Följ oss

Nyheter

Platinapriset faller med dieselfordon

Publicerat

den

Tankar diesel

Platina faller efter det att flera europeiska länder slår ned på föroreningar. En tysk domstol beslutade nyligen att städerna i Tyskland, Europas största ekonomi samt världens fjärde största biltillverkare får förbjuda dieselbilar i stadskärnorna.

”Vi bevittnar sakta dieselns död”, säger Stefan Bratzel, chef för Centrum för fordonshantering vid University of Applied Sciences till Bloomberg News. Tekniken kommer fortfarande att överleva i vissa segment som lastbilar, men ”om du är en privat bilköpare är det väldigt svårt att välja diesel. Osäkerheten växer”. Beslutet påverkar mer än 10 miljoner fordonsägare i Tyskland och kan få efterverkningar över hela Europa.

Tankar diesel

Foto: Ines Hegedus-Garcia

En banbrytande dom

”Detta är en banbrytande dom, och en som vi förväntar oss att kommer skapa ett starkt prejudikat för liknande åtgärder i hela Europa”, skriver Arndt Ellinghorst, en fordonsanalytiker hos Evercore ISI, i en analys till sina kunder. Beslutet är ”skadligt för det redan misshandlade dieselsentimentet”.

Till exempel meddelade Roms borgmästare, Virginia Raggi vid Women4Climate-konferensen i Mexiko City att Rom har beslutat att förbjuda användningen av dieselbilar i stadens historiska centrum från 2024.

Beslutet att förbjuda dieselbilar beror på viljan att minska föroreningarna. Dieselmotorer, även ”ren” diesel, ger en extremt hög mängd partikelutsläpp jämfört med andra motorer. Bilproducenter i Europa där diesel utgör cirka 50 procent av marknaden är de största industriella konsumenterna av platina – autokatalysatorer svarar för mer än 40 procent av efterfrågan på platina. Samtidigt står bensinmotorfordon för 70 procent av det totala behovet av palladium.

Andra ädelmetaller

Även andra ädelmetaller har backat som en följd av kommentarer från Federal Reserves ordförande Jerome Powell i veckan. Dessa har lett till spekulationer om ytterligare räntehöjningar. De har också drivit upp den amerikanska dollarn till den högsta nivån på sex veckor. En stramare penningpolitik drabbar vanligtvis fysiska tillgångar, i synnerhet ädelmetaller, eftersom det ökar alternativkostnaden att äga icke-avkastande tillgångar samtidigt som den förstärker dollarn som ädelmetallerna prissätts i.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära