Connect with us

Nyheter

Nordiskt elpris påverkas av fransk kärnkraft

Published

on

Kärnkraft

Veckans kommentar om elmarknaden v.38 2020

Entelios

Den europeiska kraftmarknaden är i förändring på samma sätt som den nordiska. Marknaden rör sig bort från en stabil grundkraft baserad på fossil bränsle, mot en energiproduktion som är mindre reglerbar och förutsägbar, men däremot förnybar då den baserar sig på sol och vind. Under vindstilla dagar kan marknaden plocka fram extra reserver för att täcka upp för vindkraftsförlust. Denna reserv är dock ofta dyr.

I tisdags kom timpriset i Frankrike upp i hela 189,25 €/MWh. Detta på grund av att mycket av den franska kärnkraften är ur drift av olika orsaker. Samtidigt var det lite vindkraft i hela Europa och därför kunde man känna av det höga timpriset ända upp till Helsingfors. Trots att det höga timpriset spred sig till resten av Norden, låg de norska elpriserna kvar på ovanligt låga nivåer för årstiden, från 10–14 €/MWh.

Att det höga priset kunde nå ända till Finland beror på att begränsningarna för överföring av kraft inom Norden kvarstår och att kärnkraften i södra Sverige fortfarande dras med en del problem.

”Green deal” påverkar marknaden

Den nya miljöstrategin för EU presenteras denna vecka och kan vi redan se att marknaden har dragit upp priset för utsläppsrätter (koldioxidpriset), baserat på de ambitiösa målsättningar som EU lägger för de nästa åren. Även kol- och gaspriset har gått upp den senaste veckan vilket sammantaget har detta bidragit till att dra upp de europeiska terminspriserna på el. Detta påverkar normalt även terminspriserna i Norden, men med den starka resurssituationen ser det ut som att marknadsaktörerna förväntar sig att de nordiska priserna ska hamna väsentligt lägre än till exempel i Tyskland under de kommande åren.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: + 6,8 TWh (+ 1,9 TWh)
Systempris: 16,94 €/MWh (- 5,76 €/MWh)
Terminspris YR-2021: 25,75 €/MWh (+ 0,35 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära