Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 8 december 2015

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

OPEC stilla i båten, oljepriset rätt ned genom plåten

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityMARKNADEN I KORTHET

Förra veckan var stökig på finansmarknaderna. Fokus var på ECB:s besked, vilket mottogs negativt av investerare som hade hoppats på fler och kraftigare åtgärder. Förlängt stödköpsprogram och ytterligare lättnader hjälpte inte, utan euron stärktes generellt och som reaktion på beskedet hela 4 procent mot US-dollarn. Att US-dollarn försvagades – US-dollarindex var över veckan ned cirka 1,7 procent – ger dock en viss, om än sannolikt kortsiktig, lättnad för de tillväxtländer som har lån i US-dollar. Det är en viktig faktor, inte minst för råvaruinvesterare. Bank of International Settlements, som är världens centralbankers samarbetsorganisation, har beräknat att låntagare utanför USA, som inte är banker, har lånat cirka 3,3 biljoner (3,3*10^12) US-dollar. Det är lätt att förstå somligas oro när US-dollarn då stärks. Nästa onsdag, den 16:e, kommuniceras nästa räntebeslut från Fed och marknaden prisar nu in en sannolikhet om 78 procent att räntan skall höjas, vilket påverkar växelkursen.

En stor del av marknadens fokus låg förra veckan också på OPEC:s möte i fredags. Där landade man i beslutet att inte göra någonting; det vill säga att det gamla produktionstaket om 30 miljoner fat per dag ligger kvar, men medlemsländerna kommer i praktiken producera så mycket de vill. Man konstaterar också att OPEC bara står för 35-40 procent av den totala globala produktionen; underförstått att man inte kan påverka priset i den utsträckning som man kanske vill. I och med fredagens besked blev vägen öppen nedåt för oljepriset och det har passerat den tidigare årslägsta nivån från augusti. Nu handlar mycket om hur mycket lagringskapacitet som finns i USA och globalt. Om lagren faktiskt börjar bli fulla kan det leda till ytterligare press nedåt på oljepriset. Samtidigt faller antalet riggar i USA, men produktionen är i det närmaste konstant. Läs mer i stycket om olja!

Basmetaller har haft en stökig tidigare vecka, där flera metaller har rekylerat uppåt i pris. Det beror till stor del på tekniska faktorer, såsom att investerare har täckt sina korta positioner och därför ytterligare spätt på utvecklingen. Produktionsneddragningarna som har annonserats från kinesiskt håll har i viss mån gett priset stöd, men reaktionerna avseende just detta har varit dämpade. Sannolikt för att man inte riktigt vet hur stor vikt man faktiskt skall tillmäta dem. Den cyniske skulle säga att producenterna väntar på effekterna av de meddelade neddragningarna i produktionen för att faktiskt slippa dra ned den. Klart är att priserna är inne i en mycket volatil period. Det ger intressanta möjligheter för den investerare som är snabb och aktiv!

Jordbruksprodukter såg en vecka av generella uppgångar, där majs tog täten med en prisuppgång om 4,7 procent och ett brett index för jordbruksprodukter stängde veckan upp drygt 3 procent. Priset på sojabönor har klättrat uppåt en del och vi var medvetna om den risken då vi förutspådde en volatil utveckling. I skrivande stund har priset dock tydligt vänt nedåt. På torsdag tillträder Argentinas nya president, Mauricio Macri, vilken har utlovat åtgärder för att öka exporten av jordbruksprodukter. Även åtgärder för att försvaga den argentinska peson skall vidtas, vilket ytterligare lär spä på effekten. V tror i att det leder till ökad export av sojabönor och ett lägre pris.

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Stökig vecka i finansmarknaderna – ECB levererade åtgärder svagare än förväntade
  • US-dollarindex försvagades; mycket på grund av just ECB och starkare euro
  • Brentoljan ner under 40 US-dollar per fat – OPEC valde att inte göra någonting åt produktionen
  • Också stökig vecka för basmetaller – neddragningar av produktion diskuteras och värderas av marknaden
  • Sojabönor upp i pris förra veckan på tekniska faktorer. Fundamenta talar för ett lägre pris

VECKANS REKOMMENDATIONER

Investera bra i råvaror

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

OljaFredagens OPEC-möte visade med all önskvärd tydlighet att organisationen varken kommer eller kan göra någonting för att balansera oljemarknaden. Den måste balansera sig själv genom prismekanismen. Risken att OPEC skulle göra någonting de närmaste sex månaderna är numer helt borta och oljepriset sjunker ytterligare. Igår gick det förbi den årslägsta nivån om 42,69 US-dollar per fat från augusti.

Det är USA:s skifferoljeproduktion som genom att sakta ned ytterligare kan få världen i balans de närmaste 1-2 åren och hastigheten på detta beror i sin tur på tillgänglig lagerkapacitet. Det verkar som om det fortfarande finns en del utrymme i USA, vilket skulle innebära att de kortare kontrakten inte behöver falla än mer och skapa ytterligare kraftigare contango, vilket annars skulle vara en naturlig följd av att lagringsutrymmet börjar ta slut. Å andra sidan är det inte helt lätt att veta hur tillgängligt det sista lagerutrymmet faktiskt är, med tanke på exempelvis ägarstrukturer. Hur oljelager globalt ser ut är också svårt att bedöma, men om de börjar bli fulla kan det resultera i att amerikanska lager blir fulla inom 6-8 månader, givet att priset inte sjunker så pass mycket att skifferoljeproduktionen saktar ned i en snabbare takt. Vårt generella antagande är dock att det finns tillräckligt mycket lagerkapacitet kvar för att undvika en total kollaps i priset. Det är dock svårt att bedöma den globala kapaciteten.

Som konstaterat valde OPEC att inte vidta några åtgärder alls i fredags. Ett tag såg det ut som om det skulle bli en höjning av produktionstaket till 31,5 miljoner fat per dag istället för de 30 miljoner som gäller idag. Om detta hade implementerats och om Saudiarabien dessutom hade sagt att man skulle se till att nivån hölls, så hade det gett stöd åt oljepriset. Nu blev det inte så, utan istället låter man medlemmarna i praktiken pumpa så mycket de vill, även om man formellt håller fast vid det gamla produktionstaket. Anledningen som gavs var att osäkerheten kring Irans kommande produktion och eventuell förändring av hur mycket andra OPEC-länder producerar gör att man inte säkert kan sätta ett tak. Samtidigt påpekade man att OPEC bara står för 35-40 procent av global produktion. Sammantaget kommer OPEC inte minska sin produktion utan snarare öka den inom de närmaste åren. Med ett sjunkande pris är den enda vägen till ökade intäkter också ökade volymer. Iran är fortsatt i fokus.

Skifferoljeproduktionen i USA ser ut att vara mer eller mindre konstant, även om antalet oljeriggar fortsätter att falla. Detta är möjligt då produktionen blir allt mer effektiv och vi antar att produktivitetstillväxten är cirka 10 procent per år. I sin tur kommer det i så fall leda till att antalet amerikanska riggar kommer falla mot cirka 250 stycken, med upprätthållen total produktionsvolym.

TREND

  • OPEC valde att ej agera på fredagens möte
  • Produktionstak på 30 miljoner fat per dag ligger fast, men kommer de facto ej hållas
  • Fokus fortsatt på Iran och kommande produktion
  • Oljepriset nu på årslägsta nivå
  • Skifferoljeproduktion i USA konstant trots fallande antal riggar
  • Trycket nedåt på oljepriset fortsätter.

Bjarne Schieldrop
Chief Analyst, Commodities
SEB

SOJABÖNOR

Sojabönor, kontraktet januari 2016, US-cent/bushelSedan förra veckan har spekulationerna tilltagit om dålig brasiliansk skörd av sojabönor. Man ligger efter i planteringen av bönorna på grund av hett och torrt väder, men prognosen säger att odlingsområden skall få regn. En stor del av prisrörelsen som sågs förra veckan var dock rent teknisk, även om efterfrågan har ökat från konsumentleden.

En faktor som har negativ påverkan på priset är förväntningarna om en starkare US-dollar, men US-dollarindex tappade kraftigt förra veckan efter UCB:s besked som inte motsvarade marknadens förväntningar. Efter det har valutan ånyo börjat stärkas och bör ha negativ påverkan på priset. Investerare diskuterar också i vilken utsträckning effekterna av den kommande, nya argentinska jordbrukspolitiken kommer påverka marknaden. Om valutan, peson, inte försvagas kommer effekterna sannolikt utebli. Nu har den nye presidenten, Mauricio Macri, förklarat att man prioriterar att ta bort policys som stärker peson. Således borde effekterna bli märkbara snart efter att den nya regeringen tillträder i Argentina, vilket är nu på torsdag.

Sammantaget tror vi att volatiliteten som vi ser nu kan fortsätta de närmaste dagarna då marknaden reagerar på tekniska signaler. Å Samtidigt ser vi flera fundamentala faktorer som talar för att det skall bli press nedåt i priset. Igår och idag har dock priset fallit kraftigt, vilket kan vara då kortsiktiga investerare har tagit vinst på den senaste tidens uppgång, men också då man börjar ta hänsyn till en eventuell utbudschock som effekt av Argentinas snart nya politik. Vi är kvar i vår korta position till vi har sett effekterna av Argentinas nya politik, vilken bör leda till kraftigt ökad export av sojabönor och ett lägre pris.

TREND

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
  • Uppgången i pris till stor del teknisk
  • US-dollar som igen börjar stärkas skapar press nedåt
  • Argentinas nya regering tillträder torsdagen den 10:e december och har sagt att man då direkt skall prioritera åtgärder för att öka export av jordbruksprodukter
  • Vi tror att priset på sojabönor kommer fortsätta vara volatilt, men att det skall fortsätta nedåt.

REKOMMENDATION

  • BEAR SOJA X1 S

EL

El, kvartalskontraktet Q1 2016, EUR/MWhElpriset fortsätter sin resa nedåt och får inte heller något stöd av de faktorer som kan ge stöd åtminstone på litet längre sikt. Priset på utsläppsrätter har gått ned något litet och kolpriset var ned 4,5 procent förra veckan. Även oljepriset följer som bekant en svag utveckling. Den viktigaste faktorn är fortsatt vädret. Den senaste tiden har vi sett ett betydligt mildare väder än normalt och ser ut att fortsätta.

Ser man på prognosen över den närmaste veckan kommer vi i Nord Pools område få betydligt mer nederbörd än normalt – det talades tidigare om mer än dubbelt så mycket mot vad som är normalt. Även vindkraften har producerat kring 80 procent av sin maximala kapacitet i den senaste tidens blåsiga väder. Nu ser det ut att bli mindre blåst framöver, men de relativt milda temperaturerna ser ut att fortsätta under veckan. Den hydrologiska balansen har ökat kraftigt och är nu på strax under 10 TWh. Dock prognosticeras den öka till cirka 15 TWh över de närmaste veckorna. Det skulle i så fall innebära nivåer större än någonsin under 2015. Att den nyligen var på normalnivå säger en del om den senaste tidens väder…

Under slutet av förra veckan såg vi att momentum nedåt i priset avtog något, men igår sjönk priset kraftigt igen. Utvecklingen är lätt att förstå mot bakgrund av den senaste tidens väder, Sammantaget kan vi inte vara annat än lika tråkiga som vädret och upprepa vad vi redan har sagt: Vi tror att vi kommer se mer av samma mönster framöver. Man skall dock minnas att vi än så länge är i början av vintern och det vore sensationellt om det inte skulle komma en köldknäpp någon gång under de närmaste månaderna. Då lär priset få stöd och reagera kraftigt. Den som är alert och aktiv när den första rapporten kommer har möjlighet att vara med på den resan…

TREND

  • Fortsatt press nedåt i elpriset
  • Fundamentala faktorer ned i pris
  • Vädret trycker priset nedåt med stor nederbördsmängd och milda temperaturer
  • Trycket nedåt i elpriset fortsätter och kommer fortsätta så länge det milda och blöta vädret kvarstår.

BASMETALLER

Basmetaller, indexBasmetallerna såg en stökig vecka med blandad utveckling. Att priserna är volatila är också någonting som vi har förutspått och som beror på flera olika faktorer, men inte minst en tunnare handel och att vi närmar oss slutet av året. Sett över veckan stängde ett brett industrimetallindex +1,9 procent och den metall med störst rörelse var bly, som stängde veckan +4,2 procent.

Aluminium ser fortfarande svaga fundamentalt stöd. I praktiken nästan all kinesisk produktion är olönsam vid dessa prisnivåer, men då lokala regeringar uppenbarligen sätter tillväxt och låga arbetslöshetssiffror främst och därför stöttar producenterna, så fortsätter man producera. Man har också diskuterat att börja bygga mycket stora lager av aluminium, samt förbjuda att gå kort på Shanghai Futures Exchange (SHFE); allt för att ge stöd åt priset. Dock ökar antalet korta spekulativa kontrakt på London Metal Exchange (LME), vilket visar marknadens tro om riktning framöver.

Nickelpriset har också varit volatilt, vilket är naturligt. De annonserade neddragningarna i produktionen har gett tveksam effekt på priset, då investerare tydligen tvivlar på att de faktiskt kommer genomföras. Spekulativa korta positioner har ökat med 26 procent under november. Många i marknaden tycker att neddragningarna i produktionen som producenterna gör är bra, och konstaterar samtidigt att europeisk industri för rostfritt stål är i bättre skick än på länge. Samtidigt ser man att efterfrågan är mycket låg och kinesisk industriproduktion i en nedåtgående trend. Sammantaget: Även om priset får stöd från neddragningar, saknas hur man än vrider och vänder på det fundamental tillväxt. Cynikern skulle tolka det hela som att tillverkarna väntar på effekterna av de annonserade neddragningarna i produktionen för att slippa vidta dem.

Även när det gäller zink är neddragningarna i produktionen vad man pratar om på stan. Feds förmodade räntehöjning ger också negativt tryck på priset; inte minst för att olika finansieringslösningar vid en räntehöjning inte längre kommer vara lönsamma, varför utbudet i så fall skulle öka och få till följd att lager börjar byggas. Detta skulle förstås vara negativt för priset.

Sammantaget ser vi inget egentligt stöd för priset, förutom att det i sig är så lågt att det kanske har planat ut. Volatiliteten består.

TREND

  • Volatil utveckling då investerare täcker korta positioner och reagerar på US-dollarns utveckling
  • Fortsatt överproduktion och lägre efterfrågan
  • Vi tror att priset på basmetaller kommer fortsätta vara volatilt och röra sig inom ett intervall framöver.

AKTUELLA REKOMMENDATIONER

Bear Soja

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.

Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.

Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.

Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Big money and USD 80/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas.  Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.

Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.

Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.

Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities. 

New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries. 

Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.

Fortsätt läsa

Analys

Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.

Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.

Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.

Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.

But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära