Connect with us

Nyheter

Prognos på framtida järnmalmspris

Published

on

Gruvbolaget Northland Resources förbereder för produktion av järnmalm till lägre prisBloomberg har låtit fem analytiker ge sina prognoser för framtida järnmalmspriser. Den genomsnittliga prognosen, enligt medianvärdet, för år 2017 blev 96 USD per ton. Priserna förväntas falla fyra år i rad från början av 2014. Enligt data från Merrill Lynch så var den senaste gången priserna föll tre år i rad från 1992 till 1994.

Priset på järnmalm för omgående leverans vid Tianjin-hamnen i Kina, en vanlig referenspunkt, nådde sitt treårslägsta på 86,70 USD den 5 september 2012. Detta enligt en sammanställning av The Steel Index.

Järnmalmspriset har fallit omkring 40 % under det senaste året till att idag kosta 104,20 USD.

Andrew Keen på HSBC säger att osäkerheten kring järnmalm har stigit enormt under de senaste två månaderna. Enligt honom har finansmarknaden skrivit av möjligheten för en återhämtning på järnmalmsmarknaden. Detta trots att Kina har annonserat en stor infrastruktursatsning.

En utmaning för gruvbolagen

Det kraftiga och förväntat långvariga prisfallet på järnmalm har försatt gruvbolagen som producerar järnmalm i en utmanande position. Flera av de stora producenterna har lagt planerade jätteprojekt på hyllan. Många fler företag går nu från expansionsläge till att trimma sina kostnader. Det talas även om att mindre gruvbolag i exempelvis Australien kommer att lägga ner, vilket även kan bli aktuellt för många mindre gruvbolag i Kina där produktionskostnaden är relativt hög.

Lösningen är dock inte så enkel som att bara börja producera mindre då det finns stora fasta kostnader. Att dra ner på produktionen i befintliga projekt innebär att produktionskostnaden per ton stiger, vilket gör kalkylen ännu sämre.

Kalkylen ser tråkigare ut över allt, men behöver inte nödvändigtvis vara någon katastrof för alla aktörer. Exempelvis sa Christer Lindqvist, VD för svenska Nordic Iron Ore, tidigare i veckan att de räknar med att ha en produktionskostnad på 67 USD per ton (omräknat till den järnhalt som används i internationella jämförelser). Tiderna är alltså över då alla järnmalmsprojekt var lönsamma, men för de med låga produktionskostnader kan det ändå bli ok.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Tore

  6 oktober, 2012 at 14:45

  Finns det något bra ställe där man kan följa järnmalmspriset? Om det är priset i Tianjin-hamnen i Kina, vem sammanställer den informationen?

 2. christer

  9 oktober, 2012 at 20:30

  Så nordic irons VD christer säger att dom har en produktionskostnad på ca70 dollar per ton,
  för det första till vilken dollarkurs?
  med christers tidigare dokumenterade slirande på sanningen så har han antagligen inte märkt att dollarkursen numera är under 7 kr och inte 11kr som den var när han började räkna på projektet.
  Sen verkar han inte heller komma ihåg att han faktiskt inte har någon gruva att styra och ställa över , Utan
  bara ett vattenfyllt hål som det kommer att kosta 4-5 miljarder att göra en gruva av, Och det är naturligtvis pengar som placerarna vill ha tillbaka med ränta lägg till ytterligare 20 dollar per ton färdig 63,5%fe för att hålla placerarna på gott humör, så hamnar vi på ett lägsta järnmalmspris för nordic iron på minst 90 dollar per ton.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *