Connect with us

Nyheter

Sanningen bakom Rysslands köp och försäljning av guld

Published

on

Guldtackor på lastpall

Den ryska centralbanken har länge ägt stora mängder fysiskt guld. Men det är de stora köpen och försäljningarna som skett i år som vi vill kommentera, för rapporteringen kring transaktionerna har varit snurrig.

Guldtackor på lastpallFör några månader sedan, efter att stora delar av världen infört sanktioner mot Ryssland, började den ryska centralbanken köpa stora mängder guld. Det beskrevs mestadels i media som ett sätt för Ryssland att stärka sin valuta. Logiken bakom detta var det ingen som skrev om, för det hade nog varit svårt att få ihop. Den verkliga orsaken till att den ryska centralbanken köpte så mycket guld var att rysslands guldproducenter inte hade någon annan att sälja till. I vanliga fall säljer de ryska guldproducenterna sitt guld till internationella banker. Omvärldens sanktioner mot Ryssland täcker inte guldhandel, men de internationella bankerna är ändå rädda att göra affärer i gränstrakterna av vad sanktionerna omfattar, för att trampa snett blir dyrt. Då klev den ryska centralbanken in och köpte guldet, vilket sannolikt blev en bra affär, för på en marknad med en enda köpare brukar priset bli lägre. Vem vet, kanske lyckades centralbanken till och med betala med sin egen skräpvaluta rubel.

För någon eller några veckor sedan började den ryska centralbanken att sälja stora mängder guld. Det är logiskt, för landet är i desperat behov av utländsk valuta. Men det behöver inte handla om att Ryssland säljer sina gamla reserver, för den ryska centralbanken köpte som sagt massor av guld bara för några månader sedan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *