Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 8 september 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommoditySEB om jordbruksråvarorTemat i marknaderna för jordbruksprodukter var uppjusteringar av global skörd av spannmål och oljeväxter. Veckan präglades också av en antydan till vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, som dock verkade innebära en seger för de territoriella vinster Ryssland gjort. Denna vapenvila bröts av Ryssland under lördagen. En estnisk polis kidnappades av ryska säkerhetstjänsten inne på Estnisk sida av gränsen i fredags. Polisen visades under lördagen upp i en bur i Moskva. Efter att det varit viss tvekan under veckan, är det nu rätt säkert att EU/USA kommer att införa nya sanktioner mot Ryssland. Det innebär att konflikten mellan EU/USA och Ryssland trappas upp ytterligare. Det innebär också att tillväxten och efterfrågan framförallt på foderspannmål minskar.

På torsdag, den 11 september, publicerar både USDA och FAO/AMIS sina rapporter för september. De kommer förmodligen att innebära höjningar av majs- och sojaproduktionen i USA och av spannmålsproduktionen i Ryssland. Konsumtionen kommer antagligen inte att höjas lika mycket, eftersom geopolitisk oro och redan drabbade producenter av gris och mjölk håller tillbaka konsumtionen. Därför kommer antagligen utgående lager att justeras upp märkbart, med prisfall som följd.

Fonterra-auktionen i veckan visade på nya relativt stora prisfall på alla produkter. Det fick terminerna på EUREX avseende smör och SMP att återta den fallande pristrenden.

Ett vaccin har tagits fram mot PED-viruset, som varit prisdrivande i USAs grismarknad. Nyheten fick priserna för leverans nästa år att falla kraftigt på Lean Hogs-terminer i Chicago.

ECB sänkte sina tre viktigaste styrräntor i veckan, där två är nästan noll och en av dem är ännu mer negativ. Vi tror inte att detta kommer att göra varken till eller från, och väntar oss att QE är nästa steg. ECB chefen Mario Draghi sade också att QE kan bli aktuellt.

Odlingsväder

Den senaste 2-veckorprognosen med GFS-modellen för Europa visar torrare väder överlag. Nu är de kraftiga regnen över norra Europa borta. I Norden är det en mycket torr prognos och det såg vi redan förra veckan.

Väder

Prognoskartan för nederbörden i USA som har varit ”bearish”, och nu fått genomslag i högre crop ratings (se nedan), ser nu något torrare ut. Det är inte heller helt fel i det här läget.

Väder USA

Prognosen för Ryssland och Ukraina som förra veckan var rätt torr, visar nu mer inslag av regn. Särkilt i det sydöstra hörnet av Ukraina, som Ryssland delvis har invaderat, väntas upp till 2 gånger normal nederbördsmängd. Stora delar av Ryssland får dock hälften eller mindre än hälften av normal nederbörd, vilket underlättar skördearbetet (vårvete och majs).

Väder

Torkan i centrala Brasilien väntas avta, men skyfallen över Argentina fortsätter. Minas Gerais är fortfarande väldigt torrt och det kan påverka kaffebuskarnas blomning som sker i oktober. Om det är för torrt trillar blommorna av.

Väder Brasilien

Indiens monsun fortsätter att ge mer nederbörd än normalt.

Väder Indien

Vete

I en så kallad ”Info flash” i tisdags redogjorde Matif för vilka avdrag som kan göras på leveransbar kvalitet av vete på terminskontrakten. Klargörandet innehöll en upprepning av de tidigare kända kvalitetsspecifikationerna, dvs specifik vikt 76 kg/hl, fuktighet max 15%, brutna korn max 4%, grodda korn max 2%, orenheter max 2%. Där fanns också uppgifter om att sämre kvalitet kan levereras, men bara definierad enligt dessa ovanstående kriterier och närmare specificerat i ett Addendum. I detta Addendum, som bara är publicerat på franska står t ex att 4% grodda korn får levereras med ett prisavdrag på 1% (från stängningspriset på Matifterminen). Ekonomin är sådan att det naturligtvis är värt att erhålla ett pris som är 1% lägre än Matifs för att få leverera vete med 4% grodda korn.

Betyder detta att Matifs vete är ett fodervete? Inte omedelbart. Det beror på att vete bara kan levereras som finns i Senalias eller Socomacs silo vid leveranstidpunkten. Kan man som terminssäljare leverera in i Senalias eller Socomacs silo? Svaret är i praktiken nej. Kan man ta leverans från dessa silos? I praktiken kan man inte det, eftersom man har så kort tid på sig att ta vetet från silon (vilket man enligt Matifs villkor måste göra), att man kommer att hamna i default. Det är inte något som hindrar att siloägarna själva säljer en mängd terminer och behåller dem för leverans. Det sätter terminsköpare i en cornersituation. Detta kan vara en av anledningarna till varför just Matifs vetekontrakt nästan alltid handlar i backwardation när alla andra vetemarknader handlar i contango, inklusive den lilla fodervetemarknaden i London.

Under veckan tilltog upprördheten bland handlare återigen, efter att ha lugnat ner sig kring farsen när Socomacsilon skulle läggas till som leveranspunkt för ett par veckor sedan. Sanningen är att du som handlar gör det med en börs / leveranspunkt som själv har en position – mot dig. Du deltar inte på lika villkor med dem i marknaden och du har egentligen ingen aning om vad den fysiska varan du handlar är värd. Du kan enligt kontraktet få fodervete, idag värt ca 130 – 140 euro per ton, eller så kan du få kvarnvete värt kanske lite mer än vad Matif handlar i.

I min bok ”Bättre betalt för Skörden” visar jag att det för en lantbrukare som prissäkrar sig, över tiden ger över 8% högre årsavkastning på skörden, när man prissäkrar via Chicago istället för Matif. Korrelationen med svenska noteringar är lika hög som med Matif när man mäter under perioder längre än 3 månader. Det finns många anledningar att inte använda Matifs terminer.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I torsdags meddelade Matif att man överväger att införa samma kvalitetskrav som silooperatörerna Senalia och Socomac har, från och med noteringen av november 2017-kontraktet. Det noteras den 11 november. Min bedömning är att detta är ett slag i luften, eftersom det visserligen tar bort risken att få ett vete leverat som är värt 20% mindre än ”kvarnvete”, men det snarast befäster makten i marknaden hos silooperatörerna i Rouen.

Det var en GASC-tender (General Authority for Supply Commodities, Egypten) annonserad i tisdags där de efterfrågade laster om 55-60 kt för leverans 1-10 oktober. De nämnde särskilt att de önskade franskt vete. Ett GASC-villkor är att en last inte får vara blandad, utan måste komma från samma lastningstillfälle.

De anbud de fått läcktes som vanligt av personal på GASC och var

Ryskt:

Cargill: 252
LDC 256
Glencore: 253.28
Nidera: 256.24
Noble: 251.95
Vitol: 257
Venus: 252.5

Rumänskt:

Bunge: 247.24

Franskt

Bunge: 248.01
Cargill: 245.5
Granit: 240.4
Glencore: 247.48 55k
Soufflet: 245.94

Alla priser är angivna i dollar per ton och FOB. Om man räknar om Granit:s pris på 240.4 dollar till euro blir det 183.50 euro per ton. Det är nästan exakt 10 euro över Matif:s novemberkontrakt. Falltalskravet är 200 och proteinkravet för franskt vete är 11%. Senalia har sagt att de accepterar falltal 180 (för Matifvete) och då kan man komma fram till att skillnaden mellan Matif:s 180 och GASCs 200 är värt 10 euro. Eller något mer, eftersom Granit är billigare än Soufflet, som nu har Socomac-silon godkänd för leverans via Matif.

GASC köpte 60,000 ton franskt vete och 60,000 ton rumänskt. Ryssarna hängde inte riktigt med ner i pris den här gången och de har massor att sälja, så vi kan nog räkna med ett hopp nedåt i prisnivå till nästa GASC-tender.

Ukrainas jordbruksdepartement sade i torsdags att 35.7 mt spannmål hade skördats på 66% av åkerarealen. Majsskörden har börjat, men står än så länge bara för 0.073 mt av totalen. Det ryktas att yielden på majsen är betydligt lägre än vanligt, beroende på låga eller inga gödselgivor.

Ukrainas jordbruksdepartement sade också att spannmålsexporten steg till 5.01 ton under de första två månaderna av 2014/15-säsongen. Förra året samma tid period var exporten 3.3 mt. Exporten bestod av 2.75 mt vete, 1.89 mt korn och 0.38 mt majs.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

China Grain Reserves Corporation (Sinograin), som ansvarar för Kinas statliga lager, rapporterade att lagren av vete just nu är tre gånger så stora som förra året. Det signalerar att importbehovet är mindre, allt annat lika. Generellt sett får man ett intryck av att de flesta importländer (utom t ex Algeriet) legat på framkant och köpt på sig en buffert. Detta bidrar till marknadens svaghet nu.

I fredags morse rapporterade Reuters att Ryssland Grain Union (RGU) med hänvisning till ett läckt brev från premiärminister Medvedev, att ryska jordbruksdepartementet överväger att införa ett exportstopp på vete under 2014/15. Detta ska ses mot bakgrund av att spannmålsskörden ser ut att bli över 100 mt, och att Ryssland redan exporterat 7.3 mt spannmål sedan den 1 juli. Enligt brevet som RGU citerar skulle exportstoppet slå till om exporten når 26.9 mt. IKAR och ProZerno har båda förutspått en export på 33 mt i år, så vi bedömer att den här informationen om ett exportstopp stämmer. Priset på spannmål är lågt och det råkar ha varit bra väder i år, samtidigt som Ryssland de facto befinner sig i krig med ett av EU och USA uppbackat Ukraina. USDA ligger som bekant väsentligt lägre i sitt produktions- och exportestimat för Ryssland. Det kommer de säkerligen att justera upp i den kommande WASDE-rapporten. Det här brevet kan vara ett ryskt försök att ”snacka upp” priset, men det kan också ligga någon sanning i det.

Efter uppgifter, som vi skrivit om tidigare, att Frankrike har tvingats importera kvarnvete från Litauen, Lettland och Storbritannien för att kunna leverera till redan ingångna kontrakt och dess kvalitetskrav så kom nyheten att Algeriet, som är den största importören av franskt vete, nu deklarerar att de kommer att avvisa leveranser av vete som är mixade från olika ursprungsländer samt ”permanent eliminera berörda leverantörer”. Algeriets höga kvalitetskrav gör bl.a. att de avstår från att importera (billigare) vete från Svarta Havs-regionen. Av Algeriets totala import av vete under förra året var ca 79% franskt vete.

Samtidigt förväntas Algeriets importbehov uppgå till nya rekordnivåer efter att landets jordbruksminister i ett uttalande sagt att Algeriets totala spannmålsproduktion 2014/15 starkt kommer att påverkas av vårens torka. Preliminära prognoser ligger på 3 mt, jämfört med förra årets 4.9 mt. Den minskade produktionen beror främst på det ogynnsamma väder i form av alltför lite regn och torka som drabbat provinserna i östra Algeriet för andra året i rad, och det är också dessa provinser som tillgodoser merparten av den inhemska efterfrågan.

Statistics Canada rapporterade på eftermiddagen i fredags lager per den 31 juli. Lagren var mycket mindre än marknaden förväntat sig. En förklaring till detta kan vara det direktiv som har gått ut till Canadian National Railway och Canadian Pacific Railway om att de ska transportera mer än 1 miljon spannmål per vecka fram till slutet på november i ett försök att stävja de förseningar och eftersläpningar som drabbade transporten av förra årets rekordskörd.

Kton

Förväntningarna låg på 10.7 mt för “total wheat” med ett prognosintervall på 9.2 – 12.4 mt. 9.7 mt var alltså mindre än vad marknaden hade förväntat sig.

För canola låg förväntningarna på 3 mt med ett prognosintervall på 2.4 – 3.8 mt. 2.36 mt var alltså till och med under prognosintervallet.

Även för havre och korn var rapporterade lager mindre än marknaden hade väntat sig.

Siffrorna var alltså bullish för priset på såväl rapsfrö som vete.

Matifs novemberkontrakt fortsatte inledningsvis på veckan det prisfall som inleddes i slutet av augusti, men fann stöd strax under 170 euro och handlades i fredags upp till 172 vid stängning klockan 18:30.

Vetepris

I nedanstående diagram ser vi hur Matifs ”spotkontrakt” utvecklat sig de senaste tio åren. Som vi ser finns stöd på 162.25 och därunder på 115.25 euro. Man kanske ska komma ihåg att 101 euro inte längre är ett golv för vetepriset inom EU.

Matif spotkontrakt

Chicagovetet (december) bröt det tekniska stödet på 542 cent under veckan, föll lite till och har sedan rekylerat upp mot stödet igen. Priset på 535.25 cent i fredags erbjuder ett säljtillfälle.

Vetepris

Matifs novemberkontrakt har blivit dyrare i förhållande till Chicagovetet den senaste veckan, som vi ser av kvoten mellan priserna nedan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vetepriser

Non-commercials i CFTC:s rapport har köpt tillbaka ytterligare 2000 kontrakt och är nu nettosålda 66167 kontrakt.

Vetetermin

Information om handelsläget, konfliktläget med Ryssland, som produktionsläget, och den tekniska analysen pekar på att lägre pris på vete är att vänta. Vi går därför över från köprekommendation till säljrekommendation.

Majs

Tekniskt har priset på CZ4-terminen brutit stödet på 360 cent, gått ner och sedan rekylerat upp till utbrottsnivån. Från ett tekniskt perspektiv är saken klar. Fredagens stängningspris på 356 cent är ett säljtillfälle.

Under veckan har temat varit de utsikterna till en ny rekordstor skörd i USA, en ny rekordskörd av majs i Brasilien och samtidigt statistik och analyser som pekar på recession i EU, svagare statistik från USA och problem i Kina av såväl politisk som ekonomisk karaktär. Rysslands invasion av Ukraina, som är uppbackat av västvärlden, alltså en konflikt som står mellan Ryssland och västvärlden, har ökat riskaversionen främst i Europa. Rysslands importembargo slår mot produktionen av mjölk och kött, och det kommer att påverka efterfrågan på foderspannmål negativt.

Informa publicerade uppdaterade estimat för USA:s majsskörd sent i fredags. De väntar sig en majsskörd på 14.281 miljarder bushels (USDA 14.032 miljarder bushels). Det är en höjning från förra månadens Informa-estimat på 13.988. Förra årets skörd, som var ett rekord, låg på 13.925 miljarder. Yielden höjs från 178 bpa till 170.3.

Detta ger en indikation om vad USDA kommer att säga i kommande veckas WASDE-rapport.

Majspris

Crop condition steg ytterligare 1% till 74% good/excellent i tisdags. Regn och låga temperaturer över hela Mellanvästern har bidragit till att hålla förhållandena mycket gynnsamma den senaste veckan, vilket borgar för att måndagens crop condition också kommer att vara bra.

Crop condition

Non-commercials köpte ytterligare några kontrakt i veckan, men är i princip ”neutral” i ett historiskt perspektiv.

CZ4 R1

DOE rapporterade i veckan som gick att etanolproduktionen i USA ökade 8000 fat till 921,000 fat per dag under veckan som slutade den 29 augusti. Lagren av etanol steg med 356,000 fat till 17.67 mbbl. Även detta är bearish.

Etanolproduktion

Tekniskt har vi ett brott av stödet och det mesta pekar på fallande pris den närmaste tiden. Vi går därför över till säljrekommendation.

Sojabönor

Sojabönorna (SX4) föll ner till 1000 cent i torsdags, fann stöd där och steg under fredagen till 1021 cent. Trenden är dock fortfarande nedåtriktad.

Informa publicerade uppdaterade estimat för USA:s sojabönsskörd sent i fredags. De väntar sig en sojaskörd på 3.876 miljarder bushels (USDA 3.816 miljarder bushels). Det är en höjning från förra månadens Informa-estimat på 3.7. Förra årets skörd, som var ett rekord, låg på 3.289 miljarder. Yielden höjs från 44.5 bpa till 46.1.

Sojaterrmin

Priset på sojamjöl fortsätter att hålla sig över det tekniska stödet på 340 dollar. Fredagens prisuppgång skedde dock på lägre volym, vilket antyder att ”uppåt” inte var rätt håll för prisrörelsen i fredags.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priset på sojamjöl

Sojaoljan var under 32 i veckan och låg kvar vid 32 större delen av veckan. I fredags steg priset upp till 32.48, vilket är precis under motståndet för den fallande pristrenden. Det är värt att observera vad som händer där.

Pris på sojaolja

Crop condition för sojabönor steg 2% till 72% good/excellent i måndagens rapport.

Crop  condition

Non-commmercials sålde återigen terminer ,7000 kontrakt, enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 70,405 kontrakt (förra veckan 63,996).

Soja

Vi går över till säljrekommendation. Risk / reward är på nedsidan, om sojamjölet bryter 340 dollar.

Raps

Novemberkontraktet på raps har bildat en teknisk triangelformation i kursdiagrammet. Sådana kan antingen föregå en trendvändning eller vara en paus innan den gamla trenden fortsätter med förnyad styrka.

21 juli var en ”feta fingrar” dag, när någon tryckte fel och oavsiktligt sålde ner terminspriset till 300 euro.

Rapspris

Vi behåller säljrekommendationen på rapsfröterminer.

Potatis

Potatispriset nådde i veckan nästan ner till 6 euro per 100 Kg från förra veckans 6.50. Mot slutet av veckan hämtade sig marknaden och stängde på 6.40. Det är vanligt att man ser den typen av fyndköp mot slutet av handelsdagar eller handelsveckor, när marknaden är i en fallande pristrend.

Potatispris

Gris

Lean hogs föll kraftigt i veckan efter att det blivit känt att företaget Zoetis ansökt om licens för att sälja sitt nya vaccin mot PEDv. Försäljningen av vaccinet kan börja i februari 2015. PEDv är anledningen till den hausse i amerikanska grispriser som har pågått det senaste året och nära nog som mest fördubblat priset.

Lean hogs

Nedan ser vi maj-2015-kontraktet. Där syns prisfallet tydligare.

Lean hogs

Oktoberkontraktet på EUREX Hogs ligger kvar på samma pris som förra veckan, 1.60 euro per Kg.

Oktoberkontraktet på EUREX Hogs

Mjölk

I tisdags den 2 september hölls Global Dairy Trade auktionen. Det genomsnittliga priset föll med 6% sedan föregående auktion. Hur de viktigaste produkterna förändrades ser vi nedan.

Dairy

EUREX-noteringarna på smör och SMP fortsatte prisfallet. Spotkontraktet på smör noterades i fredags i 2918 euro och SMP i 2075. Det är väsentligt under Fonterra-auktionens priser.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Mejeri

Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Inget terminspris ligger nu över 3 kr / Kg. Terminspriset för leverans om ett år ligger på 2.70 Kr / Kg. Det skulle indikera ett avräkningspris på mjölken på ca 2.20 Kr / Kg om drygt ett år. Eftersom det knappast är ett långsiktigt hållbart pris, anser vi att det innebär att de längre terminskontrakten är köpvärda, avseende smör och SMP. Missförstå inte prognosen nu. Avräkningspriset kommer nära nog helt säkert att fortsätta att falla i flera månader. Men terminsmarknaden på Eurex diskonterar en situation som är extrem.

Terminspris mjölkråvara

Socker

Priset på socker fortsatte falla i veckan och nådde 15 cent efter att stödet vid 15.72 brutits.

Sockerpris

Nedan ser i prisutvecklingen de senaste tio åren.

Sockerpris

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.

Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.

In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.

Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.

Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.

We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.

Oil inventories
Oil inventories
Fortsätt läsa

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära