Nyheter
Positionering enligt förändringar i råvarupriser
Det finns en mycket stark korrelation mellan vissa råvaror och ett antal valutor, varför de är kända som ”råvarubaserade” valutor. Dessa är den australiensiska dollarn, den nyzeeländska dollarn, den kanadensiska dollarn och den schweiziska francen. Ibland räknas även den norska kronan och den brasilianska realen till dessa.
Den australiensiska, nyzeeländska och kanadensiska dollarn är starkt korrelerad till råvarupriser på grund av deras ekonomiers höga beroende av export av råvaror (särskilt CAD till olja) och de nära banden mellan Nya Zeeland och Australien. Alla tre av dem har solida korrelationer med guldpriser, medan den schweiziska francen är historiskt bunden till den ädla metallen på grund av ett tidigare konstitutionellt krav som säger att 40 procent av den nationella valutan bör backas upp av guld. Även om det har tagits bort, förblir kopplingen mellan guld och franc rotad i schweiziska investerares tankesätt.
Även om vi inte har pratat så mycket om handel med råvaror, räcker det för nu att säga att de också är prissatta enligt principen utbud-efterfrågan. Olika råvaror påverkas av olika faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Till exempel kan vetepriserna stiga om väderbyråer förutspår ogynnsamma förhållanden i Ukraina, Australien eller någon annan större producent. Samtidigt, om ett land förbjuder import av en viss stam av vete, till exempel producerat i USA, skulle detta få en negativ inverkan på de amerikanska vetepriserna eftersom efterfrågan på amerikanska försändelser minskar och lagren ökar. Det finns många egenheter i råvaruhandel, men i allmänhet drivs olje- och guldprisrörelser av liknande fundamentala faktorer som valutor.
Den starka korrelationen mellan guld och dessa fyra valutor är också baserad på US-dollarns omvända relation till ädelmetallen. Även om USA är världens tredje största producent av guld, ökar inte stigande guldpriser värdet på dollarn, snarare tvärtom. Detta beror på den gula metallens status som en säker tillflyktsort, som investerare söker under tider av ekonomisk och politisk osäkerhet när de söker sig bort från dollarn. Omvänt, under tider av ekonomiskt välstånd, apprecieras dollarn när investerarnas riskaptit drar deras kapital ur guld och till mer riskfyllda tillgångar. Det är därför som guld kallas ”antidollar”. Så när dollarn sjunker och guldet går upp, tenderar AUD/USD och NZD/USD att spegla metallrörelsen, medan USD/CHF rör sig tvärtom.
Men som vi sa, det finns mer i det. År 2013 var Australien världens näst största producent av guld med drygt 250 ton, medan Kanada placerade sig på sjunde plats med en produktion på cirka 120 ton. Baserat på det betydande värdet av guldexporten och även metallens omvända relation till den amerikanska dollarn, har valutaparet AUD/USD en mycket stark positiv korrelation med guld (nära 0,8).
Stigande guldpriser har två implikationer på paret – för det första, om guld ökar på grund av ekonomisk osäkerhet, har den amerikanska dollarn sannolikt redan börjat falla, varför AUD/USD bör vara på uppgång. För det andra kommer stigande guldkostnader att tvinga importörer av australiensiskt guld att köpa mer australiska dollar för att betala för de högre guldpriserna, så den högre efterfrågan kommer att ytterligare uppvärdera AUD.
Också värt att ta hänsyn till är att den australiska dollarn kan användas i carry trades. Detta innebär att när guld och AUD/USD går upp föredrar många handlare att investera i valutaparet istället för metallen eftersom båda uttrycker samma syn på marknadsförhållanden, men den australiska dollarn kan ge ytterligare avkastning genom carry-handeln. På skärmdumpen nedan kan du observera den positiva korrelationen mellan den australiensiska dollarn och guld.
Samma princip gäller för den kanadensiska dollarn och den har relativt samma korrelation med guld. När det gäller NZD, även om Nya Zeeland inte är en stor guldproducent och rankades på 25:e-plats år 2006 med en årlig produktion på lite över 10 ton, ligger dess nära band till den australiensiska ekonomin bakom NZD/USD-parens positiva korrelation med guld.
Bland de fyra råvarubaserade valutorna har schweizerfrancen den starkaste korrelationen med guld (nära 0,9). Det positiva förhållandet är dock av en annan karaktär, eftersom Schweiz inte är en guldproducent, och till skillnad från Nya Zeeland är dess ekonomi inte nära kopplad till någon större guldexportör.
Anledningen är schweizerfrancens historiska samband med guld. Enligt ett lagkrav, som togs bort via en folkomröstning den 1 maj 2000, måste 40 procent av den schweiziska valutan backas upp av guldreserver. Oavsett vilket har den schweiziska francens status som främsta säker-tillflyktsortsvaluta behållit sin starka positiva relation till guld, till stor del understödd av landets politiska neutralitet och konfidentiella banksystem som attraherar utländskt kapital under tider av politisk och ekonomisk turbulens.
Oljekorrelation
På grund av den globala ekonomins beroende av olja och känslighet för stora förändringar i priser, finns det mycket komplexa och diverse korrelationer mellan olje- och valutapar. Av de fyra råvarubaserade valutorna är det bara den kanadensiska dollarn som har en mer stabil och uttalad relation till dessa råvarupriser och här är varför.
Kanada var världens femte största oljeproducent 2012 med en produktion på 3,856 miljoner fat per dag, endast efter Saudiarabien, USA, Ryssland och Kina. Kanadas mest exporterade produkt är råolja, medan raffinerad petroleum rankas på tredje plats och petroleumgas på femte plats, och står för 16 procent, 4,1 procent respektive 3,7 procent av de totala utgående leveranserna.
Dåliga ekonomiska förhållanden hos dess handelspartner, särskilt USA, kommer alltså att driva ned efterfrågan på olja och därför ha en negativ inverkan på den kanadensiska dollarn och vice versa. Samtidigt ökar det kalla kanadensiska klimatet efterfrågan på eldningsolja under hela året. På skärmdumpen nedan kan du se korrelationen visualiserad.
Efter att ha bekantat dig med sambandet mellan guld, olja och råvarubaserade valutor kan du förstå varför många handlare använder priser på råvaror som ledande indikatorer för valutaprisrörelser.
Som vi nämnde tidigare, att uttrycka sin syn på råvaror över valutor gör att de också kan dra nytta av ränteskillnader (carry trades), vilket är vad många handlare skulle sikta på. Detta är tydligt synligt på de två exemplen ovan. Vissa handlare använder också andra råvaror som ledande indikatorer, liknande förhållandet mellan guld, olja och valutor, vilket hjälper till att diversifiera risken.
Nyheter
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Kartläggningar som SGU genomfört i Småland visar att landskapet har flera områden med sällsynta jordartsmetaller. Redan 2023 pekades området runt Olserum ut som ett riksintresse för sina fyndigheter. Sedan tidigare är även Norra Kärr utanför Gränna uppmärksammat för höga halter av sällsynta jordartsmetaller.
Nu har SGU hittat en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller vid Öbälen, cirka fyra mil söder om Olserum. Halterna i det provtagna materialet är jämförbara med de i Olserum. Dessutom har andra kritiska och strategiska råvaror konstaterats i samband med provtagningen. Intressanta fynd har också gjorts på andra platser i det undersökta området.
– Utöver sällsynta jordartsmetaller har även höga eller förhöjda halter av bland annat fosfat, koppar, uran, vanadin och krom påträffats bland de provtagna mineralförekomsterna, säger Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare på SGU.
Under 2025 väntar ytterligare kartläggningar i Småland och Östergötland med fokus på metaller och mineral som behövs för såväl den gröna omställningen som vårt försvar.
– Att vi hittat helt nya uppslag för sällsynta jordartsmetaller visar hur viktiga dessa undersökningar är för att kartlägga förekomsterna av kritiska och strategiska råvaror i Sverige, säger Alexander Lewerentz.
Sällsynta jordartsmetaller är en grupp med 17 grundämnen. Hela åtta av dessa upptäcktes under 1700- och 1800-talen i Ytterby gruva utanför Vaxholm i Stockholm.
Världens behov av sällsynta jordartsmetaller har ökat kraftigt i takt med att efterfrågan på smart och grön teknik blivit större. EU har också skärpt kraven på medlemsländerna om ökad egen produktion av bland annat sällsynta jordartsmetaller, där den största delen av världens produktion i dag sker i Kina.
Nyheter
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt
Sheraz Mian, analyschef på Zacks, väljer ut de tre bästa aktierna inom koppar. Gemensamma teman bakom dessa rekommendationer är fokus på stabila, lågkostnadsprojekt i stabila jurisdiktioner i den utvecklade världen, samt exponering mot den växande efterfrågan på koppar som drivs av elektrifiering och energiomställning.
Hudbay Minerals
Hudbay Minerals har visat stark utveckling genom en trippel av framgångsfaktorer: effektiv drift i Peru, optimerad infrastruktur i Manitoba och en stark balansräkning som nu är nästan skuldfri. Deras tillväxtpotential förstärks av deras Copper World-projekt i USA, som nyligen fått viktiga miljötillstånd. Företaget har även fördelar av förbättrad produktion och högre återvinningsgrad.
Arizona Metals
Arizona Metals äger 100 procent av Kay-projektet, ett högkvalitativt kopparprojekt i Arizona. Deras vulkanogena massiva sulfidfyndighet innebär lägre kapitalkostnader och enkel finansiering, vilket gör projektet mindre riskfyllt. Företaget väntas dra nytta av potentiellt förbättrade federala tillståndsprocesser och en strategisk position nära Phoenix. År 2024 är ett viktigt år för att visa projektets potential.
Arizona Sonoran Copper
Arizona Sonoran Copper har låg risk tack vare projektets skala, rätt geografiska läge och närhet till en kunnig arbetsstyrka. Fokus för 2025 är att stärka den geologiska förståelsen och konvertera resurser till reserver, vilket förväntas höja projektets värdering. Företaget har en hög konverteringsgrad av resurser till reserver och gynnas av en stabil verksamhetsmiljö.
Nyheter
Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).
Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.
Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.
– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.
El Niño var ännu starkare tidigare under historien
Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.
– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.
Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.
– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.
Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver