Analys
SEB Råvarubrev 1 mars 2016
Metaller och dollar upp i tandem
MARKNADEN I KORTHET
För andra veckan på raken så fortsatte den positiva undertonen. Fortfarande så finns dock en del tvivel vilket tydligt lyser igenom då marknaderna fortfarande tenderar till att sälja av risk inför helgerna (en övertygad marknad går hem lång på fredagen). St. Louis Federal Reserve banks Financial Stress Index föll förra veckan också tillbaka från sin högsta nivå sedan 2011.
Råvaror: Den bottenformation i zink som vi fick i januari erhöll sin bekräftelse under februari och nickels prisrörelser har skapat ett falskt månadsbrott på nedsidan (=möjlig medelsiktig botten). Oljan var fortsatt volatil men slutade förra veckan med ett falskt uppsidesbrott (möjlig korrektionstopp). Dock pekar månadsgrafen på fortsatt byggande av en mer bestående botten då vi nu fick en andra lång spik på nedsidan (= misslyckade försäljningar). Statistiken visar också att bl.a. hedgefonder i allt större utsträckning tar positiva oljepositioner. Sydafrika sägs planera för en sockerskatt om 20 % för sötade drycker (och de är inte ensamma med den tanken). Skulle förslaget klubbas bör det vara negativt för socker på lite längre sikt.
Valuta: Dollarn fortsatte (fortsätter) sin uppgång från veckan före (och igen mer eller mindre i tandem med olja och metaller, dvs. inte den vanliga ordningen). USD/JPY var dock undantaget då yenen var fortsatt efterfrågad. Den kinesiska valutan, CNY, fortsatte för andra veckan i rad att försvagas något.
Börser: I månadsgraferna sticker en hel del aktiebörser (t.ex. S&P 500) ut med återigen långa spikar på nedsidan (= köpare på nedställ) och 1820/1810 har utkristalliserats som kritiskt stöd.
Räntor: Amerikanska räntor vände upp några punkter under förra veckan medan tyska föll tillbaka några. I Sverige kan man ju tycka att den urstarka BNP siffran borde ge åtminstone en liten uppgång samt att hålla tillbaka ytterligare Riksbankssänkningar.
TRENDER I SAMMANDRAG
- Zink och nickel fortsätter att vara i en positiv fas.
- Oljan ser ut att stabilisera sig i ett $32 – $37 intervall.
- Majs i position för en möjlig dubbelbotten.
- Guld redo att snart fortsätta norrut.
- Sojabönor sannolikt i slutfasen av sin nedgång.
- Kaffe vände åter ned.
VECKANS REKOMMENDATIONER
En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini
OLJA BRENT
Trots en nedgång i fredags så slutade även förra veckan netto upp. Förslaget till frysning av produktionen tillsammans med stark amerikansk konsumentdata, fallande bensinlager, fallande produktion samt en generellt fortsatt något bättre riskaptit samverkade till att stödja oljepriset. Den enda oroande faktorn förra veckan var att brottet upp över $36.25/fat misslyckades. Frågan är dock om försäljningarna i fredags är en del av rullningen från mars till aprilkontraktet? Skulle så vara fallet så är ju signalvärdet av det falska brottet inte mycket värt.
TREND
- Antalet riggar fortsätter att falla. Senaste veckan med 13 ned till 400 vilket i sin tur indikerar att den amerikanska oljeproduktionen under 2016 bör minska ytterligare (produktionen har nu fallit fem veckor i sträck).
- Oljelagren fortsatte att öka men en kraftigare än förväntad nedgång i lagren för bensin och diesel fick ett positivt genomslag.
- Det rysk-saudiska förslaget om en frysning av produktionen på januaris nivå gav fortsatt stöd under veckan.
- Amerikanska producenter av skifferolja säger att kommer oljepriset upp mot $40/fat så kommer vi att åter öka investeringarna (med försäljning på 12 termin erhåller man ju redan idag cirka $8 över spotpriset givet contangon).
- Kina lättade på måndagen på bankernas kassakrav i ett försök att parera nedgången i den inhemska ekonomin.
- Oro för om den venezuelanska produktionen kan upprätthållas om situationen i landet förvärras.
REKOMMENDATION
- Vi rekommenderar fortfarande en strategi bestående av att sälja in i uppgångar (idealmål = $39/fat) då vi inte ser dessa som bestående.
EL
För tredje månaden på raken har säljarna misslyckats med att hålla priset kvar under €16.80. Varje försöka att pressa priset lägre har bara resulterat i förnyat fyndköpande som innan månadens slut reverserat priset till eller över €16.80. Denna typ av beteende har en historisk tendens till att inträffa under urbottningsprocesser.
TREND
- Befinner sig fortsatt i en konsolidering i en fallande trend.
- Ringhals kopplades idag åter in på nätet efter snabbstoppet förra veckan (full effekt förväntas per andra mars).
- Hydrobalansen är prognosticerad till -2,1 TWh (dvs. under normalt) givet utsikten till något kallare (kommande två veckor) och torrare (fr.o.m, fjärde mars).
REKOMMENDATION
- Ingen rekommendation för närvarande.
MAJS
Den fallande trenden sedan slutet på den förra korrektionen närmar sig nu den tidigare årsbotten. Nyhetsflödet är fortsatt negativt men prisutvecklingen visar att marknaden redan, tror vi, tagit höjd för detta. Om vårt antagande är riktigt samt att vi har landat i ett område (359 3/8 – 358 7/16) som möjligtvis kan utgöra en bas för förnyade försök att skapa en botten. Den modige går lång i detta område med en stopp strax under föregående botten, 354 ½.
TREND
- Den rådande trenden är nedåtriktad men har i år tappat fart.
- USAs jordbruksdepartement prognosticerar att 2016 slutar med de största lagren på 12 år.
- Växande efterfrågan från Centralamerika och Asien.
- Den starka dollarn är dock en motvind.
- Faller inte priset ned till nya bottnar så bör det ses som om allt negativt redan är i priset (= möjlig vändning).
- Det är vanligt att den första korrektionen efter en vändning (om det var en vändning) går 78.6% av föregående rörelse, dvs. i detta fall till ~359 3/8.
REKOMMENDATION
- BULL MAJS X2 S (dubbla vid ett brott över USc 373).
NICKEL (LME 3M)
Björnfällan (veckograf) som vi pekade på förra veckan har nu, i och med februaris utgång, ”transformerats” upp till en månatlig björnfälla (falskt brott). Följaktligen bör vi fortsatt ha en positiv vy på nickel för de kommande månaderna. Vi ligger följaktligen kvar med vår rekommendation (BULL NICKEL X2 S) från förra veckan.
TREND
- Trots den rekyl som pågår (och bör pågå ytterligare ett tag) så är den långsiktiga trenden fortsatt i fallande.
- Uppgången är än så länge mer beroende på täckning av korta positioner (statistiken visar att t ex momentumdrivna fonder svängt till att bygga långa positioner) än fundamentala förändringar.
- Något annat än mindre produktionsneddragningar har ännu inte rapporterats in under det första kvartalet.
- MBR (MetalBulletin Research (LME)) räknar dock med en marknad i balans för Kv1-2016.
- Tecken på att producenter säljer in i uppgången.
- En större och längre korrektion riskerar fortfarande att fördröja nödvändig produktionsneddragning.
- Ett förstahandsmål för rekylen bör sökas vid 9330.
REKOMMENDATION
- BULL NICKEL X2 S
GULD
Guldpriset är fortsatt konsoliderande. I och med den senaste veckans utveckling så ser det mer och mer ut som om att vi håller på att skapa en positiv triangel, ett fortsättningsmönster för uppsidan. Artiklar i pressen är också i huvudsak fortsatt positiva till guldet varför intresset för ytterligare köp (från i huvudsak ETF-kunder) bör vara fortsatt starkt.
TREND
- Den triangulära konsolideringen är ett fortsättningsmönster.
- Utbud och efterfrågan är mer eller mindre i balans så en mindre förändring av den ena eller den andra faktorn kan ge stora prisförändringar.
- Börshandlade guldfonder (ETF) upp på den högsta nivån sedan 2014.
- Med noll – minusräntor i många länder så är kostnaden att hålla guld försumbar vilket ökar attraktionskraften.
- Positioneringen i futuresmarknaden visas att marknadsaktörerna fortsätter att minska korta och öka långa positioner. Nettopositioneringen (ökande lång) visar på ett fortsatt positivt sentiment.
- En så kallad gyllene korsning av 50 och 200-dagars medelvärde är ytterst nära att ske (vilket bör ge mer positiv press och ytterligare köp).
- Nästa viktiga prisnivå är $1308/uns, den punkt där vi bryter de senaste årens trend av fallande toppar.
- Hotet mot vår positiva vy på guldet kommer även framgent i första hand ifrån en (allt för) snabbt stigande dollar.
REKOMMENDATION
- BULL GULD X2S
SOJABÖNOR
Nära ögat, men priset vände ned precis från motståndet vid 890 USc och föll därefter aggressivt vidare mot allt lägre nivåer. Vi har nu siktet inställt på även ett brott av novemberbotten, 853 ½. Statistik som borde ha stärkt priset hade omvänd effekt vilket torde visa vilken negativ trend vi ännu befinner oss i.
TREND
- Brottet ned från den flera månader långa konsolideringen har utlöst en ny säljsignal och vi räknar följaktligen med att snart se priset falla ned under novembers botten, 853 ½).
- USDA (US Department of Agriculture) förutspår (till skillnad från WASDE rapporten) en i princip oförändrad (faktiskt en liten reduktion) lagersituation vilket var något överraskande.
- Reduktion av arealen för sojaodling (från 2015 års rekord) ser ut att ligga bakom merparten av balanseringen.
- Även efterfrågan förutspås öka och då framför allt sojamjöl till djurfoder (USA) samt för export.
- Då priset fortsatte att falla förra veckan så är det tydligt att marknaden ännu inte riktigt tror på prognoserna.
- Den argentinska peson har fallit med cirka 40 % sedan december vilket fortsätter ge stöd till Argentinska exportörer.
REKOMMENDATION
- BEAR SOJA X4 S – ta vinst när priset på underliggande når USc 845.
AKTUELLA REKOMMENDATIONER
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
KÄLLOR
Bloomberg, Reuters, SEB
VILLKOR
För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.
RISKER
En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.
DISCLAIMER
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.
Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end
Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.
Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.
Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.
Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.
Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.
The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.
The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b
ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.
Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.
Analys
Crude oil comment: Big money and USD 80/b
Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.
Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas. Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.
Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.
Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.
Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities.
New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries.
Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.
Analys
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.
Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.
Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.
Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.
Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.
But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.
Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads