Connect with us

Nyheter

Citi Bank spår ett oljepris på 60 dollar 2021

Published

on

Citibank

Oljepriserna kommer att stiga till 60 dollar per fat i slutet av nästa år, eftersom överutbudet kommer att ha dragits ner då säger Citigroup, som är haussade till oljan.

Citi

Växande ekonomier kommer att leda till att det globala oljebehovet återvänder till nivåerna före det kinesiska coronaviruset i slutet av 2021, berättade Citis globala chef för råvaruanalys Ed Morse för Bloomberg i en intervju.

Enligt Citigroup kommer priset på Brent Crude, som sjönk under 40 dollar per fat förra veckan efter växande oro över efterfrågan, i genomsnitt att handlas till cirka 55 dollar per fat nästa år. Citigroup tror att Brent Crude återhämtar sig till 60 dollar per fat i slutet av 2021. WTI Crude som handlades till 37 dollar tidigt på måndagen, förväntas hoppa till 58 dollar per fat i slutet av nästa år.

En annan storbank, Goldman Sachs, ser också priserna når 60 dollar per fat och ännu mer nästa år.

Goldman Sachs tror på ännu högre oljepriser

Goldman Sachs förväntar sig att Brent Crude når 65 dollar per fat under tredje kvartalet 2021, även om det kan avsluta året lägre, till 58 dollar per fat. Goldman Sachs förväntar sig att West Texas Intermediate skall nå 55,88 dollar per fat under tredje kvartalet nästa år, jämfört med 51,38 dollar per fat i tidigare prognoser, rapporterar Business Insider.

”Det finns en ökande sannolikhet för att vacciner kommer att bli allmänt tillgängliga från och med nästa vår, vilket hjälper till att stödja global tillväxt och oljebehov, särskilt jetbränsle”, säger Goldmans analytiker.

Investeringsbankerna är mer hausseartade till oljepriset nästa år, men oljehandlare är baisse på kort sikt. En av de främsta oberoende handlarna, Trafigura, förväntar sig en ”försörjningstung” marknad fram till slutet av året, med lager som byggs i slutet av 2020 när efterfrågan återhämtar sig.

Det kommer att bli värre på marknaden innan den blir bättre, sa Ben Luckock, co-chef för oljehandel vid Trafigura, på en konferens på måndagen, som genomfördes av Bloomberg. Överutbudet på marknaden kommer att nå den punkt där chartring av tankfartyg för flytande lagring blir lönsam sade Luckock.

Förra veckan framkom rapporter om att flera av världens främsta oljehandlare har befraktat dussintals supertankers för att potentiellt lagra olja till sjöss tills tecken på att efterfrågan på har ökat igen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära