Connect with us

Nyheter

Priset på olja kan stiga med 14 dollar

Published

on

Raffinering av olja

Genomsnittspriset på Brent Crude Oil kommer att öka med 14 USD per fat från 2020 till 2024, enligt Fitch Solutions Country Risk & Industry Researchs senaste oljeprisrapport.

Raffinering av olja

Fitch Solutions förväntar sig att priset på Brent kommer att ligga på i genomsnitt 44 dollar per fat i år, innan det stiger till 51 USD per fat 2021, 53 USD per fat 2022, 55 dollar per fat 2023 och 58 USD per fat 2024.

Bloomberg-konsensusen, som också lyfts fram i Fitch Solutions senaste rapport, förutspår att Brentpriset kommer att ligga på i genomsnitt 42,4 dollar per fat 2020, 50 USD per fat 2021, 53 dollar per fat 2022, 55 USD per fat 2023 och 60,4 dollar per fat 2024.

”Vår uppfattning är att marknaden kommer att fortsätta att återhämta sig under det andra halvåret 2020 och fram till 2021, vilket driver en fortsatt neddragning av globala lager och ytterligare prisökningar”, säger Fitch Solutions analytiker i rapporten.

”Emellertid kommer återbalanseringstakten att avta långsamt, vilket återspeglar en mer gradvis återhämtning på efterfrågesidan och en återgång av stängda brunnar och avvecklingen av OPEC + -avtalet på utbudssidan” tillade analytikerna i rapporten.

”Dessutom har contangons utseende i Brent gradvis fördjupats den här månaden, typiskt en indikation på marknadssvaghet och ett baisseartat tecken på sentiment och priser. Finansmarknaderna har i större utsträckning börjat se toppiga ut och riskerna för ett delvis prisfall faller på kort sikt, fortsatte analytikerna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära