Royal Mint ser rekordstor efterfrågan på ädelmetaller från amerikanska investerare

Investerare undvek pappersguld under större delen av 2021. Men enligt det brittiska myntverket, Royal Mint, hade investerare en omättlig aptit på fysiskt guld och silver under det sista kvartalet 2021.

I ett pressmeddelande som publicerades förra veckan sa det brittiska myntverket att det såg en rekordstor internationell efterfrågan på sina ädelmetaller, ledd av amerikanska investerare.

Royal Mint sa att den internationella försäljningen under fjärde kvartalet 2021 ökade med 14,4 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Samtidigt ökade köpen av ett troy ounce Britannia-tackor och -mynt från amerikanska konsumenter med 96 procent.

Samtidigt ökade den internationella försäljningen av silvertackor med 34 procent under det sista kvartalet förra året.

”Globalt fortsätter ädelmetaller att uppleva ett köptryck med detaljhandelsköp som ökar till rekordnivåer på marknader som Europa och USA, vilket visar att privatinvesteraren är oroad över framstegen i den globala ekonomiska återhämtningen när pandemin fortsätter”, säger Nick Bowkett, Head of Bullion Sales på The Royal Mint, i pressmeddelandet. ”Vi såg en betydande efterfrågan från internationella marknader då investerare försökte kompensera inflationsrisker genom att lägga till ädelmetaller till sin portfölj.”

Tyskland och Amerika verkar vara ledande i den fysiska efterfrågan på guld. Förra månaden rapporterade World Gold Council att amerikaner köpte rekordstora 117 ton guldtackor förra året, en ökning med 69 procent jämfört med 2020.

I Europa drev det andra året med rekordefterfrågan från Tyskland upp ädelmetallförsäljningen till 264 ton, en årlig ökning med 6 procent, enligt WGCs 2021 års guldefterfrågetrendsrapport.

Den globala efterfrågan på guld uppgick till 1 180 ton förra året, en ökning med 31 procent, sade WGC.

Analytiker har sagt att stigande inflationstryck och växande ekonomisk osäkerhet gör fysiskt guld till en attraktiv tillgång. Den ädla metallen ser också en förnyad efterfrågan som säker tillflyktsort när de geopolitiska spänningarna mellan USA och Ryssland ökar.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top