Connect with us

Nyheter

Rallyt i majs blekt i förhållande till kursutvecklingen de senaste 20 åren

Published

on

Majs växer i solenInvesterare som tidigare inte varit aktiva när det gäller majs, eller på råvarumarknaden överhuvudtaget, kan ha överraskats av den stora kursuppgången vi sett i majsterminerna med en uppgång på mer än 20 procent de senaste veckorna och 28 procent på en månad.

Även om det sannolikt är så att vi kommer att få se hur priset på majs planar ut eller rent av faller tillbaka så kan det vara värt att titta på hur majspriset och andra jordbruksvaror har utvecklats historiskt. Historien visar att det inte är ovanligt med extrema prisförändringar, speciellt inte när ovanliga vädersituationer uppstår. Att handla majs förutsätter inte att du behärskar förmågan att kunna förutspå vädret, men det underlättar att ha ett begrepp om hur vädret påverkar spannmålspriserna vilket emellertid inte alltid är en enkel uppgift.

Diagrammet nedan visar de månatliga stängningskurserna för majsterminerna de senaste tjugo åren. Observera att medan den senaste månadens prisuppgång ser imponerande ut så bleknar den i jämförelse med de toppar vi såg i majspriset under 1994-1996, 2005-2008 samt 2010-2011.

Med andra ord kan detta vara början på en enorm rörelse uppåt i majspriset, speciellt med tanke på kursutvecklingen den senaste månaden som kan komma att indikera att toppen ligger betydligt högre upp.

Majspriset kan mycket väl komma att toppa inom kort, men det är ingen garanti för att det kommer en spik vid tidigare nivåer på 8 USD per bushel.

Historisk prisutveckling på majs, med pristoppar

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *