Connect with us

Nyheter

Rodiumprisets uppgång

Published

on

Rhodium (Rh), rodium

Rodiumpriserna steg under augusti och in i början av september och nådde rekordet 14 500 dollar den 15 september 2020.

Rodiummarknaden är fortfarande värd att bevaka. Leveransen från Sydafrika, som står för cirka 80 procent av de globala leveranserna från rodiumgruvor, återhämtar sig fortfarande från gruvavstängningarna tidigare i år. Det verkar också finnas stora köpare inför den säsongsmässigt starka efterfrågan som vanligtvis observeras under årets fjärde och första kvartal.

Efterfrågan på nya personbilar är fortfarande ganska svag i de flesta delar av världen, vilket förväntas fortsätta fungera som motvikt åtminstone på kort sikt. Biltillverkare har fortsatt att köpa rodium, men använder nuvarande period av svagare bilproduktion som en tid för att bygga upp rodiumlager inför en förväntad kommande brist.

Det finns vissa förväntningar på ett vaccin senare i år eller i början av nästa år. Om och när vaccinet godkänns för användning, kommer det att förbättra konsumenternas känslor, vilket i kombination med ett lågränteklimat kan hjälpa efterfrågan det kommande året. Rodiummarknaden verkar positionera sig för detta. Prisvolatilitet förväntas under de kommande månaderna.

Prisökningen kommer att få konsekvenser

Det ökade priset på rodium kommer att få konsekvenser för efterfrågan på rodium och skrotutbud men också till viss del gruvproduktionen av metallen.

De kraftiga prisökningarna för rodium har påskyndat arbetet med att använda mindre och även att hitta möjliga ersättningar av metallen. Glastillverkningsindustrin är ett bra exempel på var skiftningar görs i mängden rodium och platina som används för att tillverka glastillverkningsutrustningen. Dessa tillverkare har valt att minska användningen av rodium när priserna har skjutit i höjden de senaste månaderna.

För många användningsområden där rodium används och där företagen nu reducerar mängden är det osannolikt att de återgår till tidigare nivåer. Undantaget skulle vara om rodiumpriset föll kraftigt.

Skrotleveranserna är också vanligtvis känsliga för spotpriset på metallen. Två faktorer förväntas begränsa denna typiska känslighet vid denna tidpunkt. Den första är störningarna i skrotförsörjningskedjor som inte helt har tillåtit skrotåtervinning att svara på den kraftiga prisökningen. Den andra är mängden rodium som återvinns står i samband med tekniska problem som har bundit metall vid raffinaderier.

Utbudet från gruvorna är vanligtvis den långsammaste för att svara på förändringar i metallpriserna. Med detta sagt ser det kraftiga stigande rodiumpriset i kombination med flera år av uppgångar i palladiumpriset redan ha fått sydafrikanska gruvföretag att öka sitt fokus på UG2-malm, som är rikare på palladium och rodium.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära