Connect with us

Nyheter

Energimyndigheten stöttar utvecklingen av kärnkraftsreaktorer av typen SMR

Published

on

Energimyndigheten har beviljat stöd till Swedish Modular Reactors AB, ett samarbete mellan Blykalla Reaktorer Stockholm AB, Sydkraft Nuclear Power AB/Uniper och forskare från KTH. Företaget har beviljats drygt 99 miljoner kronor i stöd för att demonstrera en mindre blykyld reaktor.

Energimyndigheten skriver att satsningen stödjer en innovativ lösning som genom att den demonstreras och utvärderas ökar möjligheten att den kan skalas upp och spridas för att snabba på energiomställningen.

– De senaste två åren har vi sett hur elektrifieringen tagit fart på allvar. Nu ser vi också ett ökat intresse för satsningar på fossilfri elproduktion som kan bli nödvändiga för vår nationella omställning, men också en möjlighet att exportera lösningar för att möta den globala klimatutmaningen, säger Rémy Kolessar, chef för Energimyndighetens avdelning forskning, innovation och affärsutveckling.

Blykylda reaktorer

I projektet Solstice ska en elektriskt uppvärmd pilotanläggning i skala 1:56 av SEALER, en liten modulär reaktor som kyls med bly, testas och demonstreras i Oskarshamn. Tekniken kan på sikt utvecklas till att bli en kostnadseffektiv fossilfri baskraft och på så vis bidra till att underlätta elektrifieringen för en omställning till ett fossilfritt samhälle, inte minst på global nivå. Genom att lösningen även kan producera vätgas med hög verkningsgrad, som lagras till tider då elbehovet är större än elproduktionen, möjliggör den ökad flexibilitet och stabilitet i elsystemet.

Janne Wallenius, som är teknisk chef på företaget Blykalla och professor vid KTH, kommenterar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *