Priset på Wyoming Sweet-olja är nu 1,75 USD

Oljefat staplade

De oljepriser som finansmarknaden följer är Brent- och WTI-olja, vilka idag handlas kring 25 USD. Andra oljesorter prissätts ofta mot dessa. Om en olja är av något lägre kvalité så kanske den prissätts till en rabatt på 5 USD mot WTI-olja. Men det är under normala förhållanden, för man glömmer lätt att olja inte är en siffra på en datorskärm utan en fysisk produkt som måste fraktas.

Idag har vi en kamp på oljemarknaden där världens oljeproducenter med Saudiarabien i spetsen överflödar marknaden med olja och ger rabatter för att placera sin olja. Det finns snart ingen lagerkapacitet kvar i världen.

Vad händer då med oljan av lägre kvalité och olja som produceras på platser längre bort från det globala maskineriet? Bloomberg rapporterar om några exempel. Wyoming Sweet i USA erbjuds till det extremt låga priset 1,75 USD per fat. North Dakota Light Sweet erbjuds för 9,97 USD, Western Canadian Select för 6,45 USD, olja i Sibirien och Kina för under 10 USD.

Negativt pris för Wyoming Asphalt Sour

Några timmar efter att vi först publicerade denna artikel så har en av de billigare oljorna fått ett negativt pris. Oljehandelsfirman Mercuria Energy Group bjöd -0,19 USD per fat olja, dvs oljeproducenterna erbjöds att betala 19 cent för att bli av med sin Wyoming Asphalt Sour-olja.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top