Följ oss

Nyheter

Saudiarabien planerar sin egen skifferrevolution

Publicerat

den

Kamelsiluetter mot ökensand
Kamelsiluetter mot ökensand

Foto: Cait

Saudiarabien har stora planer för sin gasproduktion, med Aramco som har för avsikt att dubbla landets naturgasproduktion under de kommande tio åren. Saudiarabien planerar sin egen skifferrevolution och har för avsikt att konvertera lokala kraftverk från olja till gas. Tanken är att möjliggöra ytterligare råoljeexport. En del av denna produktion kan komma från skifferproduktion.

World Energy Council uppskattar att Saudiarabien har utvinningsbara gasreserver på 7,49 miljarder ton oljeekvivalenter. Bevisade reserver uppgick till 8,489 biljoner cu m per 2014. Dessa är bara siffror som avser konventionell naturgas. Enligt Aramcos chef för okonventionella resurser, Khalid Al Abdulqader, är Saudiarabiens skiffergasresurser ”enorma”.

En av de bästa platserna för skiffergasborrning

En av de bästa platserna för skiffergasborrning är Jafurah-bassängen, som liknar Texas Eagle Eagle, enligt Al Abdulqader. Han vill emellertid inte lämna några detaljer om reserverna. Analytiker som nyhetsbyrån Bloomberg talat med tror att det är helt möjligt att skifferbassängerna innehåller mycket gas. Frågan är om denna gas faktiskt kan utvinnas till en kostnad som är tillräckligt låg för att göra produktionen livskraftig.

Om historiska data är någon referens är detta tveksamt. Bloomberg noterar serien av internationella olje- och gasbolag som lämnat efter att de misslyckats med att göra några meningsfulla gasfynd i Saudiarabien. Dessa inkluderar företag som franska Total, italienska Eni och spanska Repsol. Exxon och Chevron har verksamhet i landet, men inte inom utvinning av gas. Lukoil var det senaste företaget att meddela förra året att det drar sig ur sin saudiska gasborrning efter att de misslyckats med att upptäcka några reserver.

Att kunna öka sin gasproduktion skulle kunna ha en stor betydelse för Saudiarabien. Inskränkt av OPECs oljeproduktionsnedskärningsavtal skulle landet naturligtvis leta efter sätt att maximera sina oljeintäkter utan att öka produktionen. Aramco planerar investeringar om 300 miljarder dollar under det närmaste decenniet. Dessa investeringar är nödvändiga för att Saudiarabien skall kunna behålla sin nuvarande produktionskapacitet och utvidga gasutforskningen, både konventionell och okonventionell. Enligt planerna skall Aramco producera 23 miljarder cu ft naturgas inom loppet av tio år.

Hur realistiskt är detta mål?

Om detta mål är realistiskt är osagt. Riyadh är optimistiska, men då är Riyadh alltid optimistiska när det gäller landets olje- och gasplaner. Det faktum att Al Abdulqader har undvikit att lämna någon uppskattning av resursens storlek i Jafurahbassängen – eller något annan skifferbassäng för den delen – kan tolkas på ett av tre sätt.

Ett, att Aramco håller sina gaskort nära bröstet. Det är då sannolikt att Saudiarabien bidar sin tid fram till dess att landet kan slå världen med häpnad när Aramco redovisar massiva gasreserver.

Två, att en tillförlitlig uppskattning ännu inte kan eller ska göras.

Tre, Al Abdulqaders uttalande om kungarikets enorma gasreserver är anpassad för att locka investerare till Aramco, eftersom företaget närmare sig sin börsnotering, som planeras äga rum under andra halvåret 2018.

Aramco borrar för närvarande gas i Jafurah och i Syd Ghawar, världens största oljefält. Vi kan rimligen förvänta oss fler nyheter under de kommande månaderna om borrkampanjen är framgångsrik. När allt kommer omkring så säljer diversifiering, även om det är denna typ av intern diversifiering från olja till gas.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära