Följ oss

Nyheter

Priset på raps stiger när palmoljan drabbas av produktionsstörningar

Publicerat

den

Fält med raps (canola)

Terminspriset för rapsfrön i Paris steg i veckan när Coronaviruset tillfälligt bromsar den malaysiska palmoljeproduktionen, trots att Brent-råoljeterminer föll till den lägsta nivån på 18 år. Under måndagen stängde terminspriset för rapsfrön i Paris med förfall i maj på 360,75 euro per ton, en ökning med 4,25 Euro per ton jämfört med fredagen. Orsaken var att priset på palmolja stiger.

De malaysiska palmoljeterminerna steg med fyra procent efter att produktion av palmolja i delar av landets topproducerande delstat, Sabah, stoppades fram till den 14 april. Förra veckan testades några plantagearbetare positivt för coronavirus. Statsregeringen stängde plantager i tre distrikt i Sabah fram till 31 mars för att försöka kontrollera viruset. I går förlängdes avstängningen till den 14 april och ökades till sex distrikt.

Fält med raps (canola)
Foto: Takashi .M

Däremot föll Brent-råoljeterminer till 22,59 dollar/fat, det lägsta priset sedan 2002. Oljepriserna har sjunkit kraftigt de senaste veckorna, på grund av lägre efterfrågan men högre produktion.

Den globala efterfrågan på olja väntas minska med minst 20 procent på grund av Coronaviruspandemin. Samtidigt ökar de stora oljeproducenterna, Ryssland och Saudiarabien, sin produktion som en del av en bredare tvist. Den högre produktionen kommer att finnas tillgänglig på marknaden från och med nästa månad.

Priset på råolja påverkar ofta rapspriset på grund av att mängden vegetabiliska oljor, inklusive rapsolja, används för att producera biodiesel. I veckan visade det troliga fallet i palmoljeproduktionen ha ett större inflytande på vegetabilisk olja och i förlängningen också på rapspriset än råolja.

Volatiliteten i både råoljepriser och palmoljepriser kommer att påverka rapspriserna i veckorna framöver, tillsammans med information om skörden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära