Connect with us

Nyheter

Sojabönspriset når sin högsta nivå på två år

Published

on

Sojabönor i säckar

Sojabönor handlas till det högsta priset på två år då Kina ökar inköpen av amerikanska jordbruksprodukter. Priset på sojabönor sjönk under de första månaderna på året med 16 procent innan det fick stöd från tunga kinesiska köp, rapporterar Wall Street Journal.

Sojabönor i säckar
Foto: Trey Ratcliff

Försäljningen av sojabönor till Kina för regleringsåret som började den 1 september ökade med 17,4 miljoner ton, eller mer än förra årets totala dryga 17 miljoner ton, enligt U.S. Department of Agriculture. Detta återspeglar den stadiga ökningen av den kinesiska efterfrågan.

”Efterfrågan från Kina har varit enorm; de köper mer sojabönor än de någonsin har köpt tidigare från USA” sade Sal Gilbertie, chef för Agricultural Commodity Brokerage Teucrium Trading till WSJ.

Bygger upp sin svinbesättning

Ökningen i den kinesiska efterfrågan på sojabönor kommer när den framväxande ekonomin försöker bygga upp sin inhemska svinbesättning som decimerades av den afrikanska svininfluensan. Kinas grisbestånd är nu 13 procent större jämfört med året innan, enligt uppgifter från det kinesiska jordbruksministeriet. Det ökade antalet innebär större efterfrågan på sojamjöl som djurfoder.

Den stadiga kinesiska importen har hjälpt till att lindra trycket på den amerikanska jordbrukssektorn, eftersom många fruktade att de förnyade spänningarna mellan de två länderna skulle utlösa ett andra handelskrig.

”Kina har förmågan att boka allt de vill ha för jordbruksprodukter, men vi måste se om de faktiskt tar produkten”, säger Terry Reilly, senior jordbruksanalytiker vid Futures International, till WSJ.

Dessutom var vissa oroade över de negativa effekter som kinaviruspandemin skulle ha på jordbruksråvaror. Det amerikanska jordbruksdepartementet beräknade tidigare en rekordskörd för både majs och sojabönor, medan inhemsk efterfrågan och exportefterfrågan fortfarande var tveksam på grund av spridningen av kinaviruset.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *