Följ oss

Nyheter

Rodiumprisets uppgång

Publicerat

den

Rhodium (Rh), rodium

Rodiumpriserna steg under augusti och in i början av september och nådde rekordet 14 500 dollar den 15 september 2020.

Rodiummarknaden är fortfarande värd att bevaka. Leveransen från Sydafrika, som står för cirka 80 procent av de globala leveranserna från rodiumgruvor, återhämtar sig fortfarande från gruvavstängningarna tidigare i år. Det verkar också finnas stora köpare inför den säsongsmässigt starka efterfrågan som vanligtvis observeras under årets fjärde och första kvartal.

Efterfrågan på nya personbilar är fortfarande ganska svag i de flesta delar av världen, vilket förväntas fortsätta fungera som motvikt åtminstone på kort sikt. Biltillverkare har fortsatt att köpa rodium, men använder nuvarande period av svagare bilproduktion som en tid för att bygga upp rodiumlager inför en förväntad kommande brist.

Det finns vissa förväntningar på ett vaccin senare i år eller i början av nästa år. Om och när vaccinet godkänns för användning, kommer det att förbättra konsumenternas känslor, vilket i kombination med ett lågränteklimat kan hjälpa efterfrågan det kommande året. Rodiummarknaden verkar positionera sig för detta. Prisvolatilitet förväntas under de kommande månaderna.

Prisökningen kommer att få konsekvenser

Det ökade priset på rodium kommer att få konsekvenser för efterfrågan på rodium och skrotutbud men också till viss del gruvproduktionen av metallen.

De kraftiga prisökningarna för rodium har påskyndat arbetet med att använda mindre och även att hitta möjliga ersättningar av metallen. Glastillverkningsindustrin är ett bra exempel på var skiftningar görs i mängden rodium och platina som används för att tillverka glastillverkningsutrustningen. Dessa tillverkare har valt att minska användningen av rodium när priserna har skjutit i höjden de senaste månaderna.

För många användningsområden där rodium används och där företagen nu reducerar mängden är det osannolikt att de återgår till tidigare nivåer. Undantaget skulle vara om rodiumpriset föll kraftigt.

Skrotleveranserna är också vanligtvis känsliga för spotpriset på metallen. Två faktorer förväntas begränsa denna typiska känslighet vid denna tidpunkt. Den första är störningarna i skrotförsörjningskedjor som inte helt har tillåtit skrotåtervinning att svara på den kraftiga prisökningen. Den andra är mängden rodium som återvinns står i samband med tekniska problem som har bundit metall vid raffinaderier.

Utbudet från gruvorna är vanligtvis den långsammaste för att svara på förändringar i metallpriserna. Med detta sagt ser det kraftiga stigande rodiumpriset i kombination med flera år av uppgångar i palladiumpriset redan ha fått sydafrikanska gruvföretag att öka sitt fokus på UG2-malm, som är rikare på palladium och rodium.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära