Nyheter
Sällsynta veteförsäljningar till Asien minskar rädslan för överutbud

Den senaste tidens veteförsäljningar till de asiatiska marknaderna har urholkat den oro som de brittiska spannmålshandlarna haft om ett veteberg. Effekterna av fallande fraktpriser och frågor kring riktigheten i den officiella statistiken har lett till att förhoppningarna höjts om att Storbritannien skall kunna avsluta säsongen utan ett berg av vete, trots en långsammare än förväntad exporttakt. Storbritannien, EU:s tredje största veteproducerande land, exporterade 224 881 ton vete i december enligt statistik från den brittiska tullen.
Ovanstående nämnda export var den högsta månatliga siffran på nästan tre år. Exporten var emellertid inte tillräckligt hög för att undvika att Storbritannien blev en nettoimportör av vete under perioden juli-december, den första halvan av regleringsåret 2014/2015. Den totala exporten av vete under denna period var 938 155 ton, vilket innebär att den understeg importen med 20 000 ton.
Storbritannien är vanligen en nettoexportör av vete, men landet känner fortfarande av 2012, det näst regnigaste året i landets historia. De stora mängderna nederbörd detta år skadade inte bara skörden 2012, men bidrog också till att hämma sådden 2014.
Den brittiska veteexporten denna säsong är en besvikelse bland spannmålshandlarna i Storbritannien. De brittiska myndigheterna spår kumulativa volymer som överträffar handlarnas egna prognoser med minst en miljon ton i slutet av december 2014. Rekordskörden 2014 som uppgick till 16,32 miljoner ton vete har gjort att Storbritannien enligt landets jordbruksdepartement DEFRA har ett överskott om 3,46 miljoner ton vete som kan exporteras till andra marknader. De låga fraktraterna kan göra detta möjligt genom att Storbritannien kan komma att kunna erbjuda sitt överskott till andra marknader än vad landet historiskt gjort.
Överskottet är lite lägre
DEFRA ser just nu över sina lageruppskattningar för att kunna redovisa en konsekvent spannmålsrapportering meddelar HGCA Crop Bureau, och flaggar för att jordbruksministeriets nuvarande lageruppskattning ligger cirka 380 000 till 400 000 ton för högt. Det finns redan en oro bland de europeiska spannmålshandlarna att förra säsongens lager har överskattats. Stämmer detta så finns det cirka 400 000 ton mindre spannmål att exportera från Storbritannien än vad DEFRA prognosticerat, vilket innebär att det brittiska veteberget är lägre än befarat.
Ovanliga köpare
En extra stimulans till de brittiska exportförhoppningarna är de lägre fraktraterna, något som återspeglas tydligt av nedgången i BDI, Baltic Dry Index, som nu är nere på samma låga nivåer som 1986, vilket gör att det nu är möjligt för de brittiska veteexportörerna att sälja till geografiskt mer avlägsna köpare. Under den senaste veckan har Storbritannien lastat Panamaxfrakter, mer än 50 000 ton, med vete för försäljning till Thailand och Japan.
Thailand som är en stor kycklingproducent för vilket fodervete är att föredra framför majs eftersom det inte färgar köttet – har inte köpt brittiska vete sedan september 2010. Japan, som importerar cirka sex miljoner ton vete per år, har inte köpt vete från Storbritannien sedan 1992 annat än i mycket marginell mängd.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning