Connect with us

Nyheter

Priset på raps stiger när palmoljan drabbas av produktionsstörningar

Published

on

Fält med raps (canola)

Terminspriset för rapsfrön i Paris steg i veckan när Coronaviruset tillfälligt bromsar den malaysiska palmoljeproduktionen, trots att Brent-råoljeterminer föll till den lägsta nivån på 18 år. Under måndagen stängde terminspriset för rapsfrön i Paris med förfall i maj på 360,75 euro per ton, en ökning med 4,25 Euro per ton jämfört med fredagen. Orsaken var att priset på palmolja stiger.

De malaysiska palmoljeterminerna steg med fyra procent efter att produktion av palmolja i delar av landets topproducerande delstat, Sabah, stoppades fram till den 14 april. Förra veckan testades några plantagearbetare positivt för coronavirus. Statsregeringen stängde plantager i tre distrikt i Sabah fram till 31 mars för att försöka kontrollera viruset. I går förlängdes avstängningen till den 14 april och ökades till sex distrikt.

Fält med raps (canola)
Foto: Takashi .M

Däremot föll Brent-råoljeterminer till 22,59 dollar/fat, det lägsta priset sedan 2002. Oljepriserna har sjunkit kraftigt de senaste veckorna, på grund av lägre efterfrågan men högre produktion.

Den globala efterfrågan på olja väntas minska med minst 20 procent på grund av Coronaviruspandemin. Samtidigt ökar de stora oljeproducenterna, Ryssland och Saudiarabien, sin produktion som en del av en bredare tvist. Den högre produktionen kommer att finnas tillgänglig på marknaden från och med nästa månad.

Priset på råolja påverkar ofta rapspriset på grund av att mängden vegetabiliska oljor, inklusive rapsolja, används för att producera biodiesel. I veckan visade det troliga fallet i palmoljeproduktionen ha ett större inflytande på vegetabilisk olja och i förlängningen också på rapspriset än råolja.

Volatiliteten i både råoljepriser och palmoljepriser kommer att påverka rapspriserna i veckorna framöver, tillsammans med information om skörden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *