Connect with us

Nyheter

Royal Mint ser rekordstor efterfrågan på ädelmetaller från amerikanska investerare

Published

on

Investerare undvek pappersguld under större delen av 2021. Men enligt det brittiska myntverket, Royal Mint, hade investerare en omättlig aptit på fysiskt guld och silver under det sista kvartalet 2021.

I ett pressmeddelande som publicerades förra veckan sa det brittiska myntverket att det såg en rekordstor internationell efterfrågan på sina ädelmetaller, ledd av amerikanska investerare.

Royal Mint sa att den internationella försäljningen under fjärde kvartalet 2021 ökade med 14,4 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Samtidigt ökade köpen av ett troy ounce Britannia-tackor och -mynt från amerikanska konsumenter med 96 procent.

Samtidigt ökade den internationella försäljningen av silvertackor med 34 procent under det sista kvartalet förra året.

”Globalt fortsätter ädelmetaller att uppleva ett köptryck med detaljhandelsköp som ökar till rekordnivåer på marknader som Europa och USA, vilket visar att privatinvesteraren är oroad över framstegen i den globala ekonomiska återhämtningen när pandemin fortsätter”, säger Nick Bowkett, Head of Bullion Sales på The Royal Mint, i pressmeddelandet. ”Vi såg en betydande efterfrågan från internationella marknader då investerare försökte kompensera inflationsrisker genom att lägga till ädelmetaller till sin portfölj.”

Tyskland och Amerika verkar vara ledande i den fysiska efterfrågan på guld. Förra månaden rapporterade World Gold Council att amerikaner köpte rekordstora 117 ton guldtackor förra året, en ökning med 69 procent jämfört med 2020.

I Europa drev det andra året med rekordefterfrågan från Tyskland upp ädelmetallförsäljningen till 264 ton, en årlig ökning med 6 procent, enligt WGCs 2021 års guldefterfrågetrendsrapport.

Den globala efterfrågan på guld uppgick till 1 180 ton förra året, en ökning med 31 procent, sade WGC.

Analytiker har sagt att stigande inflationstryck och växande ekonomisk osäkerhet gör fysiskt guld till en attraktiv tillgång. Den ädla metallen ser också en förnyad efterfrågan som säker tillflyktsort när de geopolitiska spänningarna mellan USA och Ryssland ökar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära