Ryssland överväger att ta bort momsen på guld

Guldmynt i Kina

Efter år av övervägande planerar Ryssland, en av världens största guldproducenter, återigen att avskaffa momsen på guld, från och med 2020. En grupp ryska lagstiftare har lämnat in förslaget till proposition till duman, parlamentets lägre parlament, och föreslår att mervärdesskatten upphävs från och med den 1 januari 2020. Den ryska momsen på guld ligger i dag på 20 procent, vilket gör det till den högsta mervärdesskatten på guld i världen. Går förslaget igenom kan detta leda till en omfattande omstrukturering av den ryska guldmarknaden. Den ryska marknaden för investeringsguld är relativt liten, och uppgår i dag till knappt tre ton per år.

Planen är en del av ett bredare ryskt program för att stödja inhemsk efterfrågan på guld och har varit en fråga för debatt bland ryska tjänstemän i åratal på grund av oro över potentiella budgetförluster. I februari kom de överens om behovet av att gå vidare med projektet.

Försöker minska sitt beroende av dollarn

Ryssland har stadigt byggt upp sina guldreserver och försöker sänka sitt beroende av dollarn. Landet är ett exempel på hur en stor ekonomi med världens femte största internationella reserver kan minimera dollartillgångar och ändå göra det bra.

Efter att ha drabbats av sanktioner som en konsekvens av sin invastion av Ukraina 2014 har Ryssland haft goda skäl att ompröva kompositionen av den internationella reserven. Medan Europeiska unionen inte har stärkt sina sanktioner på nästan fem år har USA gjort det hela tiden. Kreml och Bank of Russia anser att risken för ytterligare begränsningar oförutsägbara och beroende mer på amerikansk inhemsk politik än vad Ryssland gör i form av krig och mord. Under de tolv månaderna sedan slutet av september 2017 har centralbanken mer än halverat dollarns andel i sina internationella tillgångar och ökat kraftigt när det gäller euro och renminbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top