Följ oss

Nyheter

Ryskt väder kan driva vetepriset

Publicerat

den

Vete med isig snö

Under förra veckan såg vi hur vetepriset steg till den högsta nivån på fem månader och handlades över 6 USD per bushel när vinterkylan drog in över det norra halvklotet. Redan tidigare under året har marknaden oroat sig för den amerikanska grödan. Dessutom har marknaden oroat sig för den dåliga kvalitén på kvarnvetet från länder som Brasilien, Argentina och Australien. Det verkliga skälet till oro och de stigande vetepriserna beror emellertid på de ogynnsamma väderförhållandena för höstvete i Ryssland och östra Ukraina.

Dåliga utsikter för höstvetet

Vete med isig snöDe svaga utsikterna för den ryska veteskörden hamnade nyligen i fokus efter att en rapport från det Moskvabaserade ryska jordbruksrådgivningsföretaget SovEcon publicerats. Företaget varnade i sin rapport för ett fall i den ryska spannmålsproduktionen om 18 miljoner ton (18 mt) för 2015 är att betrakta som realistiskt. SovEcon skrev att produktionen kan komma att falla till 86 mt från årets 104 mt. Av denna skörd utgjorde 60 mt vete. Rapporten fokuserade på höstvetet som konsultföretaget anser befinna sig i en allvarlig riskzon.

Förutsättningarna för höstvetet i Ryssland är rekorddåliga, till och med sämre än vintern 2009/2010 när den stränga vintern som följde en rekordtorka ledde till att skörden hamnade på 62 mt. SovEcon varnar nu för att den ryska veteskörden kan bli lägre än 50 mt, ett betydande fall från årets 58 till 59 mt. Orsaken till den uppdaterade prognosen är att årets väderlek i de veteodlande delarna av Ryssland följer samma mönster som 2009/2010.

Torka och kyla är inte en bra kombination

Under sommaren 2014 drabbades de ryska spannmålsproducenterna av torka, mer än 20 procent av skörden drabbades drastiskt av bristen på fukt enligt Agrokultura som driver jordbruk i Svartahavsområdet. Ett annat företag, Trigon Agri, instämmer i det som SovEcon och Agrokultura säger, att bristen på fukt under september och början av oktober har gjort att vintergrödorna har sämre förutsättningar i år än tidigare år. Även Black Earth Farming nämner de ovanliga väderförhållandena med en extrem torka från juni och framåt. Bolagets VD, Richard Warburton, säger att på 70 procent av företagets gårdar ligger nederbörden på samma nivå som 2010 och kraftigt under sjuårsgenomsnittet. Under 2010 föll avkastningen för Black Earth Farming med 46 procent, ned till 1,9 mt per hektar.

Utöver torkan har vintern kommit tidigt till Ryssland under 2014, Svartahavsområdet har redan fått ett snötäcke över grödan. Det gör att höstvetet befinner sig i en riskzon.

Inget hopp om förbättrade utsikter

Utsikterna för Svartahavsområdets höstvete förbättras inte, något som bör leda till högre priser på vete. Väderlekstjänsten MDA spådde under november att torkan i Svartahavsområdets veteproducerande regioner kommer att öka i omfattning. Radobank säger att utbudsrisken kvarstår och fortsätter med att även utan dessa risker så befinner sig utbudet och efterfrågan på vete endast i jämnvikt. Det betyder att även mindre utbudsstörningar kan driva upp priset på vete.

För de flesta som vill ha en exponering mot just vetepriset är det enklast att köpa ett certifikat, en ETF (börshandlad fond) eller en mini future, även om det också finns andra sätt att agera på. SEB erbjuder till exempel ett certifikat som heter VETE S SEK, som är ett certifikat utan hävstång som följer terminspriset på vete. Certifikatet är avsett för den som tror att underliggande tillgång ska stiga. Ett annat sätt är att köpa en börshandlad fond. Teucrium har en ETF som är helt dedikerad till just vete, WEAT som handlas på NYSE Arca. Den har emellertid en ganska hög förvaltningskostnad, totalt sett uppgår den till 3,74 procent vilket är mycket högt för en börshandlad produkt.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära