,30 procent. Priset verkar tillfälligtvis ha stabiliserats men överskuggas samtidigt av ekonomisk osäkerhet och en eskalerande europeisk kris. Det grekiska valet avgörs den 17:e juni och oron för att landet ska lämna eurosamarbetet är påtaglig. Greklands förre premiärminister Papademos varnar för en akut likviditetskris om folket inte röstar fram en stabil regering.

De senaste dagarna har även genomsyrats av dåliga nyheter från Spanien där läget blir allt mer bekymmersamt. De spanska bankerna är i akut behov av finansiellt stöd och även på regional nivå finns det stora finansiella problem. På tisdagskvällen meddelade dessutom centralbankschefen att han avgår en månad i förtid. Spansk tioårsräntan steg till 6,61 procent. I vanlig ordning motsvaras ränteuppgången i skuldkrisländerna av sjunkande räntor i de mer stabila länderna. Tysklands 10-åriga ränta låg igår på rekordlåga1,20 procent.
Nettolånga spekulativa positioner på COMEX har fortsatt att minska vilket sätter press på priset.

Förra veckan såg vi de lägsta nivåerna sedan december 2008. Även innehaven i världens största guld ETF, SPDR, fortsätter att minska.

Enligt indiska Bombay Bullion Association har efterfrågan på fysiskt guld i landet minskat. Enligt organisationen kommer Indien att importera cirka 50 ton guld under maj jämfört med 102 ton samma period föregående år. Anledningar till detta är en mot dollarn svag inhemsk valuta samt tullar som införts på importerat guld.

Mycket talar egentligen för guld, men guld beter sig förtillfället som en ”risky asset” och har tydligt kopplat loss från den långa stigande trenden. Vi föredrar för tillfället en försiktig hållning till guldet (med en stop loss i 1450/1500 regionen).

Teknisk analys: Den större bilden förblir som tidigare ograverat positiv så länge marknaden inte faller under 1521 (C vågens botten från december 2011). Denna vecka fokuserar vi lite mer på vad som skett runt maj botten. Som vi kan se har marknaden gång efter annan försökt ta sig nedåt men utan någon framgång vilket spikarna på nedsidan visar med all tydlighet. Detta beteende ska ses positivt (köparna kör över säljarna) samt att köpandet skett trots en kraftigt stigande dollar. Vi vidhåller alltså förra veckans försiktiga köprekommendation.

Prognos på guldkursen den 1 juni 2012

Olja

Oljepriset - Utveckling på brent och WTI

Priset på Nordsjöoljan Brent har sjunkit fem procent veckan som gått och har nu backat hela 14 procent sedan början av maj. Några av anledningarna till svagheten i oljepriset är kombinationen av en för tillfället överproduktion, dollarns styrka och ett negativt makrosentiment till följd av en förvärrad europeisk skuldkris. Saudiarabien har ett uttalat mål att få ner oljepriset till 100 dollar per fat och har hittills lyckats bra med att sätta press på priset. Ett pris under 100 dollar per fat är emellertid inte önskvärt.

Gårdagens officiella rapport över amerikanska oljelager som publiceras av DOE visade att råoljelager steg med 2,2 miljoner fat och lagren är nu de högsta på 22 år. Samtidigt är lagren av oljeprodukter relativt låga vilket är vanligt under raffinaderiunderhållssäsongen.

Spänningarna mellan Iran och västvärlden kvarstår och mötet som ägde rum förra veckan resulterade endast i beslut om nya förhandlingar i Moskva den 18-19 juni. Enligt uppgifter från FN har Iran fortsatt att öka sin produktion av anrikat uran. Iran har tydligt deklarerat att IAEA:s inspektörer inte har tillräckliga motiv för att få besöka Parchinanläggningen, ett forskningscentra för kärnvapen.

Enligt chefen för Irans kärnvapenprogram finns det ingen anledning till att upphöra med produktionen av anrikat uran vilket utgör grunden till en kärnvapenbomb. Sanktioner mot Iran träder ikraft den första juli.

Orkansäsongen har inletts. Enligt amerikanska National Hurricane Center nådde den tropiska stormen Beryl Floridas kust med vindstyrkor strax över 100 km/h. Vi ser en säsongsmässigt svag efterfrågan och vi anser att det finns risk för ett tillbakahållet oljepris på kort sikt. Dippar under 100 dollar kan innebära köptillfälle om man vill äga olja på lite längre sikt.

Teknisk analys: Fritt fall för det svarta guldet. Det temporära stödet, 105.15, höll under fyra/fem dagar innan vi kraschade ned igenom det. Vi är nu på väg i full fart mot ett test av nästa huvudstöd, den medel/långsiktiga nyckelnivån 100.93. Om inte köpare återfinnes där kommer en ånyo en säljsignal att utlösas, denna gång med ett mål under 94.

SEB Prognos för pris på olja

Koppar

Kopparpriset - Utveckling 4 januari 2011 till 1 juni 2012

Kopparpriset föll 0,75 procent veckan som gick. Kopparn dras ner av svag kinesisk data och den starka handelskopplingen mellan Europa och Kina och vi räknar med att denna turbulens kommer att fortsätta på kort sikt. Rapporter om höga kopparlager fortsätter dessutom att strömma ut ur Kina. Osäkerheten kring Europa påverkar kopparpriset negativt. Euron föll till den lägsta nivån mot dollarn på två år.

Marknaden håller idag ett öga på viktig ekonomisk data. Kinas officiella inköpschefsindex som publicerades i morse kom in lägre än väntat vilket antyder fortsatt tillväxtinbromsning under andra kvartalet. Amerikanska viktiga arbetsmarknadssiffrorna publiceras klockan 14.30.

Frågan är hur Kina kommer att hantera inbromsningen av tillväxten. Kinesiska myndigheter har tydligt påtalat att man genom stimulanser vill stabilisera tillväxten men samtidigt har en kinesisk statlig nyhetsbyrå rapporterat att stimulanserna kommer att bli mindre jämfört med krisen 2008/2009 och denna försiktighet från myndigheternas sida håller tillbaka kopparpriset.

Den globala produktionen av koppar understeg efterfrågan med 81 000 ton i februari i år, efter ett underskott om 29 000 ton i januari. Säsongsjusterat understeg produktionen efterfrågan med 100 000 ton enligt International copper Study Group, ICSG. Detta underskott av koppar i marknaden lyckas inte få priset att lyfta, i alla fall inte på kort sikt. Vi tror inte på en kollaps i kopparpriset men att det kan fortsätta vara skakigt och kortsiktigt tror vi att priset kan falla ytterligare.

Teknisk analys: Billigare koppar på gång. Marknaden har nu även passerat stödlinjen ifrån oktober 2011 varför vi nu fått ännu mer vatten på vår kvarn avseende säljrekommendationen. Som tidigare förväntar vi oss ingen större rekyl innan nacklinjen nås vid 6940.

SEB-analys på koppar - Priset ska falla

Majs

Majskontraktet på CME och spekulativa positioner - Prisdiagram

Majspriset föll 0,89 procent veckan som gick. IGC har reviderat upp den globala majs produktionen för 2012/13 med 13 miljoner ton till rekordhöga 913 miljoner ton, främst till följd av förbättrade utsikter i USA, Kina och Brasilien. Ingående lager justeras upp med 6 miljoner ton till 141 miljoner ton, långt över förra säsongens 129 miljoner ton. Utbudet förväntas vara stabilt (jämfört med 2011/12) och majs kan komma att ersätta en del av vete som foderingrediens. Globala majs lager förväntas däremot att öka till ett treårs högsta i slutet av 2012/13 till följd av en rekordhög produktion.

Ukrainas produktion av majs beräknas till rekordhöga 24 miljoner ton, en ökning med 5.3% från 2011, och exporten till 14 miljoner ton – vilket är i linje med USDA prognos. Argentinas export av majs under 2011/12 estimeras ned 20 procent från förra året.

Kinas majsareal 2012/13 beräknas uppgå till 34.4 miljoner hektar, en ökning med en miljon från tidigare estimat, och landets produktion av majs uppskattas till 189 miljoner ton, jämfört med den tidigare uppskattningen på 186 miljoner ton. Prognosen för Kinas import av majs ligger på 7 miljoner ton, vilket är en ökning med en miljon ton från tidigare estimat och också en miljon ton högre än USDA senaste prognos. Vi fortsätter att vara kortsiktigt negativa till majspriset på grund av goda skördar och höga lagernivåer och rekommenderar därför en kort position.

Teknisk analys: Ramlade ur kanalen. Även om rörelserna företrädesvis fortsatt att vara relativt slumpartade och med låg sannolikhet så noterar vi i alla fall att det potentiella ras vi pekade på för två veckor sedan nu skett. Brottet ned ur den sluttande kanalen ökar naturligtvis nedåttrycket och borde ge mer prispress. Om vi ska följa skolboken borde vi kunna falla så djupt som 491 innan fast mark återfinnes.

Progos för pris på majs - 1 juni 2012

Vete

Vete (EU Milling Wheat Matif) Prisutveckling

Vetepriset har under veckan fallit med 2,10 procent. Marknaden för spannmål styrs främst av väderleksrapporter och nu är det framförallt fokus på nederbörd. Efterlängtade regn i Ryssland, Svartahavsregionen, Australien och USA har dämpat oron för allvarlig torka och därmed gjort att priserna, framförallt på vete, har fallit.

Australiens spannmålsproducerande områden i öster har fått välbehövligt regn under helgen och därmed höjt förhoppningarna om en högre avkastning för 2012/13 års veteproduktion. Delar av Ryssland, Ukraina och norra Kazakstan kommer att få svalare temperaturer och regn kommande dagar, vilket gynnar grödorna.

IGC (International Grains Council) skriver i sin senaste rapport att utsikterna för vete kommande säsong 2012/13 var fortsatt goda under maj, men ogynnsamma väderförhållanden i EU, Ryssland och Marocko sänker förväntningarna på kommande skördar och bidrar till att den globala produktionen justeras ned med 5 miljoner ton till 671 miljoner ton, en kraftig nedjustering från förra årets 676 miljoner ton. En ökad användning av foder leder till högre förväntad global konsumtion på 681 miljoner ton, vilket dock lägre än för 2011/12 eftersom majs till viss del förväntas ersätta vete till djurfoder. Detta kommer dock inte att uppväga nedgången i produktionen och globala utgående lager justeras därför ned till ett fyraårs lägsta på 191 miljoner ton.

Den globala exporten förväntas också bli lägre under 2012/13 jämfört med 2011/12 på grund av mindre skördar i Svartahavsregionen och minskat överskott i EU och Argentina för export. Matifvetet steg i slutet av förra veckan på rapporterna om torka i Ryssland, Ukraina och USA. Nya prognoser denna vecka har innehållit regn vilket fått priset att falla tillbaka. Kvalitén på höstvetets skörd i USA ligger nu på 54 procent good/excellent och det är fyra procent lägre jämfört förra veckan. Vi behåller vår neutrala syn på vetet.

Teknisk analys: Innevarande korrektion lägre bör nu vara i sin slutfas varför vi letar efter nya köpare runt idealmålet för korrektionen, 208.10. En påföljande uppgång över 217.50 kommer sedan att bekräfta fortsättningen av uppåttrenden (och nya toppar vad det lider).

Vete-analys den 1 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära