Följ oss

Nyheter

Järnmalmspriset stiger med stålet

Publicerat

den

Produktion av järnmalm är beroende av priset

Produktion av järnmalm är beroende av prisetSpotpriset på järnmalm steg under tisdagen. Australiensisk Pilbara-järnmalm (61-procentig halt) såldes för 109 USD per ton i Peking under tisdagen enligt kinesiska nyhetsbyråer. Detta var en uppgång från tidigare försäljningspris på 106 USD.

Den främsta orsaken till de stigande priserna på järnmalm är de positiva tongångarna för stål.

Priset på järnmalm studsade upp från en nivå som var nära den lägsta på tre år, efter att Peking tidigare denna månad gav klartecken till att 150 miljarder USD satsas på infrastrukturprojekt. Något som väckte förhoppningar om att efterfrågan på stål skulle väckas till liv igen.

Priserna fick ytterligare draghjälp av en bred uppgång på råvaror efter att amerikanska Federal Reserve under slutet av förra veckan bestämt sig för att stimulera den amerikanska ekonomin.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priset på järnmalm påverkar Sverige

Priset på många råvaror påverkar endast Sverige indirekt, men det på järnmalm får mer direkta effekter. Vi ser hur nedgången i priset har gjort flera svenska prospekterings- och gruvföretag nervösa. För de som redan producerar slår det snabbt på resultatet, men det blir även jobbigt för de som ännu så länge bara prospekterar, då de oftast behöver finansiering, och intresset från banker och investerare avtar snabbt när råvarupriset faller.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Magnus

    30 september, 2012 vid 18:38

    Har följt rapporteringen i media kring stål- och järnmalmspriset och det finns verkligen skilda åsikter kring hur stor efterfrågan kommer att vara de kommande åren.

  2. Persson

    28 juli, 2013 vid 03:23

    Hade järnmalmspriset varit fortsatt högt hade vi sluppit se aktiekurser i flera svenska gruvbolag rasa och göra investerare på dåligt humör.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära