Nyheter
Rodiumprisets uppgång

Rodiumpriserna steg under augusti och in i början av september och nådde rekordet 14 500 dollar den 15 september 2020.
Rodiummarknaden är fortfarande värd att bevaka. Leveransen från Sydafrika, som står för cirka 80 procent av de globala leveranserna från rodiumgruvor, återhämtar sig fortfarande från gruvavstängningarna tidigare i år. Det verkar också finnas stora köpare inför den säsongsmässigt starka efterfrågan som vanligtvis observeras under årets fjärde och första kvartal.
Efterfrågan på nya personbilar är fortfarande ganska svag i de flesta delar av världen, vilket förväntas fortsätta fungera som motvikt åtminstone på kort sikt. Biltillverkare har fortsatt att köpa rodium, men använder nuvarande period av svagare bilproduktion som en tid för att bygga upp rodiumlager inför en förväntad kommande brist.
Det finns vissa förväntningar på ett vaccin senare i år eller i början av nästa år. Om och när vaccinet godkänns för användning, kommer det att förbättra konsumenternas känslor, vilket i kombination med ett lågränteklimat kan hjälpa efterfrågan det kommande året. Rodiummarknaden verkar positionera sig för detta. Prisvolatilitet förväntas under de kommande månaderna.
Prisökningen kommer att få konsekvenser
Det ökade priset på rodium kommer att få konsekvenser för efterfrågan på rodium och skrotutbud men också till viss del gruvproduktionen av metallen.

De kraftiga prisökningarna för rodium har påskyndat arbetet med att använda mindre och även att hitta möjliga ersättningar av metallen. Glastillverkningsindustrin är ett bra exempel på var skiftningar görs i mängden rodium och platina som används för att tillverka glastillverkningsutrustningen. Dessa tillverkare har valt att minska användningen av rodium när priserna har skjutit i höjden de senaste månaderna.
För många användningsområden där rodium används och där företagen nu reducerar mängden är det osannolikt att de återgår till tidigare nivåer. Undantaget skulle vara om rodiumpriset föll kraftigt.
Skrotleveranserna är också vanligtvis känsliga för spotpriset på metallen. Två faktorer förväntas begränsa denna typiska känslighet vid denna tidpunkt. Den första är störningarna i skrotförsörjningskedjor som inte helt har tillåtit skrotåtervinning att svara på den kraftiga prisökningen. Den andra är mängden rodium som återvinns står i samband med tekniska problem som har bundit metall vid raffinaderier.
Utbudet från gruvorna är vanligtvis den långsammaste för att svara på förändringar i metallpriserna. Med detta sagt ser det kraftiga stigande rodiumpriset i kombination med flera år av uppgångar i palladiumpriset redan ha fått sydafrikanska gruvföretag att öka sitt fokus på UG2-malm, som är rikare på palladium och rodium.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt