Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 30 september 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

Råvaror att köpa och sälja

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

Inledning

Elpriset har fortsatt att stiga och BULL EL X4 S belönade dem som köpt med 17% ytterligare avkastning. Den har stigit med 35% den senaste månaden. Ett högre elpris är fortsatt vår främsta rekommendation. Rekyler ska betraktas som köptillfällen.

Vi anser att vi har tidiga tecken på en vändning uppåt i pristrenden för vete och majs. Därför byter vi rekommendation från neutral till köp på dessa. För oljeväxter har vi fortfarande säljrekommendation. Den tekniska analysen av sojamarknaden indikerar ett nytt stort prisfall från fredagens 1319 till 1250 cent per bushel.

Den sista september är det dags att ta emot lagerstatistiken från USDA: hur stora lagren av spannmål och oljeväxter som fanns i USA den 1 september.

Estimaten hos marknaden är som följer:

Estimat

Statistiken publiceras klockan 18:00 svensk tid.

Vi går också över till köprekommendation på koppar och certfikatet KOPPAR S.

Det är den så kallade Golden Week i Kina den här veckan, vilket innebär att affärslivet går på sparlåga där hela veckan

Råolja – Brent

Oljepriset backade med 1% förra veckan. Vi tror det finns risk för ytterligare svaghet i prisutvecklingen.

Risk för ytterligare negativ prisutveckling på olja

Terminskurvan för Brent ligger något lägre än förra veckan. Det som annars är så påfallande är rabatten på terminerna i förhållande till spotpriset.

Terminskurvan för brentolja

När nu priset fallit tillbaka och rabatten på terminer är så attraktiv, tycker vi att det är ett bra tillfälle att komma in i den lönsamma oljemarknaden och rekommenderar köp av OLJA S. Det är framförallt rabatten på terminerna vi vill komma åt och därför föredrar vi OLJA S framför t ex BULL OLJA X4 S.

Elektricitet

Elpriset har fortsatt upp, vilket har fört med sig att vår rekommendation av EL S gett 5% den senaste veckan och BULL EL X4 S har gett 17% i avkastning. Vi ser att vi närmar oss ett tekniskt motstånd på 44.55 euro per MWh. Trots vad vi skriver nedan, tror vi det kan finnas anledning att tro att det kan komma en rekyl nedåt. Detta är ett utmärkt tillfälle att komma in i marknaden på. Den här haussen drivs av långsiktiga förändringar i marknaden för kol och energi, som varit fallande i tre år och nu vänt upp igen.

Köp el på rekyl

Markedskraft har under hela uppgången haft en säljrekommendation till sina kunder. Och man kan inte heller se någon anledning för dem att tro på en prisuppgång när man ser på deras prognos för hydrologisk balans, som vi ser nedan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Mkhnactu index

Vi har, som bekant fokuserat på det nedtryckta priset på kol och på att en normalisering av den marknaden har inletts. Ser vi däremot till väderleksprognoser har de inte gett mycket att hålla i. SMHI:s modeller har fladdrat fram och tillbaka mellan blött och torrt den senaste tiden. Den senaste prognosen från i fredags visar på blötare väder. Samtidigt skriver de att det troligaste är ”nog” att det fortsätter som förut. Vi väljer att inte tro på modellerna, utan på vad meteorologerna skriver, alltså håller vi fast vid något torrare väder.

Vad som stödjer detta är beteendet hos den Nordatlantiska Oscillationen / North Atlantic Oscillation (NAO) som har har gått in (djupt) i negativ fas.

NOAA

NAO i negativ fas innebär att kall ishavsluft tränger söderut och trycker undan de normala vädervindarna, som normalt bär med sig blöt luft från sydvästra Europa, dvs britiska öarna. När NAO är i negativ fas, tvingas denna ström gå söderöver, dvs över Frankrike. En molnfri, knaster-kall vinterdag, där röken från skorstenarna går rakt upp i torr och vindstilla luft, är det typiska vädret vid NAO i negativ fas. Det är en dag när förbrukningen av el är hög och vindkraften står still och ingen nederbörd fyller på den hydrologiska balansen. Det brukar hänga ihop med höga elpriser.

Det är svårt att göra prognoser på NAO långt in i framtiden, mycket svårare än för ENSO. Men det görs ändå och nedanför ser vi NOAA:s 14-dagars prognos. Den visar att att NAO troligtvis kommer att ligga kvar i negativ fas.

NAO-index

Kolmarknaden i Europa har hamnat i backwardation för korta löptider. Handlare berättar att sentimentet i marknaden har svängt. För en månad sedan var det ingen som oroade sig för att kunna få tag på kol. När man sedan började vilja köpa på sig mer för vintern, märkte man att det var svårt att få tag på varan på marknaden. Nyhetsbyrån Montel rapporterade i måndags för en vecka sedan om att det blivit allt svårare att få tag på kol från Ryssland. Lagernivåerna vid gruvorna är höga, men transportkapaciteten, via tåg, har blivit en flaskhals, samtidigt som mer går på export till Fjärran Östern.

Kolpriset i backwardation på kort sikt

Backwardation är normalt sett ett “bullish” tecken och orsakas oftast av en ökning i efterfrågan, även om förklaringarna som vi sett ovan, bestått av både ökad efterfrågan och hänvisningar till flaskhalsar i transporterna.

Vi rekommenderar köp av el, t ex EL S eller BULL EL X4 S.

Naturgas

Naturgaspriset som förra veckan var uppe på 4 dollar, föll ner mot 3.60, men rekylerade genast upp mot 3.80.

Naturgaspriset - Neutral rekommendation

Vi har neutral rekommendation.

Guld & Silver

Guldpriset, som bröt uppgångsfasen i början på september, ligger nu mellan ett stöd på 1300 och ett motstånd på 1340 – 1350. Det mesta talar trots allt för att det blir en ny nedgångsfas mot 1200 dollar, men det är inte säkert.

Teknisk analys på guldpriset den 28 september 2013

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Priset ligger precis under en motståndsnivå, men det ser inte ut som en stark startpunkt för veckans handel.

Teknisk analys på silverpriset

Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver och skulle inte vilja köpa någon av dem idag.

Platina & Palladium

Platinapriset har fallit ner till ett stöd på 1400 dollar. Där studsade priset upp under fredagens handel. Den kortsiktiga trenden är nedåtriktad, men det är möjligt att det finns tillräckligt med stöd på 1400 för att få till stånd en rekyl uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Teknisk analys på platinapriset

Nedan ser vi frontmånadskontraktet på palladium. Palladium ligger fortfarande i en slags sidledes rörelse, utan trend.

Teknisk analys på palladium

Vi är för närvarande neutrala platina och palladium, men om palladium skulle falla bara något lite ytterligare, skulle vi vilja haka på och ta en kort position via BEAR PALLAD X4 S. Vi skulle absolut inte vilja köpa någon av dem.

Koppar

Det är vid den här tiden på året som Codelco bestämmer sig för premien för katoder. Den premie som Codelco bestämmer anses vara industrins benchmark och sprider sig genom värdekedjan. Codelco producerar 10% av världens koppar. Förhandlingarna avslutas precis före den traditionella LME-veckan som börjar måndagen den 7 oktober. Europas största kopparsmältverk Aurubis annonserade i fredags att deras premium för 2014 blir 105 dollar per ton. Det är 22% högre än årets nivå. Detta tyder på att Codelco också kommer att lägga sig högre. Högre premier för fysisk metall präglar alla metaller, vilket har LME:s kapacitetsproblem vid sina lagerhus som gemensam nämnare. Det kan också i och för sig vara ett tecken på högre efterfrågan generellt.

Lagren vid LME fortsatte att minska i veckan som gick och vi tror att kopparpriset kommer att testa motstånden från i somras.

Dags att investera i kopparpriset

Vi går därmed över till köprekommendation på koppar och rekommenderar köp av KOPPAR S.

Aluminium

Tekniskt beter sig aluminiummarknaden som om den stod inför en uppgång mot 1900 – 1950 i det korta perspektivet. Veckan bjöd på en lagerminskning. Handlare har generellt sett en negativ vy på aluminiummarknaden och det är en god grogrund för en uppgång. Marknaden behöver dock produktionsminskningar och det är en fråga om när dessa sker; som vi skrev förra veckan tror vi att det tar längre tid än marknaden hoppas. Den fysiska premien fortsatte att falla i veckan som gick.

Det lutar åt köp av aluminium

Vi har neutra rekommendation, men lutar mot en köprekommendation.

Zink

Som vi har påpekat tidigare är zinkmarknaden gott och väl i en överskottssituation, arbetar sig branschen åt rätt håll. Rekyler nedåt är köptillfällen. Förra veckan bjöd på +2.3%. Till viss del beror veckans lite större plus på den enligt vår mening omotiverade baissiga stängningen på fredagen för en vecka sedan.

Svag köprekommendation på zink

Vi fortsätter med en försiktig köprekommendation, av ZINK S.

Nickel

Nickelpriset stängde mer eller mindre på oförändrat pris på veckan. Det har varit tyst på nyhetsfronten och priset har följt de andra metallernas rörelser.

Nickelpriset

Kaffe

Kaffepriset noterade nya, fräscha, bottennoteringar i veckan som gick. Trenden är nedåtriktad. Vi väntar på en uppgång, men fortsätter att vänta.

Neutral rekommendation för kaffepriset

Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.

Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.

In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.

Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.

Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.

We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.

Oil inventories
Oil inventories
Fortsätt läsa

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära