Connect with us

Nyheter

Kraftmarknaden vaknar igen

Published

on

Efter att elpriset slaktats helt under första halvåret är kraftmarknaden långsamt på väg att återhämta sig. Men kraftöverskottet gör dock att vinterpriserna förväntas bli lägre än på många år.

Entelios

Det har varit ett historiskt halvår på energimarknaden: Fram till sommaren har de flesta prisområdena i Norden haft de lägsta elpriserna någonsin.

Systempriset i Norden landade på 2,35 €/MWh i juli och 8,79 €/MWh i augusti. Jämfört med i fjol är detta en rabatt på 93 % respektive 76 %. Detta är också de lägsta sommarpriserna vi någonsin har haft.

I somras kunde vi faktiskt även notera Norges allra första timme med negativt spotpris. Klockan 04.00–05.00 måndagen 6 juli låg priset på minus 0,09 €/MWh i hela Norden, Baltikum och Benelux – utom i mellersta och norra Norge där priset låg på 1,36 €/MWh.

Enormt utbud pressar ner priserna

Orsaken till de låga priserna är mycket enkel, utbudet är större än efterfrågan.

Utbudet kommer från de enorma snömängder som lagrades i Norden under vintern. Med en relativt kylig sommar har det tagit lång tid för snömängderna att smälta vilket har gett ett jämnt flöde i kraftsystemet.

När det gäller efterfrågan ser vi en liten corona-effekt, men nedgången är inte så stor som många nog hade befarat under en världsomspännande pandemi. Men den främsta orsaken till de rekordlåga priserna har alltså med utbudet att göra.

Kraftmarknaden vaknar till liv

Sommaruppehållet är nu definitivt över för den nordiska kraftmarknaden. De senaste veckorna har rörelserna ökat både vad gäller spotpriser och terminspriser. Vi kan även konstatera att andra energi- och finansmarknader har sett stora rörelser efter sommaruppehållet.

En stor del av rörelserna vi ser kan nog förklaras av att många just nu återhämtar sig efter corona-nedstängningen. Men de extremt stora stimulansåtgärder som har pumpats ut på världens alla marknader har också bidragit till att vi ser rekordhöga börsindex och historiskt låga räntenivåer. Även detta påverkar så klart energimarknaderna.

Ytterligare en senareläggning för finskt kärnkraftverk

Förra veckan fick vi nyheter från TVO, ägaren till den finska kärnkraftreaktor som man har hållit på att bygga så länge nu. Reaktorn skulle ursprungligen ha varit i drift redan 2009 och byggprocessen har präglats av en i det närmaste makalös serie av fel och uppskjutna driftstarter. Nu är det dags igen: Driftstarten av ett av världens största kärnkraftverk skjuts upp med ytterligare nio månader.

Marknaden verkar inte särskilt överraskad över beslutet, men priserna steg ändå lite efter beskedet. När reaktorn äntligen tas i drift, kommer den att göra Finland nästan självförsörjande med kraftproduktion.

Vinterpriserna i Norden

Även om spotpriset och terminspriserna har stigit mycket den senaste månaden har marknaden prisat in en historiskt låg prisnivå även under den kommande vintern. Marknaden förväntar sig alltjämt ett stabilt utbud även under den kalla årstiden, därför handlas nu vinterkontrakten på mellan 25–30 €/MWh. Detta är något av de lägsta vinterpriserna vi har sett under de senaste 20 åren.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära