Connect with us

Nyheter

Handlarna rullar kakaoterminerna till december

Published

on

En sked kakao

När kakaohandlarna rullar kakaoterminerna till december ser marknaden en högre botten formeras. Under rullningsperioder kan priserna bli mycket volatila när marknadsaktörer överför risk från ett aktivt månadskontrakt till nästa eller väljer att lämna sina positioner. Under rullningen september-december har kakao-terminsmarknaden korrigerats från 10 augusti till 2559 dollar per ton, det högsta priset sedan mitten av mars.

En hausseartad trend sedan 2017

Kakao skulle kunna vara på väg mot ett högre botten eftersom priset har varit i en stigande trend sedan juni 2017 när råvaran hittade en botten på 1769 dollar per ton.

En sked kakao

Open Interest, det totala antalet öppna långa och korta positioner på kakao-terminsmarknaden, har rört sig stadigt högre men sjönk på grund av den globala pandemin. Efter att ha nått en topp på över 365 000 kontrakt i början av februari 2020 sjönk antalet till under 203 000 öppna kontrakt den 19 augusti, en nedgång på 44,5 procent.

Veckans historiska volatilitet, 34,13%, översteg den för 2020 med 13 procent, men den låg under årets topp på 42,2% i mitten av mars då riskförhållandena drabbade de flesta marknader.

Priset på kakao har trendat högre under de senaste tre åren.

En fallande dollar stöder kakaopriset. Dollarn är världens reservvaluta och prissättningsmekanismen för de flesta råvaror. En stark dollar tenderar att tynga råvarupriserna som generellt faller när dollarn stiger. När dollarn försvagas mot andra valutainstrument stöder den ofta starka råvarupriser. Dollarn har fallit stadigt sedan mars 2020 när den nådde den högsta nivån på arton år.

Samtidigt påverkar valutaförhållandet mellan det brittiska pundet och dollarn ofta priset på kakao. Eftersom London är det internationella navet för fysisk kakaohandel använder många leveransavtal pundet som en prissättningsmekanism. Ett stigande pund är således ofta positivt för priset på kakaoterminerna.

Västafrikansk produktion är avgörande för kakao

London är centrum för internationell kakaohandel på grund av dess geografiska närhet och delade tidszon med världens ledande kakaoproducerande länder. Över 60 procent av den årliga tillförseln av kakaobönor kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Kakao kräver ett ekvatorialt klimat, vilket gör de västafrikanska länderna till de uppenbara leverantörerna till chokladälskare över hela världen.

Den globala pandemin orsakade kaos i Europa och USA 2020. När det gäller afrikanska länder når medicinsk teknik och rapportering inte upp till samma standarder. Antalet sjukdomsfall och dödsfall från COVID-19 är troligen betydande i både Elfenbenskusten och Ghana, vilket kommer att påverka den årliga grödan och logistiken för att transportera kakaobönor från odlingarna till hamnar för export.

Samtidigt är efterfrågan på kakaobönor en funktion av den globala demografin. Enligt US Census Bureau växer världens befolkning med cirka tjugo miljoner varje kvartal. Den adresserbara marknaden för chokladkonfektyrprodukter och andra livsmedel som kräver kakaobönor är en ständigt stigande faktor när det gäller den grundläggande ekvationen för denna råvara. När efterfrågesidan växer ut måste leveranserna hålla jämna steg. Osäkerheten om effekterna av coronavirus på västafrikanska producenter skapar volatilitet på kakaomarknaden.

Minskade köp av kakao och högre priser

Terminskontrakten för kakao i september har rullat till december. Under rullningsperioden tenderar volatiliteten att öka eftersom vissa marknadsaktörer väljer att lämna sina riskpositioner. Samtidigt stänger producenter och konsumenter ofta sina hedgade positioner.

Den fallande dollarn, låga räntor och enastående nivåer av regerings- och centralbankstimuli är mycket inflationära. Under den globala finansiella krisen 2008 sjönk kakao till en låg nivå på 1867 dollar per ton. 2011 steg priset till ett rekordhöga 3826 dollar tillsammans med de flesta andra råvarupriser som nådde flerårshögsta eller all-time-high-nivåer. Vi kan komma att få se ett liknande handelsmönster inom råvaror under de kommande månaderna och åren.

Den försvagande amerikanska dollarn, den ökande efterfrågan på kakaobönor som en funktion av befolkningsutvecklingen och osäkerheten i leveranser från Elfenbenskusten och Ghana borde stödja priset på denna råvara. Om prisutvecklingen från 2008 till 2011 är en modell för de kommande åren, kan vi komma att se priset på kakaoterminer stiga betydligt.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära