Connect with us

Nyheter

Priset på kaffe och socker rör sig åt olika håll

Published

on

Kaffe

Kaffe och socker är medlemmar i den volatila grupp råvaror som brukar benämnas softs. Sedan de började handla på terminsmarknaderna i början av 1970-talet har priserna uppvisat en massiv prisvariation. Som när det gäller alla typer av jordbruksvaror är vädret i odlingsregioner runt om i världen den viktigaste faktorn när det gäller prisriktning. Växtsjukdomar kan också påverka årliga grödor, leveranser och priser.

Kaffe

När det gäller efterfrågesidan i ekvationen är den adresserbara marknaden för kaffe- och sockerkonsumtion en ständigt stigande faktor. Enligt US Census Bureau fanns det cirka sex miljarder människor på vår planet vid sekelskiftet. Den 6 september uppgick antalet till 7,7 miljarder, 28 procent högre. Runt den tid då socker- och kaffeterminer började handlas på terminsbörsen i början av 1970-talet fanns det mindre än hälften så stor befolkning i världen. Socker har handlats i intervallet 2,29 till 66 cent per pund under de senaste fem decennierna.

Kaffe å sin sida har under samma period handlats i ett spann från 41,5 cent till 3,3750 dollar per pund. I dag ligger socker- och kaffepriserna närmare de lägsta nivåerna än de högsta nivåerna under det senaste halva århundradet.

Brasilien levererar Arabica medan Robusta-bristen fortsätter

Brasilien, Sydamerikas ledande ekonomi och folkrikaste nation, är den ledande producenten av sockerrör och Arabica-kaffebönor. Under de senaste sessionerna har sockerpriset sjunkit och kaffepriset ökat.

Kaffeterminerna handlades till den högsta nivån 2020 i slutet av förra veckan, även om marknaden förväntar sig att Brasilien kommer att översvämma ICE-terminsmarknaden med kaffebönor. De ledande handlarna förväntar sig ”en massiv leverans av brasilianska kaffebönor som kommer att överföras till lager som övervakas av den amerikanska ICE-terminsbörsen. Efter att de har provtagits, klassificerats och godkänts kan importen vara den största ökningen av valutareserverna från Brasilien på mer än tre år.”

Prognoserna är att Brasilien producerade rekordhöga 67,7 miljoner säckar kaffe år 2020. De stora brasilianska leveranserna kompenserar emellertid för brister på andra marknader på grund av ogynnsamma väderförhållanden.

Advertisement
Tavex

Asiatiska kaffepriser har stigit på grund av begränsade leveranser. En asiatisk kaffehandlare sa till journalister i slutet av augusti att ”varulagren är nästan tomma. De som måste fullgöra sina undertecknade kontrakt måste köpa till de höga priserna.” Medan leveransen av Arabica har varit riklig har bristen på Robusta-bönor pressat priserna högre.

Ett svagt oljepris tynger sockerpriset

Den amerikanska dollarn stöder både kaffe och socker. Sockerpriset har fallit på grund av utförsäljningen av råolja under de senaste dagarna. I Brasilien är sockerrör den primära insatsen för etanolproduktion. Därför kan svagheterna på terminsmarknaderna för råolja och bensin ofta översättas till försäljning i socker. Närliggande oktober-råoljeterminer avvecklades under 40 dollar-nivån i slutet av förra veckan för första gången sedan 9 juli. Oktober sockerterminer avvecklade under 12 cent den 4 september för första gången sedan 24 juli.

Under tiden har vägen för den amerikanska dollarn stöttat alla råvarupriser. Dollarn är världens reservvaluta och prissättningsmekanismen för kaffe och socker. DXY, det så kallade dollarindexet föll från sin högsta nivå på arton år på 103,96 i mars till den lägsta nivån sedan första halvåret 2018 på 91,725 förra veckan. Indexet föll genom ett kritiskt tekniskt stöd vid 93,395 och låg under den nivån på drygt 93 i slutet av förra veckan. En fallande dollar stöder vanligtvis råvarupriserna.

Under tiden har värdet av den brasilianska realen gentemot dollarn handlats högre och högre sedan sin botten på 0,16730 dollar i mitten av maj. För 0,18850 USD har realens prisåtgärder stött kaffe- och sockerpriserna, eftersom Brasilien är världens ledande producent av softs, och produktionskostnaderna är känsliga för kursutvecklingen BRL kontra US-dollar. En stigande real tenderar att leda till högre terminspriser för både kaffe och socker.

Advertisement
Tavex
Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära